Vertaa asuntoja

Mistä tunnistat hyvän appelsiinin?

Mistä tunnistat hyvän appelsiinin?

  • 19/04/2019

Mitkä kasvit tulevat mieleen, kun mietit Espanjan maisemia? Ilmeisesti palmut, oliivi- ja tietenkin appelsiinipuut. 

Appelsiinipuut ovat viihtyneet Pyreneiden niemimaalla jo satoja vuosia ja Espanja on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä appelsiinien viljely- ja viejämaista. Appelsiinit eivät koskaan katoa espanjalaisista kaupoista, sillä lajikkeita on niin paljon, että ne kypsyvät vuorotellen: kun toisen lajin kasvukausi lakkaa, toisen lajin kausi on vasta alkamassa. Espanjalaisia appelsiineja voidaankin kutsua luksustuotteiksi, sillä verrattuna egyptiläisiin, turkkilaisiin tai marokkolaisiin appelsiineihin, espanjalaiset appelsiinit käyvät läpi tarkan laatutarkastuksen, mikä tietenkin heijastuu myös tämän hedelmän hintaan.  

 

Tämä sitrushedelmä on kotoisin Intiasta ja Kiinasta, joissa sitä kasvatettiin jo 2,5 tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Portugalilaiset merenkulkijat kutsuivat sitä aikoinaan “kiinan omenaksi” ja Eurooppaan appelsiineja tuotiin vasta 1400-luvulla. Sadassa vuodessa ne yleistyivät Euroopassa niin paljon, että niistä tuli muotituote – niitä annettiin lahjaksi, käytettiin koristeena pöydällä ja niistä tehtiin sukaatteja. Espanjassa appelsiinin kasvatus  alkoi 1500-luvulla ja ne viihtyvätkin täällä oikein hyvin.  

Erinomaisen maun lisäksi appelsiinit ovat myös erittäin terveellisiä hedelmiä. Tiedetään että yhdessä noin 200 gramman painoisessa hedelmässä on noin 80 mg C -vitamiinia, 2,6 g kuituja, B -vitamiinia ja monia mineraaleja kuten mangani, seleeni ja kalsium.  

Appelsiini sopii myös sellaisille ihmisille, jotka haluavat laihtua, mutta eivät pysty kuvittelemaan elämää ilman makeaa. Lisäksi ne luovat kylläisyyden tunteen. Appelsiinipuun lehdille ja pienille oksille on löydetty käyttöä kauneudenhoidossa – niistä tehdään eteeristä öljyä, puuaineksestakin tehdään erilaisia tuotteita ja jopa siemeniä käytetään lääkinnällisessä tarkoituksessa.  

Erilaiset appelsiinilajit erottuvat toisistaan maultaan, mehevyydellään ja kooltaan ja siksi ennen valintaa kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen niitä ostaa – syödäänkö ne sellaisinaan, tehdäänkö niistä mehua vai valmistetaanko niistä marmeladia. Hyvin yleisesti ne voidaan jakaa kahteen eri lajiin – makeisiin ja happamiin. Viimeksi mainitut tavallisesti säilötään.  

Appelsiinin koolla ja painolla on myös merkitystä. Tavallisesti mitä painavampi hedelmä on, sitä makeampi se on. Toisaalta hedelmä ei saa olla liian iso – sen maku kärsii siitä. Joten jos valitset appelsiineja syötäväksi valitse pienehkö, mutta painava hedelmä. Kiinnitä huomiota myös tuoksuun – se ei saa olla ummehtunut. Sen sijaan appelsiinin väristä ei kannata välittää, se ei kerro mitään hedelmän kypsyysasteesta tai mausta.  


Mitä appelsiineista valmistetaan? Tietenkin niitä syödään sellaisenaan, tehdään mehua ja marmeladeja, lisätään salaatteihin ja jälkiruokiin, mutta myös pääruokiin – esimerkiksi uunissa valmistettuihin kala- tai riista- ruokiin.  

Appelsiineja voi ostaa jokaisesta ruokakaupasta, mutta espanjalaiset ostavat niitä yleensä hedelmäkaupoista (fruteria) tai toreilta, jossa hedelmät ovat tuoreempia ja edullisempia.  

 

Kuvat: Flickr

 

 

Liity keskusteluun