Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Syvenny länkkärien maailmaan Espanjan aavikolla

Julkaistu: 17.06.2021

Espanjan upean luonnon, rantojen sekä vuoristojen seasta löytyy myös aavikkomaisemaa. Almeríassa sijaitseva kuuluisa Tabernasin aavikko on Espanjan, ellei jopa koko manner-Euroopan, ainoa todellinen aavikko, länkkäri-teemalla höystettynä.

Hieman Almerían kaupungin pohjoispuolella, Filabresin ja Alhamillan vuorien välissä, sijaitsee upeista maisemistaan sekä elokuvakuvauksistaan tunnettu Tabernasin aavikko. Aavikko jakautuu Gádorin, Santa Cruz de Marchenan, Alboloduyn, Gérgalin ja Tabernasin kaupunkien välille.

Kuva: Dgalan / Wikimedia Commons

Luontoa miljoonien vuosien takaa

Ilmasto Tabernasin aavikolla luokitellaan ’kuivaksi Välimereksi’, ja varsinkin kesäisin lämpötilat aavikolla voivat usein nousta yli 40 asteen. Aavikko näkee vain harvoin sateita, mutta kun siellä sataa, vettä voi tulla melkein tulvaksi asti.

Sen luonnollisiin kalliomuodostelmiin, jotka ovat muodostuneet satojen tuhansien vuosien sää- ja lämpötilakontrastien saatossa, sisältyy wadi-verkko, joka koostuu kuivuneista joista. Koko aavikko on ollut miljoonia vuosia sitten meren alla, mutta sittemmin muodostuneet kalliot erottivat sen vedestä.

Harvinaisten sateiden aiheuttamat mikrokraatterit, kiviset ’savupiiput’, fossiiliriutat ja sedimenttimuodostumat miljoonien vuosien maanjäristysten myötä, sekä ikoninen Cerro Alfaro, ylivoimaisen näköinen kallioinen kukkula, ovat kaikki todisteita kiehtovasta taideteoksesta jonka luonto voi kaivertaa ilman ihmisen väliintuloa, jos sille annetaan riittävästi aikaa ja rauhaa. Tämä arojen kaltainen maisema rotkoilla tunnetaan myös nimellä ’badlands’.

Kuva: Flickr / Juan Merkader

Ainutlaatuista elämää

Tabernasin aavikolta löytyy myös ainutlaatuista natiivielämää. Iberian ja Pohjois-Afrikan alkuperää olevat endeemiset kasvilajit yhdistyvät eläinelämään, ja Tabernas on varsinkin lintuharrastajien paratiisi.

Kalliopääskyt, tervapääskyt, sinirastaat ja naakat eivät ole kovin ainutlaatuisia, mutta Tabernasissa niitä voi nähdä pesimässä wadien kallioseinämissä, missä ne ovat turvassa saalistajilta ja ihmisiltä. Autiomaassa voi havaita myös aavikkotulkkuja, jota esiintyy yleisimmin Kanariansaarilla, sekä arojen lintuja kuten paksujalkoja, jouhihietakyyhkyjä, sekä töyhtökiuruja. Myös liskot, käärmeet, gekot, ketut, kanit, jyrsijät ja siilit ovat kaikki luoneet itselleen elinympäristöjä Tabernasiin.

Kuva: Pixabay

Länkkäreiden maailmaan!

Aavikkomaisema voi olla monelle tunnettu vanhoista länkkäri-elokuvista. Täydelliset kuvauslavasteet seisovat edelleen paikallaan Tabernasin aavikolla, ja vaikka nykyään niitä käytetään vähemmän alkuperäiseen tarkoitukseensa, on ne merkittäviä vierailukohteita turisteille. Elokuvien kuvaus sijaintina Tabernas on ollut taustana yli 300:lle tuotannolle vuodesta 1950 alkaen, mukaan lukien ikoniset filmit kuten Lawrence of Arabia ja Indiana Jones: Viimeinen ristiretki.

Länkkäreiden kulta-aikana tuotettuja elokuvia kuvattiin runsaasti Tabernasissa. Varsinkin 1960- ja 1970-lukujen ns. spagettilänkkäreitä kuvattiin suurelta osin tällä kuivalla hedelmättömällä Almerían alueella, niin paljon että tuhannet maakunnan paikalliset saivat säännöllisen elantonsa elokuvateollisuudesta. Elokuvia kuvattiin urakalla Tabernasissa siksi, että Almerían autiomaassa oli suurimmaksi osaksi halvempaa kuvata kuin niissä Yhdysvaltojen osissa, joihin elokuvat oletettavasti perustuivat, ja maisemat olivat hyvin samankaltaisia.

Kuva: Pixabay

Nykyään aavikolla ei kuvata länkkäreitä enää yhtä tiiviisti, mutta maisemaa hyödynnetään yhä esimerkiksi musiikkivideoiden sekä muutamien tv-sarjojen ja elokuvien kuvauksissa.

Kolme villin lännen lavastetta, jotka esiintyvät useissa amerikkalaisissa länkkärituotannoissa, ovat edelleen paikallaan ja niihin voi mennä opastetuille kierroksille: Fort Bravo Texas Hollywood, Oasys MiniHollywood sekä Western Leone. Aavikolle voi lähteä kierrokselle myös kävellen, hevosilla tai moottoripyörillä.

Lähteet: ThinkSpain, Choose Almeria, Andalucia.com

Jaa:

Espanjan paras ranta on…

Andalusian koronatilanne pysynyt melko ennallaan