Malagasta Amsterdamin veroinen polkupyöräkaupunki?

Julkaistu: 17.01.2018
Eläminen ja lomailu
add one

Useat kansainväliset pyörävuokrafirmat ovat tuoneet palvelunsa Malagaan ja kaupungista onkin kehittymässä todellinen pyöräilykaupunki. Ekologinen keskustaliikkuminen on trendi, jota suositaan, mutta moni miettii, onko kaupunki vielä valmis lisääntyvään pyöräilijöiden määrään.

Keltaiset kiinalaiset

Tammikuussa Malagan yliopiston alueelle saapui tuhat kiinalaisen Ofo-vuokrapyöräyrityksen kulkuneuvoa. Nämä vuokrapyörät ovat kaikkien käytettävissä maksua vastaan. Pyörillä ei ole kiinteää nouto-tai palautuspistettä mutta kylläkin alueet, joille pyörät jätetään. Pyörät paikallistetaan puhelinsovelluksella ja ne otetaan myös käyttöön puhelinsovelluksella käyttäen QR-koodia.

Ofo on levittäytynut Espanjassa jo neljään kaupunkiin. Malagaa ennen keltaiset pyörät ovat piristäneet kaupunkikuvaa Madridissa, Granadassa ja Marbellassa. Yrityksen tavoitteena on nostaa pyörien määrää Malagassa 3000 pyörään.

Suomenlipun siniset

Suomalainen Mika Asikainen on myös mukana vuokrapyörien levittämisessä maailmalle. Liettualaisen Dropbyke yrityksen perustajiin kuuluva Asikainen näkee Malagan kiinnostavana pyöräilykaupunkina, jossa ympärivuotinen aurinkoinen pyöräilykeli innostaa ihmisia liikkumaan. Sinisiä Dropbyke- polkupyöriä on Malagan alueella 170 kappaletta. Yritys aloitti Espanjan toiminnan Barcelonasta ja suunnitelmissa on laajentaa vuokrapyörätoimintaa myös muihin kaupunkeihin kuten Sevillaan, Cordobaan, Marbellaan tai Fuengirolaan.

Dropbyke toimii myös mobiilisovelluksella ja pyörän vuokra on tunnilta 3 euroa, päivävuokra on 10 euroa.Vuokrapyörät ovat paikallistettavissa gps jäljityksellä varkauksien estämiseksi.

Liikennekulttuuri

Pyörien saapuminen kaupunkeihin on Espanjassa suhteellisen uusi ilmiö. Eurooppalainen vuosikymmeniä kehittynyt pyöräilykulttuuri ei siirry malagalaisille kaduille pyörien mukana vaan edessä on vielä hieman haastetta löytää autoille ja pyöräilijöille yhteinen liikennekulttuuri. Autoilijoiden huomiokyky onkin koetuksella erimaalaisten pyöräilijöiden ihaillessa keskustan arkkitehtuuria kaksipyöräisella liikkuen. Myös kaupungille on tullut painetta vastata lisääntyvään pyöräilijöiden määrään rakentamalla pyöräteitä ja lisäämällä pyörätelineitä ja varaamalla tilaa pyörien pysäköintiä varten.

Málagasta voi myös vuokrata ns. turistipyöriä sekä vuokraavia liikkeitä on useita. Lue tästä lisää artikkelistamme.

Lähde: Diariosur

Jaa:

Torremolinoksessa on tilaa äänestää

Espanja.Com Uutiskirje tammi 2/18

add one