Vertaa asuntoja

Iho muistaa

Iho muistaa

  • 03/10/2019

Aurinkosuojien käyttö tulee muistaa eteläisessä Espanjassa myös syksyllä. Vaikka aurinko ei paista enää yhtä polttavasti kuin kesäkuukausina on UV-säteily edelleen voimakasta. Niin ja aurinko polttaa muuallakin kuin rannalla! Iho pitää suojata myös padel-kentällä, patikointimatkalla tai veneillessä…


Ihosyöpätapaukset ovat moninkertaistuneet viime vuosikymmenien aikana. Syiksi listataan auringonoton lisääntyminen ja etelän matkojen yleistyminen ja niiden myötä ihon palaminen, jonka oletetaan olevan pääsyy ihosyöpien taustalla.

Olennaista on ultraviolettisäteilyn määrä: ei kuitenkaan yhden loma-matkan aurinkoannos, vaan kuinka paljon ihminen on saanut ultraviolettisäteilyä koko elämänsä aikana. Usein ihosyöpä todetaankin iäkkäämmällä henkilöllä tai henkilöllä, joka on on altistunut paljon auringonvalolle tekemällä esimerkiksi ulkotöitä.

Aurinkoisessa Espanjassa nautimme auringosta 365 päivää vuodessa, eli kuulumme siis kaikki tulevaisuuden riskiryhmään.

Melanoomatapaukset kasvussa

Ihosyöpätyyppejä on monia. Niistä tärkeimmät ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä sekä melanooma. Syöpätyypeistä melanooma on aggressiivisin. Ennuste on kuitenkin hyvä: 95 % melanoomatapauksista saadaan hoidettua, kunhan syöpäkasvain on havaittu ajoissa.

Melanooma on yksi helpoimmin diagnosoitavista syövistä, sillä valtaosa melanoomista näkyy iholla. Noin puolet melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta. Melanooma voi syntyä uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.

Costa del Solin sairaala (Marbella) kampanjoi ihoterveyden puolesta. Sairaalan toimesta on järjestetty konferensseja, tiedotustilaisuuksia ja asiantuntijaluentoja, jotta ihosyövästä tulisi näkyvämpi. Vuonna 2018 Costa del Solin sairaalassa diagnosoitiin 116 uutta melanoomatapausta. Sairastuneista 53% oli miehiä ja 47 % naisia. Miehillä melanooma löytyi usein niskasta ja keskivartalosta. Naisten ihosyöpätapaukset olivat yleisimpiä säärissä.

Ennaltaehkäisy tärkeintä

Malagan alueen terveys ja perheasioiden edustaja Carlos Bautista (Delegación territorial de Salud y Familias en Málaga) korostaa ihosyövän hoidossa ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

Ihon palaminen ja liiallinen ultraviolettisäteilylle altistuminen vaurioittaa ihoa eikä vaurioita pystytä korjaamaan.
– Iholla on muisti, Bautista tiivistää.

Ennaltaehkäisyn, eli ihon suojaamisen lisäksi on tärkeää aina tutkituttaa luomet, joissa huomaa muutoksia. Muutoksia, joita kannattaa seurata ovat esimerkiksi, jos luomi kasvaa tai muuttuu epätarkkarajaiseksi, tummemmaksi, punertavan tai sinertävän sävyiseksi tai mustaksi. Myös kovalta, turvonneelta, aralta tai kutisevalta tuntuvat, tai haavautuvat, visvaa tai verta vuotavat luomet pitää tarkistuttaa.

Kaikki uudet luomet eivät kuitenkaan ole melanoomaa, vaan iän myötä ihmiselle ilmaantuu usein runsaastikin uusia, hyvänlaatuisia luomia.

 

Tiedot: Diariosur, Terve.fi, Kaikkisyovasta.fi

Kuva: Pixabay

Liity keskusteluun