Sairaslomakäytäntö Espanjassa poikkeaa suomalaisesta

Julkaistu: 13.02.2018
Eläminen ja lomailu
add one

Vaikka työskentelyolosuhteet ovat Espanjassa aurinkoisempia kuin Suomessa, niin kiertävät pöpöt ne täälläkin ja tapahturmia sattuu. Espanjalainen sairaslomakäytäntö poikkeaa suomalaisesta. Millainen on työntekijän turva ja miten toimia, kun kunto ei salli töihin menoa?

Tarkista työehtosopimukset

Tässä mainitut sairaslomanajan palkat ovat lain määräämä. Alakohtainen työehtosopimus saattaa kuitenkin sisältää näihin parannuksia ja tietysti jokainen yritys voi sopia työntekijän kanssa paremmista ehdoista.

Työsopimuksessa lukee minkä alan työehtosopimuksen piiriin työsopimus kuuluu. Jos kyseessä on isompi firma, voi henkilöstöosastolta (HR) tiedustella alan työehtosopimusta. Sopimukset löytyvät myös esimerkiksi BOEsta (valtion virallinen tiedotelehti) ja internetistä esimerkiksi alan liiton sivuilta.

Palkka tavallisessa syyssä

Kun kyseessä on tavallinen sairaus tai onnettomuus, niin kolme ensimmäistä sairaspäivää ovat palkattomia. Seuraavat 4-20 päivää on oikeutettu saamaan 60% normaalista palkasta. Tästä eteenpäin maksetaan 75% normaalista palkasta.

Palkan maksaa 4-15 päiviltä työnantaja ja 16 päivästä lähtien INSS eli Instituto Nacional de Seguridad Social tai MUTUA ns. sairaskassa, joka tekee yhteistyötä Seguridad Socialin kanssa.

Työtapaturmat ja ammattitaudit

Jos sairasloman syy on työtapaturma tai ammattitauti, niin täyttä palkkaa maksetaan koko sairasloman ajan heti seuraavasta päivästä eteenpäin. Seguridad Socialin mukaan työtapaturmissa tai ammattitautitapauksissa maksetaan sairastumista/ tapaturmaa seuraavasta päivästä alkaen 75% palkasta, ellei alan työehtosopimuksessa sovita paremmasta korvauksesta eli esimerkiksi täydestä palkasta.

Jotta on oikeus sairaslomakorvaukseen tulee olla vähintään ollut 180 päivää kirjautuneena Seguridad Socialiin (”cotizados”) viimeisen 5 vuoden aikana. Tämän ajanjakson ei tarvitse olla yhtäjaksoinen. Jos kyseessä ammattitauti tai työtapaturma, tätä minimiaikaa ei ole.

Sairanloman pituus

Sairasloma voi olla maksimissaan 365 päivää. Sitä voidaan pidentää lisäksi enintään 180 päivää, jos MUTUAn tai INSSn lääkärit olettavat työntekijän parantuvan sairaudestaan tai väliaikaisesta työkyvyttömyydestään näiden päivien aikana. Useasti 6 kuukauden päästä on lääkärin tarkastus, jossa arvioidaan, tietysti sairaudesta riippuen, mahdollista työkykyä.

Sairasloma loppuu, kun

  • Maksimi aika täyttyy
  • Saa ”alta médica”, eli lääkäri toteaa, että on työkykyinen
  • Siirtyy eläkkeelle
  • Jos ei mene tarvittaviin lääkärin tarkastuksiin

Lääkärintodistus sairaslomasta

Parte de baja” eli lääkärintodistuksen väliaikaisesta työkyvyttömyydestä kirjoittaa aina oma julkisen sairaanhoidon lääkäri (médico de cabezera) terveyskeskuksessa. Yksityinen lääkäri ei voi kirjoittaa seguridad sociaaliin kuuluville sairaslomaa. Todistus tulee toimittaa työnantajalle 3 päivän sisällä sairasloman alkamisesta.

Parte de alta”eli lääkärin todistus siitä että on työkykyinen tulee toimittaa 24h sisällä työnantajalle.

Parte de Confirmación”eli vahvistus sairaslomasta on monesti tarpeen pitemmissä sairaslomissa.

Jos kyseessä on ohimenevä tauti kuten flunssa, niin lääkäri saattaa samalla käynnillä kirjoittaa sairasloman ja todistuksen työkykyisyydestä muutaman päivän päähän.

Asiantuntijana

Kati Patrikainen
Gestoria Bravo

Jaa:

Murtsikkaa ja lumikenkäilyä Sierra Nevadassa

Álora – puolessa tunnissa Aurinkorannikolta aitoon Espanjaan

add one