Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville

Julkaistu: 31.03.2024

Calpeen (Valencian kielellä Calp) on matkaa 65 kilometriä Alicantesta ja 120 Torreviejasta. Pikkukaupungiksi se tarjoaa paljon silmän- ja sielunruokaa. Ympäröivät vuorimaisemat ihastuttavat kauneudellaan, ja itse kaupungista löytyy historiaa monilta vuosisadoilta. Calpen ikonisin näkymä on 332 metriä korkea kallio Penyal d’Ifac, jota pidetään yhtenä Costa Blancan symboleista. Myös kulinaristit ovat Calpessa kuin kotonaan.

Ne muinaiset foinikialaiset, roomalaiset ja arabit löysivät myös tiensä Calpeen, totta kai. Sen sijainti oli strategisesti tärkeä, koska korkealta kalliolta pystyi helposti valvomaan lähimerialuetta. Calpen alueella on ollut hajanaista asutusta jo pronssikaudella. Myöhemmin sinne löysivät tiensä myös iberiläiset metsästäjä-keräilijäheimot.

Roomalaisten aikana Calpe oli merkittävä kauppakaupunki ja tärkeä laajasti käytetyn mausteen, garumin vientisatama. Garumia pystyttiin valmistamaan Calpessa, koska tärkeimmät raaka-aineet eli kala ja suola olivat käden ulottuvilla. Aivan Calpen keskustan tuntumassa on suolajärvi.

Calpen kaupunkimaisema on viehättävä.

Maurit rakensivat linnoituksen kaupunkia ympäröivälle Mascarat-kukkulalle valloitettuaan alueen. Kun kristityt saapuivat 1200-luvulla, Calpessa eli pitkään muslimi- ja kristitty väestö sulassa sovussa. Kristityt perustivat oman siirtokuntansa Penyal d’Ifac -kallion juurelle, kun taas muslimit asustelivat vuorilla.

Calpen nimen uskotaan juontavan juurensa foinikialaisiin merenkulkijoihin. Sanalla viitattiin suureen kallioon. Myös toinen kuuluisista suurista kivikallioista, Gibraltar, tunnettiin alkujaan nimellä Calpe.

Matkailu alkoi kaupungissa varovaisesti 1935, kun sinne rakennettiin ensimmäinen Parador-hotelli. Massaturismin kehittyminen pääsi vauhtiin 1960-luvulla Espanjan avattua rajojaan turisteille. Tänä päivänä Calpe on vilkas noin 20 000 asukkaan kaupunki, jonka väestöstä puolet on ulkomaalaisia. Brittejä on lähes 15 % kaupungin virallisista asukkaista.

Calpen nähtävyyksiä

Monte Toixin näköalapaikka

Kaupungin eteläpuolella sijaitsee Mirador Monte Toix -näköalapaikka, joka on ehdottomasti vierailun väärti. Sieltä avautuvat kerrassaan upeat näköalat alas kaupunkiin ja Penyal d’Ifacin kalliolle. Jos kierrät vuoren toiselle puolelle, voit kirkkaalla ilmalla nähdä aina Benidormiin asti.

Kirkkaalla ilmalla Monte Toixilta näkee Benidormiin asti.

Näköalapaikka sijaitsee Partida Maryvilla -kadun päässä. Huomioithan, että perillä on hyvin vähän pysäköintitilaa, eli sinne kannattaa mennä heti aamusta tai vastaavasti auringon laskiessa, jolloin näkymät ovat mystiset. Pysäköintialueelta on helppo 5–10 minuutin kävely ylöspäin.

Penyal d’Ifacin luonnonpuisto

Penyal d’Ifacin (espanjaksi Peñon de Ifach) kalkkikivikallio näkyy kaikkialle kaupunkiin. Se nousi merestä Euroopan ja Afrikan mannerlaattojen törmäyksessä noin 15 miljoonaa vuotta sitten. Kallion juurelle perustettiin 1290-luvulla Ifac-niminen kaupunki, joka autioitui kuitenkin jo 1300-luvulla Kastilian ja Aragonian kuningaskuntien välisessä sodassa. Siirtokunnasta on enää vähän raunioita nähtävissä.

Ifacin keskiaikaisesta kaupungista on jäljellä vain raunioita.

