Viisi käytännön vinkkiä loma-asunnon edulliseen ylläpitoon Espanjassa

Julkaistu: 02.02.2023
AsuminenEläminen ja lomailuOstaminen ja vuokraaminen

Loma-asunnon omistaminen Espanjassa mahdollistaa joustavan lomailun ja ajanvieton lämpimän auringon alla sekä myös rennon ympäristön etätyöskentelyä varten. Ulkomailta asunnon omistamisesta koituu kuitenkin aina kustannuksia, ja asunnon huoltaminen voi olla haasteellista kotimaasta käsin. Tekstissä esitellään viisi käytännön vinkkiä loma-asunnon edulliseen ylläpitoon.

Espanjalaisen kuluttajajärjestön OCU:n mukaan kakkosasunnon huoltaminen maksaa vuosittain keskimäärin noin 2000 euroa. Tarpeettomia kuluja ja ongelmia onkin hyvä välttää. Yksi keino on tuulettaa asuntoa tarpeeksi, jotta ei tule kosteusongelmia. Espanjalaisissa asunnoissa koneellinen ilmastointi onkin vielä suhteellisen harvinainen. Myös sähkölaitteiden pistokkeet on hyvä ottaa pois pistorasioista, ja on mm. järkevää investoida energiatehokkaaseen sähköboileriin, joka lämmittää veden.

Energiakustannusten pienentäminen

Energiakuluissa on mahdollista tehdä säästöjä ostamalla energiatehokkaita kodinkoneita ja huolehtimalla siitä, että mikään sähkölaite ei ole päällä tai valmiustilassa muulloin kuin sitä käytettäessä. Kun asunnosta on pois pidemmän ajan, kaikki pistokkeet on hyvä ottaa pois pistorasioista. Myös valaistuksen vaihtaminen energiatehokkaammaksi auttaa energiakustannusten hallinnassa. Lisäksi paljon energiaa syövät lämmitysmuodot, lattialämmitys ja ilmastointijärjestelmät voivat tuottaa yllättävän suuria kuluja. Edellä mainituilla energiankulutusta alentavilla toimilla voi säästää yhteensä jopa satoja euroja vuodessa.

Kun asunnosta on pois pidemmän ajan, kaikki pistokkeet kannattaa ottaa pois pistorasioista. Kuva Espanja.Com.
Kosteuden välttäminen

Yksi loma-asuntojen suuri ongelma, niiden ollessa tyhjänä pitkiä aikoja, on kosteus. Kosteustahrat seinillä tai pinttynyt kosteuden haju voi olla hankala saada pois, jollei asiaa hoideta ajoissa. Ongelmaa voidaan ehkäistä säännöllisellä tuulettamisella, jolloin ilma pääsee vaihtumaan. Hometta pääsee muodostumaan helposti myös huonekalujen ja seinän väliin, joten jos asunnosta on pois pitkään, kannattaa huonekalut vetää reilusti irti seinästä. Korkeat kaapit on hyvä ruuvata kiinni seinään, jotta niiden takaseinän ja seinän väliin ei ala muodostua kosteutta.

Pidemmän poissaolon ajaksi myös päävesihanat kannattaa sulkea. Kun asunto on tyhjillään pidemmän aikaa, kannattaa pyytää luotettavaa naapuria tai lomakodeista huolehtivaa yritystä hoitamaan säännöllinen tuulettaminen sekä asunnon tarkistaminen muiltakin osin.

Asuntoa kannattaa tuulettaa säännöllisesti, jotta kosteutta ei pääse muodostumaan. Kuva Espanja.Com.
Energiatehokkaan sähköboilerin hankkiminen

Lämminvesiboileri voi olla iso kuluerä, jos se on vanhanaikainen ja paljon energiaa syövä. Nykyaikaiset sähköboilerit ovat energiatehokkaita, helppoja asentaa sekä pienikokoisia, jonka vuoksi ne ovat paras ratkaisu myös loma-asuntoon.

Nykyaikaiset pienikokoiset sähköboilerit mahtuvat vaikka kaapin ylähyllylle. Kuva Espanja.Com.
Kodin teknologiaan sijoittaminen

Kodin automaatiojärjestelmän asentamisen alkukustannus voi olla suuri, mutta pitkällä aikavälillä sen avulla voi säästää rahaa. Energiatehokkuuden lisäksi automaatiojärjestelmä tuo lisää mukavuutta, joustavuutta sekä turvallisuutta. Sen avulla voi myös ennakoida säätilan muutoksia, joten lomakodin saa esimerkiksi sopivan lämpöiseksi juuri ennen sinne saapumista. Kotia ja sen tekniikkaa pystyy seuramaan myös etänä, mikä antaa mielenrauhaa ja helpottaa mahdollisten ongelmien havaitsemista hyvissä ajoin. Kodin automaatiojärjestelmään saadaan sisällytettyä usein myös hälytysjärjestelmä, joka lisää asunnon turvallisuustasoa.

Loma-asunnon vuokraaminen

Yksi tapa välttää kosteutta ja pitää muita kodin ongelmia, kuten tuholaisia loitolla, on vuokrata sitä esimerkiksi ystäville. Asuntoa voi vuokrata joidenkin viikkojen ajan sesonkiaikoina, jolloin vuokratuloja saa enemmän ja muulloin pidempiaikaisesti, jolloin vuokratuloja kertyy pidemmältä ajalta. Vuokraamisesta saatavat lisätulot voi esimerkiksi investoida asunnon remontointiin ja ylläpitoon. Asunnon vuokrauksessa voi käyttää myös kiinteistövälitystoimiston palveluja, joka huolehtii kaikki vuokraamiseen liittyvät asiat omistajan puolesta.

Loma-asuntoa voi olla järkevä vuokrata aikoina, jolloin se ei ole omassa käytössä. Kuva Espanja.Com.

Lue lisää:
Asuntolainan hakeminen Espanjasta
Ulkomaalaisten kiinteistön ostotrendit Espanjassa vuonna 2022
Espanjasta hankitun loma-asunnon vuokraus – kumpi maa verottaa vuokratulot?
Viisi tapaa hankkiutua eroon Espanjan-kodin muurahaisista

Lähde
idealista.es

Pääkuva Flickr
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Caminito del Rey -vaellusreitti palautuu ennalleen korjausten jälkeen

Matkamessukilpailun voittajat arvottu!