NIE numero eli henkilötunnus ja residencia

Julkaistu: 22.03.2016
Eläminen ja lomailu
add one

Espanjassa asioidessa tarvitsee useassa paikassa NIE numeron eli espanjalaisen henkilötunnuksen. Yli kolme kuukautta oleskelevien pitäisi lain mukaan hankkia residenssia eli oleskelulupa. Käytännössä tässä toimitaan joustavasti.

NIE-numero

N.I.E. (Número de Identificación de Extranjero) on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Sitä tarvitaan esimerkiksi asuntoa tai autoa ostettaessa, puhelinlinjaa tai pankkitiliä avatessa sekä työopimusta tai toiminimeä varten. Samainen numerosarja on myös henkilön verotunnus, mutta käytetään lyhennettä N.I.F. (Número de Identificación Fiscal).

NIE-numero anotaan poliisiviranomaiselta (Comisaría nacional) erityisellä poliisiaseman passitoimistosta saatavalla lomakkeella. Ensimmäisellä käynnillä annetaan aika hakemuksen jättöä varten sekä saadaan hakemuslomake ja pankkisiirtomaksu. Lomakkeen voi myös tulostaa netistä ja siellä on myös ohjeet ja oikea summa pankkiin suoritettavaan maksuun. Tällöin täytyy vain olla varma, että valitsee oikean lomakkeen ja ruksii sieltä oikean kohdan. Summatkin vaihtelevat riippuen siitä miksi ja kuka sitä NIE numeroa hakee. Kaikkein varminta on, jos pääsee käymään poliisilaitoksen ovella. Siellä päivystävä poliisi saattaa hyvinkin antaa sen oikean lomakkeen kun selittää tilanteen.

Maksu onnistuu espanjalaisella pankkitilillä netissä, muuten täytyy mennä pankkiin maksamaan. Joillain pankeilla maksun voi suorittaa automaatissa ja sen voi maksaa käteisellä, muuten se maksetaan sisällä. Tiskillä suoritettaviin maksuihin on tarkat päivät ja kellonajat, milloin ne voi suorittaa.

Toisella käynnillä jätetään hakemus. Liitteenä tulee olla alkuperäinen ja kopio passista/henkilökortista, alkuperäinen ja kopio hakemuksesta sekä kuitti pankista maksetusta maksusta. Valmiin dokumentin voi noutaa kolmannella kerralla. Numeron saaminen kestää yleensä 1-3 viikkoa.

NIE -numeron voi hakea myös Suomesta käsin Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä.  

Alkuperäisestä NIE-lomakkeesta, kuten yleensäkin tärkeistä asiakirjoista, kannattaa ottaa valokopio sekä käydä laminoimassa alkuperäinen pahvilappunen. Laminointeja tekevät esimerkiksi kopiointiliikkeet (copistería).

Uuden lain mukaan NIE-numero on voimassa toistaiseksi, eikä sitä tarvitse uusia määräajoin.

Residencia

Jos henkilö viettää Espanjassa vuosittain enemmän kuin kolme kuukautta, tulisi hänen lain mukaan hankkia residencia eli pysyvä oleskelulupa. Käytännössä EU-kansalaisten aikarajojen noudattamista ei Espanjassa kuitenkaan valvota. Moni vain talvet Espanjassa viettävä ei residenciaa hae, jos heidän pysyvä asuinmaansa on Suomi ja sinne aiotaan jatkossakin maksaa verot. Jos residencian hakee, niin se tarkoittaa myös verojen maksua Espanjaan. Suomen verottaja voi siis pyytää selvityksiä ja virallisia papereita ulkomaille eli muun maan verotuksen piiriin muuttaneilta. 

Residenciaa haettaessa jo mahdollisesti olemassa oleva NIE numero pysyy samana. NIE numeron ei tule ikinä muuttua samalla henkilöllä, vaikka sukunimi vaihtuisi esimerkiksi avioliiton myötä.

Residencian haltijalla on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuin Espanjan kansalaisellakin, paitsi ettei ulkomaalainen voi äänestää tai olla ehdolla parlamentti -tai maakuntavaaleissa, eikä hakea joihinkin julkisiin valtionvirkoihin. Paikallisissa kunnallisvaaleissa ulkomaalainen residentti voi äänestää ja olla myös ehdokkaana.

Residenciaa voi anoa itse poliisilaitokselta tai käyttää apuna asiointitoimistoa, jolta yleensä saa etukäteen kiinteän taksan asianhoitokuluista. Esimerkiksi kiinteistöä ostettaessa pankit antavat yleensä residenteille lainana suuremman osan kiinteistön arvosta kuin ei-residenteille. Myös normaalit tilimaksut voivat olla residentille edullisempia.

Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa ja ulkomaille muuttava joutuu luovuttamaan pois KELA-korttinsa. Residencia ei anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai yritys. Halutessaan oleskelun voi palauttaa takaisin Suomeen ja sosiaaliturvan piiriin muuttamalla takaisin virallisesti asumaan Suomeen. Se onnistuu Väestörekisterin nettisivuilla suomalaisilla pankkitunnuksilla kirjautuen.

Viimeisimmän tiedon mukaan residencia on voimassa viisi vuotta sen ensimmäisestä myöntämispäivästä. Sen jälkeen se on kerran uusittava ja on sitten jatkuvasti voimassa. Uusiminen tapahtuu yleensä vain käymällä poliisilaitoksella ja maksamalla leimaveron.

Huom! Artikkeli käsittelee tilannetta tällä hetkellä ja yleisesti Espanjassa. Lait muuttuvat ja käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain.

Tarkista täältä
Espanjan suurlähetystön ohjeet ja viimeisimmät tarkennukset koskien NIE numeron hakua ja residenssiaa.

*Artikkeli tarkistettu 25.2.2022

Lähteet

www.interior.gob.es

Jaa:

Andalusiassa kuivaa

Espanjalainen pääsiäinen: kulkueita, playaa ja tipuja

add one