Luonnonpuistoksi 53 hehtaarin kokoinen alue nimettiin 1987. Siellä pesii lukuisia lintulajeja, kuten suulia ja haukkoja. Penyal d’Ifacia voi ihailla usealla eri tavalla. Sen juurella kulkee myös kaunis kävelyreitti Camí del Raco de Calp.

Camí del Raco de Calp -kävelyreitin päätepiste.

Rohkeimmat voivat myös kiivetä ylös kallion huipulle, jonne johtaa suosittu kiipeilyreitti. Se ei sovellu korkeanpaikankammoisille, koska reitti on osittain liukas, jyrkkä ja kapea, ja apuna joutuu käyttämään köysiä. Wikiloc-sovelluksesta löytyy useita reittiehdotuksia ylös huipulle, joista tässä esimerkkinä yksi. Aikaa tulee varata kolmisen tuntia, ja varusteiksi tarvitaan patikointikengät ja hyvää kuntoa. Näkymät ylhäältä palkitsevat vaivan.

Kalkkikivikallio on majesteettisen näköinen myös alhaalta katsottuna.
Vanha kaupunki

Calpen vanha kaupunginosa on rakennettu pääosin 1800-luvulla. Alue on suhteellisen pieni ja helposti käveltävissä. Jos seuraat talojen seiniin merkittyä turistireittiopasteita, näet parhaat palat. Vierailijoita ihastuttavat erityisesti Espanjan lipun värein maalatut portaat.

Vanhassa kaupungissa voit nähdä hauskat Espanjan värein maalatut portaat.
Seuraamalla merkittyä turistireittiä voi bongata viehättäviä katuja.

La Iglesia Vieja, toiselta nimeltään Nuestra Señora de las Nieves, on aivan vanhan kaupunginosan sydämessä sijaitseva mudejar-goottilaistyylinen kirkko 1400-luvulta. Siihen kiinni on rakennettu uusi ja moderni kirkko. Sisään mennään uuden kirkon kautta. Vanhan kaupungin muuria on vielä nähtävissä paikka paikoin, ja jäljellä on vielä yksi vanha puolustustorni, Torreó de la Peça.

Torreó de la Peça suojasi aikoinaan kaupunkia.
Vanha ja uusi kirkko sijaitsevat vieri vieressä.
Banys de la Reina

Banys de la Reinan (kuningattaren altaat tai kylpylä) asutus rakennettiin roomalaisaikana. Jäljellä on vähäisiä jäänteitä kylpylästä, asuinrakennuksista, basilikasta ja vedenottoon tarkoitetuista kanavista. Kalankasvastusaltaiden rauniot löytyvät veden rajasta.

Vanhoja roomalaisaikaisia kalankasvatusaltaita.

Huippukulinarismia

Kulinaristien ei tarvitse etsiä unelmakohdetta kauempaa, sillä Calpe on tunnettu erinomaisista ravintoloistaan. Ranskalainen Guide Michelin on myöntänyt peräti kolmelle paikalliselle ravintolalle himoitun tähden. Nämä ovat Beat, Orobianco sekä Audrey’s . Huippuravintoloihin on syytä varata pöytä hyvissä ajoin.

Jos tähtiravintolat eivät ole juttusi, kaupungista löytyy lukuisia muitakin hyvätasoisia ravintoloita.

Beat-ravintolassa voit kokea unohtumattomia makuelämyksiä.
Lapsus on vanhassa kaupungissa sijaitseva tunnelmallinen pieni bistroravintola.

Calpeen pääsee helpoiten omalla autolla

Calpeen pääsee esimerkiksi Torreviejasta helposti omalla tai vuokra-autolla. Matkaa kertyy noin 120 kilometriä, ja reitti löytyy täältä. Jos autoa ei ole käytettävissä, niin Alicantesta pääsee Calpeen myös bussilla. Julkisilla kulkuneuvoilla kulkiessa kaupunkiin kannattaa jäädä yöksi, koska matkaan menee useita tunteja.

Lue lisää Costa Blancan alueesta:
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähteet
es.wikipedia.org
es.wikipedia.org

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Kanarialla kukkii

Kaupunkivaellus Benalmádenan rantareitillä Torrequebradasta Torremuelleen