Palossa tuhoutui laittomia rakennuksia

Julkaistu: 05.09.2012
Eläminen ja lomailu
add one

Elokuun 30. päivänä syttynyt metsäpalo Costa del Solilla tuhosi yli 8 000 hehtaaria maata ja vahingoitti paria sataa taloa. Vahingoittuneista rakennuksista noin 50 oli laittomia. Viime vuosikymmenien tuhoisin metsäpalo riehui kuuden kunnan alueella. Palo jätti jälkeensä tuhoja yli 8 200 hehtaarin alueella.

Ilmakuvausten perusteella arvioidaan, että kuntien Coín, Alhaurín el Grande, Mijas, Marbella, Ojén ja Monda alueilla tuhoutui 7 175 hehtaaria metsäaluetta ja loput palaneista alueista oli maanviljelys ja asuinalueita.

Palossa tuhoutuneiden rakennusten määriä arvioitaessa tilannetta on vaikeuttanut se, että lukuisat rakennukset olivat laittomia. Eniten laittomia asuntoja oli Ojenin kunnan alueella, jossa 35 tuhoutunutta rakennusta oli pystytetty maa-alueella, jota ei ollut kaavoitettu asuinalueeksi. Mijasissa vastaavassa tilanteessa on 20 rakennusta.

Ongelma asuntojen sijaitessa alueilla, joita ei ole kaavoitettu rakennuskäyttöön tulee vastaan uudelleenrakennuksessa ja korjaustöissä. Tilanne on vielä epäselvä. Kuntien päättäjät ovat kokoontuneet vastaamaan kuntalaisten kysymyksiin ja esimerkiksi Mijasin kaupunkisuunnittelusta vastaava edustaja vakuuttaa, että palossa tuhoutuneet laittomat rakennukset eivät ole olleet purku-uhan alla, vaan niiden paperi ja lupa-asioissa on ollut epäselvyyttä. Ojenin kunnanjohtaja on suullisesti luvannut, että nyt laittomiksi luokiteltujen asuntojen omistajia autetaan jälleenrakennuksessa samoin, kuin muita palojen uhreja. Suuri osa taloista on rakennettu ennen alueiden muuttamista suojelualueiksi. Tilanteeseen odotetaan virallisia vastauksia muutaman päivä kuluessa.

Tuhojen mittavuutta arvioitaessa on alueen turismisektori myös huolissaan. Metsäpalossa tuhoutui arvokasta luontoa, vaellus- ja ulkoilumaastoa. Maaseutumatkailusta elantonsa saaneet joutuvat miettimään uusia mahdollisuuksia. Suositut hevosratsastusreitit tai maastopyöräily hiiltyneessä luonnossa ei innosta turisteja.

Menetysten mittaaminen on vielä pitkä prosessi.

Tiedot: Diario Sur

Jaa:

Penelope auttaa Espanjaa kriisissä

Eroja asuntojen hinnoissa

add one