Vertaa asuntoja

Hypokoira Elli lomalla Espanjassa

Hypokoira Elli lomalla Espanjassa

  • 23/07/2019

Koiraa ei turhaan sanota ihmisen parhaaksi ystäväksi. Kotikoiran lisäksi, joillain koirilla on myös tärkeä tehtävä perheen sisällä. Hypokoira Elli asuu Hannikan perheessä ja vahtii 11-vuotiaan tyttären sokeritason vaihtelua veressä.

Elli onkin koulutettu työkoira tunnistamaan diabeetikon verensokerien vaihtelua ihmisen ihon ja hengityksen tuoksun perusteella, jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee sitä.

Hypokoiria on koulutettu Suomessa vuodesta 2009 lähtien. Idea nuuskuttavasta verensokerimittarista löytyi Yhdysvalloista. Idean toi Suomeen Susanna Klefström, joka vieraili Kaliforniassa, ja tutustui toimintaan, jossa koirat toimivat diabeetikon omahoidon tukena haistaen iholta verensokerimuutoksia.

Susannan pojalla Emililla on diabetes ja idea hypokoiran tuomasta turvasta lapsen itsenäisyyden lisääntyessä oli asia, joka sai Susannan toiminaan. Hypokoira ry perustettiin vuonna 2010 ja se toimii Suomen Diabetesliiton jäsenyhdistyksenä.

Koira tuo arkeen turvaa ja helpotusta

Hypokoiria koulutetaan vuosittain yhdistyksen järjestämillä kursseilla. Erityisesti koiran tuomaa turvaa haetaan diabeetikkolapsille ja yksin asuville. Koira oppii hälyttämään myös yöllisistä verensokerinvaihteluista.

Hypokoirille myönnettiin vuonna 2017 oikeus kulkea diabeetikon mukana mm. elintarvikeliikkeissä.

Hannikan perheessa Elli-koira on lemmikki kuten muissakin koiraperheissä. Koira kulkee lomalla perheen mukana normaalisti, mutta kun koiralla on siniset liivit päällä, tulisi koira jättää rauhaan, tällöin koira on töissä.

Hannikan perhe toivookin, että työtehtävässä olevaa koiraa ei tulisi silitellä tai muuten häiritä, vaikka toki koirat ihania ovatkin.

Ellin lomaan on liittynyt niin ostoskeskusta, rantaa kuin luontoretkeä, samaa kuin koko perheellä.

Kuvissa Elli viettää aikaa muiden koirien kanssa Benahaviksen jokireitillä. Kuumaan päivään sopi hyvin pulahdus joessa. Ihana retki ihan kaikkien mielestä.

Kuvat: Hannikan perheen kotialbumi

Liity keskusteluun