Suomalaisten ohjelmien katsominen ulkomailla

Julkaistu: 26.03.2018
Eläminen ja lomailu
add one

Televisio kulkee nykyään mukana matkoillakin mobiililaitteen tai kannettavan tietokoneen muodossa. Osa ohjelmista on kuitenkin nähtävissä vain kotimaassa. Huhtikuun alussa voimaan astuu EU:n siirrettävyysasetus, joka mahdollistaisi kaikkien ohjelmien seuraamisen EU –alueella kuten kotimaassakin.

Suomalaisia televisio-ohjelmia seurataan ahkerasti myös ulkomailla. Yksi suosituimmista väylistä seurata kotimaan asioita Espanjassa ovat esimerkiksi Yle Areenan tarjoamat ohjelmat. Yle Areenan sisällöistä yli 80% on katsottavissa ja kuunneltavissa ulkomailla. Ohjelmien tekijänoikeussopimukset kuitenkin rajoittavat osan sisältöjen jakelua Suomen rajojen ulkopuolelle. Rajoitettua sisältöä on kuitenkin seurattu käyttämällä vpn-palvelua tai erilaisia välityspalvelimia. Yle on nyt rakentanut laajempia estoja ja tämä kiertotie on jäämässä historiaan.

EU:n siirrettävyysasetys

Euroopan alueelle Ylen ohjelmien seuraamisen kuitenkin pitäisi helpottua huhtikuun 1. päivänä voimaan astuvan siirrettävyysasetuksen myötä. Tämän mahdollistaa Yle Tunnus -kirjautuminen, jota edellytetään kaikilta käyttäjiltä, jotka haluavat käyttää Areenaa EU-alueella Suomen ulkopuolella. Yle tunnuksessa on ominaisuutena asuinpaikkatarkistus, joka tehdään Suomi.fi tunnistautumispalvelun avulla. Näin Yle Tunnus saa tiedon Väestörekisterikeskuksesta onko käyttäjällä kotikunta Suomessa. Euroopan alueella matkustaessa olisivat kotimaiset televisio-ohjelmat seurattavissa samoin kuin kotonakin.

Tämä siirrettävyysasetus otetaan käyttöön Yle Areenan lisäksi myös maksullisilla televisiokanavilla kuten esimerkiksi Netflix-palvelussa. Siirrettävyysasetus on voimassa vain Euroopan Unionin alueelle. Muissa maissa rajoitukset ohjelmien toistossa pysyvät ennallaan.

Yle markkinoi ahkerasti Yle Tunnusta. Sen hankkiminen on ilmaista ja tunnus mahdollistaa siis televisio-ohjelmien katsomisen myös ulkomailla. Yle:n sivuilla kerrotaan, että vuoden 2018 alussa Yle Tunnuksia oli luotu jo lähes 800 000. Käyttö tahtoo kuitenkin helposti unohtua. Tammikuussa 2018 vain yksi kahdeksasta Areenan käyttökerrasta tapahtui kirjautuneena. Tässä linkki Yle Tunnuksen hankkimiseen.

Maksulliset nettitelevisiot

Netin kautta seurataan suomalaisia tai kansainvälisiä ohjelmia myös maksullisten palveluiden kautta. Palveluja löytyy useita ja niistä laskutetaan kuukausimaksu yleensä luottokorttimaksuna. Yksi suosituista palveluista on Booxtv, jonka kautta näkee suomalaisten kanavien ohjelmat nettitoistona ja lisäksi ohjelmia on mahdollista nauhoittaaa ja katsoa oman aikataulun mukaisesti. Ohjelmat säilyvät oman tilin varastossa niin kauan kun maksullinen palvelu on voimassa tai itse poistaa tallennetut ohjelmat.

Tiedot: Yle, Tivi

 

Jaa:

Pyöräillen Málaga tutuksi

Granadan kyläkierros

add one