Vertaa asuntoja

Tuotanto palaa Kiinasta Espanjaan

Tuotanto palaa Kiinasta Espanjaan

  • 19/01/2014

Useat espanjalaiset yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan Kiinasta takaisin kotimaahan. Halpojen tuotantokustannusten perässä muuttaneet yritykset palaavat työnlaadun ja tilausmäärien vuoksi takaisin.

Kanariansaarilla pääpaikkaansa pitävä uima-asuja valmistava yritys Lenita XTG siirsi tuotantonsa Kiinaan vuonna 2003, sillä hinnat Espanjassa olivat kovat. Muutos toi säästöä jopa 80%. Nyt yritys on sijoittanut 600 000 euroa Kanarialle aloittaakseen tuotannon uudestaan kotimaassa.

Syyt paluuseen löytyvät työnlaadusta. Yrityksen kokemukset Kiinasta ovat kirjavat, sillä esimerkiksi työntekijöiden koulutus erikoismateriaalin työstämiseen samoin kuin peruskäytännöt kuten työskentely tupakoimatta olivat teemoja joita käytiin läpi vuosi toisensa jälkeen. Halpatuotannolla on kääntöpuolensa.

Myös tilausmäärissä kohdattiin ongelmia. Jos yksi kokoelma tilattiin oli siihen vaikea saada tilattua enää lisätuotteita, jos yksi malli esimerkiksi olisi myynyt suunniteltua enemmän.

Paluu kotimaan tuotantoon mahdollistaa pienemmät tuotantoerät, vähemmän varastoa ja pääoman sitomista tuotantoon sekä varmemman laadun.

Vastaavaan ratkaisuun ovat päätyneet muutkin espanjalaiset yritykset kuten autoratojen tekijä Scaletrix. Viidentoista Kiinan vuoden jälkeen yritys on siirtämässä tuotantoaan Alicanteen.