Vertaa asuntoja

NIE numero eli henkilötunnus ja residencia

NIE numero eli henkilötunnus ja residencia

  • 22/03/2016

Espanjassa asioidessa tarvitsee useassa paikassa NIE numeron eli espanjalaisen henkilötunnuksen. Yli kolme kuukautta oleskelevien pitäisi lain mukaan hankki residenssia eli oleskelulupa. Käytännössä tässä toimitaan joustavasti.

NIE-numero

N.I.E. (Número de Identificación de Extranjero) on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Sitä tarvitaan esimerkiksi asuntoa tai autoa ostettaessa, puhelinlinjaa tai pankkitiliä avatessa, työopimusta tai toiminimeä varten jne. Samainen numerosarja on myös henkilön verotunnus, mutta käytetään lyhennettä N.I.F. (Número de Identificación Fiscal).

NIE-numero anotaan poliisiviranomaiselta (Comisaría nacional) erityisellä poliisiaseman passitoimistosta saatavalla lomakkeella. Yleensä ensimmäisellä käynnillä annetaan aika hakemuksen jättöä varten sekä saadaan hakemuslomake ja pankkisiirtomaksu. Toisella käynnillä jätetään hakemus. Liitteenä tulee olla kopio passista sekä alkuperäinen passi. Maksettuna pitää olla pieni leimavero, noin 10e, ja tästä kuitti. Valmiin dokumentin voi noutaa kolmannella kerralla. Numeron saaminen kestää yleensä 1-3 viikkoa.

NIE -numeron voi hakea myös Suomesta käsin Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä. Alla nettisivuosoite. Sen mukaan käsittely kestää viisi päivää ja henkilökohtaisesti paikanpäällä täytyy käydä vain kerran hakemusta jätettäessä.

Alkuperäisestä NIE-lomakkeesta, kuten yleensäkin tärkeistä asiakirjoista, kannattaa ottaa valokopio sekä käydä laminoimassa alkuperäinen pahvilappunen. Laminointeja tekevät esimerkiksi kopiointiliikkeet (copistería).

Uuden lain mukaan NIE-numero on voimassa toistaiseksi, eikä sitä tarvitse uusia määräajoin.

Residencia

Jos henkilö viettää Espanjassa vuosittain enemmän kuin kolme kuukautta, tulisi hänen lain mukaan hankkia residencia eli pysyvä oleskelulupa. Käytännössä EU-kansalaisten aikarajojen noudattamista ei Espanjassa kuitenkaan valvota ja moni talvet Espanjassa viettävä ei residenciaa hae, jos heidän pysyvä asuinmaansa on Suomi ja sinne aiotaan jatkossakin maksaa verot. Jos residencian hakee, niin se tarkoittaa myös verojen maksua Espanjaan. Suomen verottaja voi siis pyytää selvityksiä ja virallisia papereita ulkomaille eli muun maan verotuksen piiriin muuttaneilta.

Residenciaa haettaessa jo mahdollisesti olemassaoleva NIE numero pysyy samana. NIE numeron ei tule ikinä muuttua samalla henkilöllä, vaikka sukunimi vaihtuisi esimerkiksi avioliiton myötä.

Residencian haltijalla on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuin Espanjan kansalaisellakin, paitsi ettei ulkomaalainen voi äänestää tai olla ehdolla parlamentti -tai maakuntavaaleissa, eikä hakea joihinkin julkisiin valtionvirkoihin. Paikallisissa kunnallisvaaleissa ulkomaalainen residentti voi äänestää ja olla myös ehdokkaana.

Residenciaa voi anoa itse poliisilaitokselta tai käyttää apuna asiointitoimistoa, jolta yleensä saa etukäteen kiinteän taksan asianhoitokuluista. Esimerkiksi kiinteistöä ostettaessa pankit antavat yleensä residenteille lainana suuremman osan kiinteistön arvosta kuin ei-residenteille. Myös normaalit tilimaksut voivat olla residentille edullisempia.

Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa ja ulkomaille muuttava joutuu luovuttamaan pois KELA-korttinsa. Residencia ei anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai yritys. Halutessaan oleskeluluvan voi palauttaa takaisin Suomeen ja sosiaaliturvan piiriin muuttamalla takaisin virallisesti asumaan Suomeen.

Viimeisimmän tiedon mukaan residencia on voimassa viisi vuotta sen ensimmäisestä myöntämispäivästä. Sen jälkeen se on kerran uusittava ja on sitten jatkuvasti voimassa. Uusiminen tapahtuu yleensä vain käymällä poliisilaitoksella ja maksamalla leimaveron (noin 10e).

Huom! Artikkeli käsittelee tilannetta tällä hetkellä ja yleisesti Espanjassa. Lait muuttuvat ja käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain.

Espanjan suurlähetystön ohjeet NIE numeron hakua Suomesta käsin: www.exteriores.gob.es/Embajadas/HELSINKI/fi/InformacionParaExtranjeros/Paginas/NIE.aspx