Vaihtoehtoisia matkustustapoja

Julkaistu: 16.09.2015
Eläminen ja lomailu

Perinteisen itsemaksetun lento- ja majoituspaketin rinnalle keksitään koko ajan lisää vaihtoehtoja. Kaikenlainen vaihtaminen, ilman rahankäyttöä, tulee suositummaksi. Nyt voit tutustua Espanjaankin paikallisen näkökulmasta. Matkustelu lisää maailmanrauhaa, on monen toimijan tunnuslause!

Pitempikestoinen matkustelu ei ole enää pelkästään nuorison huvi. Yhä useampi vuorotteluvapaata pitävä, lomalainen tai eläkkeelläolija, siis aikuinen ihminen, haluaa kiertää maailmaa. Joillekin siitä on tullut jopa elämäntapa. Koti on aina mukavampi kuin hotelli ja siinä pääsee paikallisen elämän makuun. Tarjontaa ilmaisista majapaikoista on runsaasti, näistä pitää vain löytää se itselle sopiva tyyli.

Talo- ja eläinvahdit

Lemmikkieläinten omistajat tietävät miten nämä rakkaat oliot saattavat rajoittaa matkustamista ja kenneliin ei moni halua koiria ja kissojaan viedä. Parasta on, jos he saavat pysyä kotona, tutussa ympäristössä. Ottamalla jonkun asumaan kotiisi ja hoitamaan kotieläimet saa kotikin samalla vahdin ja puutarha kastelijan. Eläkeläisille tästä on tullut hieno vaihtoehto matkustaa ja he ovatkin suosittuja vahteja. Suosittu Trusted Housesitters on noteerattu jo lehdistössä ympäri maailman. Sillä on runsaasti pienempiä kilpailevia nettisivuja, monet myös halvempia. Espanja.Com maskotti MonaLisa löysi omistajan loman ajaksi kesäkaverin suomalaisen tori.fi sivustolla olleen ilmoituksen kautta.

Kodinvaihtajat

Vaihda kotiasi toisen matkailijan kanssa. Näitäkin sivuja lisääntyy kuin sieniä sateella. Nopeasti kasvava on Nightswapping. Hakusanoilla ”home/house exchange” löytyy vaihtoehtoja.

Sohvanvaltaajat

Coachsurfing on ollut suosittu nuorten keskuudessa jo pitkään. Tässä on kyseessä myös uusien kavereiden tapaamisesta. Joskus se sohva on tosiaan sohva ja toisinaan oma makuuhuone. Monesti juhliminen kuuluu asiaan, joten kannattaa otta selvää isännän/emännän tyylistä, jotta se täsmää omaan.

Kulttuurinvaihtajat

Jo vuodesta 1949 toiminut Servas on suhteellisen pienen piirin tietämä järjestö, mutta se on avoin kaikille. Suurinosa jäsenistä on aikuisia ihmisiä, lapsiperheitä on nyt tullut myös mukaan. Periaatteisiin kuuluu halu tutustua kulttuuriin ja ihmisiin, ei pelkästään havitella ilmaista majapaikkaa. Koska sinua aina suosittelee joku, on turvallista avata ovensa maapallon toiselta puolelta tulevalle tuntemattomalle. Normaalisti yövytään kaksi yötä, toki vieras ja isäntäperhe voivat keskenään sopia muustakin järjestelystä. Eri kulttureista tulevien ihmisten todellinen kohtaaminen lisää maailmanrauhaa, uskoo Servas.

Auttaminen

Auttamalla pienissä projekteissa, saat majoituksen ja ruoan vastineeksi. Keskimäärin työtunteja on päivässä viisi ja viikonloput vapaat. Projekteja on kodeista hosteleihin ja kaikkea siltä väliltä. Remontointia, puutarhan- ja eläinten- tai lastenhoitoa,  ja ammattimiehillekin on kysyntää , esim some-markkinoinnin taitajille, sähkömiehille jne. Isoimpia sivustoja ovat: HelpX, Workaway ja Wooffers.

Eräs yksinhuoltajaäiti kertoi profiilissaan, että koska hän ei nyt pääse itse matkustamaan maailmalle niin ”auttajien” kautta maailma tulee hänen luokseen. On mielenkiintoista oikeasti tutustua toisiin kulttuureihin, kokata yhdessä ja ehkä oppia kieliä. Vinkkinä mainittakoon, että kannattaa lukea edellisten kävijöiden antamia arvioita isäntäpaikasta. Niistä saa realistisen kuvan isäntäpaikan tyylistä ja sopiiko kyseinen paikka sinulle.

Jaa:

Näin määritellään asunnon arvo lainaa varten

Espanjan vesivarastot riittävät