Vertaa asuntoja

Siesta pitää paineet kurissa

Siesta pitää paineet kurissa

  • 09/05/2019

Espanjalaiseen elämänmenoon perinteisesti liitetty siesta on nyt myös tutkitusti hyväksi sydänterveydelle. Keskipäivän lepohetki pitää muun muassa verenpainetason kunnossa.

Siestan tuoma tauko keskellä päivää parantaa energiatasoa ja nostaa mielialaa. Amerikan kardiologien järjestön vuosijulkaisussa olleessa tutkimuksessa kerrotaan, että  nukkumalla keskipäivän siesta voidaan alentaa verenpainetta huomattavasti.  Siestan vaikutus on samaa luokkaa kuin mitä elämäntapamuutoksilla – kuten suolan vähentämisellä tai alkoholin käytön minimoimisella – voidaan saada aikaiseksi. Luvuiksi muutettuna tämä tarkoittaa verenpainetason alentumista 3 – 5 mmHg verran. Vertailuna kerrotaan, että esimerkiksi lääkityksellä verenpaine alenee keskimäärin 5 – 7 mmHg.

Verenpaineen alentaminen on elintärkeää, sillä jopa 2mmHg pudotuksella voidaan laskea sydänkohtauksen mahdollisuutta 10 %.

Yksi tutkijoista, Manolis Kallistratos, kardiologi Asklepieion General Hospital de Voula (Kreikka) kertoo, että tutkimuksessa jaettiin 212 henkilöä  kahteen ryhmään. Toisessa nukuttiin siesta ja toisessa ei. Ryhmät olivat elämäntavoiltaan ja terveydentilaltaan vastaavia. Tuloksissa siestan nukkuneilla henkilöillä verenpainetaso laski siestaa seuraavien 24 h aikana 5,3 mmHg.

Vaikka otos oli pieni ja tutkimus aiheesta vasta alkutaipaleella, olivat tulokset niin positiivisia, että tutkijat uskovat Välimeren ruokavalion rinnalla yksi suuri tekijä alhaiseen  verenpaineeseen on myös elämäntapana ollut siesta.

Siestan tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä useissa yrityksissä keskipäivän lepotauosta halutaan eroon. Lue tästä Espanja.com aiemmin julkaistu artikkeli aiheesta.

Tiedot: InfoSalus

Kuva: Pixabay

 

Liity keskusteluun