Miten teet eläinsuojeluilmoituksen?

Julkaistu: 07.11.2016
Eläminen ja lomailu

Kun näet kaltoinkohdellun eläimen, paras malli toimia on tehdä asiasta rikosilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä nettisivuston Yo Denuncio avustuksella.

El Partido Animalista – PACMA on eläinten oikeuksiin keskittynyt puolue, joka pyrkii parantamaan eläinten asemaa Espanjassa muuttamalla lainsäädäntöä ja asenteita.
PACMA:n sivustoilla on Yo Denuncio -työkalu, joka tekee eläinsuojeluilmoituksen teon helpoksi.

Yo Denuncio-sivusto perustettiin tarpeeseen. Partido Animalista -puolueeseen otti yhteyttä sadat ihmiset, jotka halusivat tehdä eläinsuojeluilmoituksen, mutta eivät tienneet, kuinka se tehdään. Noin vuoden käytössä ollut sivusto kokoaa yhteen niin Espanjan kansallisen lainsäädännön kuin alueelliset ja kunnalliset säädökset, joiden mukaan ilmoitus tulee tehdä.
Sivuston avulla luodaan ilmoitus, joka toimitetaan viranomaisille; poliisille tai kunnan viranomaisille. Tähän mennessä sivuston avulla on tehty jo tuhansia ilmoituksia.

Mistä voi tehdä ilmoituksen?

Eläinten kaltoinkohtelu ei ole vain fyysistä pahoinpitelyä. Myös eläimen hylkääminen, huonot olosuhteet tai ruokinta ovat syitä ilmoituksen tekoon.
Konkreettiset syyt riippuvat jokaisen autonomisen alueen ja kunnan lainsäädännöstä. Sivustolle on kerätty autonomisten alueiden lainsäädäntö sekä eläintensuojeluun liittyvä kunnalliset säädökset. Katso tästä

Kuka voi tehdä ilmoituksen?

Kuka tahansa voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Ilmoitusta ei voi tehdä nimettömästi. Ilmoituksia on kahta eri tyyppiä: Denuncia Administrativa ja Denuncia Penal.

Kuinka ilmoitus tehdään?

Jos eläimen pahoinpitely tapahtuu juuri ilmoituksen tekohetkellä, on parasta ottaa yhteys suoraan poliisiin (Policia tai Guardia Civil). Jos kyseessä on jatkuva tilanne tai poliisin puuttuminen asiaan ei onnistu, on parasta tehdä rikosilmoitus. Ilmoitusta varten voi käyttää apuna Yo Denuncio sivustoa. Ilmoitukseen on tärkeää liittää kaikki mahdollinen materiaali ja todistusaineisto kuten kuvat, videot, tapahtumapaikka sekä todistajien tiedot.
Katso tästä video kuinka teet ilmoituksen.

Jos eläintä on pahoinpidelty tai eläin on kuollut suositellaan tekemään Denuncia Penal. Tämä rikosilmoitus on yhteneväinen koko Espanjassa ja perustuu rikoslakiin (Codigo Penal), jolloin rangaistuksena voi olla 18 kuukautta vankeutta. Rikosilmoitus tehdään poliisille tai oikeustalolle.
Muissa tapauksissa suositellaan tekemään Denuncia Administrativa joka tehdään autonomisen alueen tai kunnan viranomaisille, jolloin sovellettava laki ja säädökset ovat alueelliset (Ordenanzas municipales, Leyes o Decretos autonómicos) Myös poliisi voi vastaanottaa ilmoituksen. Rangaistuksena voi olla sakkorangaistus.

Lisätietoja: Yo Denuncio, PACMA, 

Jaa:

Puhelinkopit latauspisteiksi Espanjassa

Millainen on myyvä asuntokuva?