Punkit kasvava terveysriski Espanjassa

Julkaistu: 10.06.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Eläinlääkärit ja lääkärit ympäri Espanjaa ovat varoitelleet lisääntyneistä punkin puremista jo jonkin aikaa. Punkkien levittämän Lymen taudin takia sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on Espanjassa kolminkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Punkkeja on puistoissa, puutarhoissa, uima-altaissa ja jopa rannoilla.

Suomalaisille jo tuttu jokakesäinen vaara punkit ovat myös Espanjassa huomioonotettava asia. Espanjan ympäristöterveysalan yritysten yhdistys, La Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental (Anecpla), varoittaa punkeista. Lymen tauti on tarttuva sairaus, jonka saa bakteerista, jota punkit levittävät eläimiin ja ihmisiin.

Punkkitilannetta seurataan

Pääsyynä tilanteeseen on ilmastonmuutos, jonka takia syksyt ja talvet ovat nykyään lämpimämpiä. Taudin kehitystä Espanjassa seuraa Instituto de Salud Carlos III:ssa toimivan epidemiologisen keskuksen tutkimusryhmä. Lymen tautiin keskittynyt ryhmä on laatinut tilanteesta tiedotteen, jonka mukaan tauti on kolminkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana tasaisesti eri puolilla Espanjaa, pois lukien Extremaduran alueen, jossa se on vähentynyt.

Monenlaisia ongelmia

Espanjassa on tunnistettu noin 20 erityyppistä punkkia, joista osa voi levittää muitakin vaarallisia sairauksia kuten aivokuumetta tai Krimin-Kongon verenvuotokuumetta, jonka kuolleisuusaste on 30 % ilman hoitoa. Anecplan johtajan Jorge Galvánin mukaan Lymen taudin ainoa vaara ei ole sairaalahoidon tarve. Tauti voi myös kroonistua, jos sitä ei hoideta kunnolla. Lisäksi se voi vakavasti vaikuttaa elämän laatuun, sillä se voi johtaa neurologisiin ja kardiologisiin ongelmiin sekä nivelvaivoihin.

Punkkeja on joka puolella

Punkkeja tavataan usein maalla, tiheän kasvillisuuden joukossa, jossa liikkuu myös eläimiä. Useat punkin pureman vuoksi sairaalaan joutuneet potilaat työskentelevätkin maaseudulla. Mutta myös ulkoilijat ovat vaarassa, sillä punkkeja on puistoissa, puutarhoissa, uima-altaissa ja jopa rannoilla, kertoo Sergio Monge, Anecplan puheenjohtaja.

“On tärkeää, että ihmiset ovat tietoisia punkkien aiheuttamista riskeistä ja siitä, että niiden puremaksi voi joutua myös lomaympäristössä eikä pelkästään maaseudulla”, painottaa Monge.

Vanhat kunnon torjuntakeinot
Punkit imevät verta, eivätkä päästä irti ennen kuin ne ovat paksuja ja turvonneita. Kuva Pixabay / Jerzy Gorecki

Punkit viihtyvät pitkässä nurmikossa, josta niiden on helppo kiivetä eläimiin ja ihmisiin. Asiantuntijat neuvovat pitämään vaatteita, jotka antavat suojaa mahdollisimman paljon ja jättävät ihoa näkyville mahdollisimman vähän. On myös tärkeää tarkistaa vaatteet, iho ja hiukset ulkoilun jälkeen. Punkin löytyessä se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti ja varovasti. Jos mahdollista, punkki kannattaa säilyttää myöhemmän analyysin varalta.

Lähde
surenglish.com

Pääkuva
Pixabay / Erik Karits

Jaa:

Suuntaa kesään Rincón de la Victoriassa

Espanjaan valmisteilla uusi tupakkalaki