Vertaa asuntoja

Tapas vie nälän

Tapas vie nälän

  • 16/06/2016

Espanjalaista tapaa tarjota ruokaa pieninä annoksina kutsutaan tapakseksi. Annoksen koko, hinta ja tarjollepano vaihtelee, tässä perusopas tapasherkutteluun.

Tapaksena voidaan tarjoilla mitä tahansa oliiveista ja juustoista keittoon ja muhennoksiin. Ne voivat siis olla kylmiä tai kuumia. Tapas voi olla vain tarjolle laitettu tuote tai pitkään keitetty ruokalaji. Se voidaan tarjoilla lautaselta tai leipäsiivun päällä.

Osissa maata tapas tulee ilmaiseksi juoman mukana. Toisaalla sillä on aina hinta. Tapaksen voi saada myös hieman kookkaampana versiona eli media racion tai vielä isompana: racion. Näitä on kätevä jakaa seurueen kesken ja näin kukin voi maistella kaikkia lajeja.

Tapasta syödään yleensä puolenpäivän aikaan hiukopalaksi ennen lounasta tai iltapäivällä ennen illallista. Turistialueilla tapaksia on usein tarjolla melkein koko päivän.

tapasBaareissa on yleensä tapastiski näkösällä, josta voi valita herkullisimmat. Annos on yleensä edullinen, riippuen alueesta normaalin annoksen hinta vaihtelee 1-3€ välillä. Tavallisimmissa kyläbaareissa saattaa saada tapas ja caña (pikkulasi olutta) yhteishintaan 1.50-2€.

Yleensä moni tavallisimmista tapaksista sopii myös keliaakikolle ja kasvisyöjätkin löytävät itselleen syötävää.

Pohjois-Espanjassa tapasta kutsutaan nimellä pintxos. Hienoilla ravintoloilla tai ihan pelkästään tapaksiin erikoistuneilla baareilla on todella hienoja ja omintakeisia versioita, joita kannattaa käydä ihan erikseen maistelemassa.

Tunnetuimpia ovat ensalada rusa, tortilla española ja boquerones en vinagre. Jos kuumana päivänä ei jaksa syödä isoa ruoka-annosta, on tapas on loistava vaihtoehto. Todella nälkäiselle nopea tapas on usein päivän pelastus.

Kansaivälistä Tapas -päivää vietetään 16.6.