Vertaa asuntoja

Vakuutus on fiksu matkakaveri

Vakuutus on fiksu matkakaveri

  • 15/08/2016

Matkavakuutuksesta säästäminen voi muuttua taloudelliseksi katastrofiksi jos reissussa sairastuu tai loukkaantuu. Muutaman kympin maksanut vakuutus voi myös kuitata peruuntuneesta matkasta aiheutuneita kuluja sekä korvata matkalla varastetun tai kadonneen matkatavaran arvon.

Suomalaiset reisssaavat ahkerasti ja hyvin usein matkavakuutukseksi valitaan jatkuva matkavakuutus, joka on voimassa ehdoista riippuen korkeintaan kolme kuukautta kestävällä matkalla. Jos vuodessa matkustaa usein, tulee jatkuva matkavakuutus edulliseksi ja ennen kaikkea se on yleensä voimassa matkoilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Jos matkalla käy kerran vuodessa tai harvemmin on matkakohtainen vakuutus toimiva ratkaisu. Tärkeintä on kuitenkin ottaa vakuutus, sillä ajatus että ei minulle voi mitään sattua, voi muuttua kalliiksi laskuksi.
Matkailusivusto Rantapallo.fi listasi viisi suomalaisten yleisintä matkavahinkoa matkavakuutusyhtiön If:n mukaan.

Listan kärjessä oli keskeytynyt matka ja kadonnut matkatavara. Matkalaukku voi saapua perille viiveellä erityisesti kun matkalla on useampi välilasku. Jotta matkatavara löytyisi mahdollisimman nopeasti on siihen hyvä merkitä selkeästi yhteystiedot. Tärkeimmät asiat kuten lääkkeet tulee pakata mukaan käsimatkatavaroihin. Paljon reissaanneet ottavat kokemuksista viisastuneina käsimatkatavaroihin mukaan myös yhdet vaihtovaatteet sekä hygieniatuotteita. Matkavakuutuksen yhteystiedot ovat myös hyvä olla käden ulottuvilla, sillä vahingon sattuessa tulee ottaa yhteys matkavakuutuksen myöntäneeseen yritykseen ja selvittää korvaako vakuutus esimerkiksi välttämättömien tuotteiden hankinnan.

Taskuvarkaus

Tyypillinen vahinkoilmoituksen syy on myös taskuvarkaus. Taskuvarkaat ovat taitavia ja ruuhkaisissa lomakohteissa liikkuessa voi kassista tai taskusta kadota lompakko tai puhelin eikä asiaa huomaa vasta kuin hotellilla. Vaikka kyse olisi turvallisena pidetystä matkakohteesta voi varas yllättää. Terve ennakointi kannattaa tehdä ja jättää tallelokeroon ylimääräinen arvotavara tai käteinen. Älä tee ryöstöä helpoksi ja jätä lompakkoa takataskuun tai repun sivutaskuun. Jos mukana on useampi luottokortti, pidä mukana vain yhtä ja varkauden sattuessa voit turvautua varakorttiin.

Matkapuhelin, tabletti tai silmälasit voivat rikkoontua reissussa. Vahinkoja sattuu mutta niitä voi myös ennaltaehkäistä. Kaikkia teknisiä välineitä ei tarvitse kuljettaa mukana. Esimerkiksi tabletin käytön voisi rajoittaa hotellialueelle. Asiallinen suojakotelo voi estää vahingon laitteen pudotessa esimerkiksi eteläkohteissa tyypilliselle laatta- tai kivilattialle.

Hotellimurto

Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan myös hotellimurroista. Ajatus varkaasta hotellihuoneessa on ikävä, mutta varkaalle erityisesti helppokulkuiset alimman kerroksen huoneet tai vartioimattomat syrjäisissä kulmissa sijaitsevat huoneet ovat houkuttelevia ryöstökohteita. Arvotavara kannattaakin säilyttää tallelokerossa ja jollei tallelokeroa ole, säilyttää esimerkiksi rahat useammassa eri paikassa.

Ryöstö

Ryöstö lomakohteessa voi yllättää varovaisenkin matkaajan. Yöllä ei kannata liikkua syrjäisillä kujilla, mutta ryöstöjä voi tapahtua vaikka keskellä päivää. Kaikkea ei voi ennakoida mutta ryöstötilanteessa ei tavaraan kannata takertua, ne ovat korvattavissa matkavakuutuksen avulla.

Matkavakuutuksen hankkijan kannattaa tarkistaa matkavakuutuksen ehdot ennen lomalle lähtöä. Jos lomalla innostuu esimerkiksi kokeilemaan ns extremelajeja tulee varmistaa, että vakuutus korvaa myös mahdolliset vahingot joita erikoislajeissa voi tapahtua. Matkavakuutusten ehdot tulee tarkistaa aina vakuutuskohtaisesti ja muistaa, että viisi vuotta sitten otetun vakuutuksen ehdoissa on voinut tulla muutoksia. Jos vahinko sattuu niin ota välittömästi yhteys vakuutusyhtiöön. Säilytä aina kaikki kuitit, jos joudut hankkimaan esimerkiksi kadonneen matkalaukun vuoksi lomalla tarvittavia tuotteita.

Kansainväliset vakuutusyhtiöt

Kansainväliset vakuutusyhtiöt voivat olla oiva ratkaisu, varsinkin jos sinulla on ikää tai matkustat pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi englantilainen World Wide Insurance myöntää netissä kaikille EU-kansalaisille vakuutuksia jopa 18 kk matkalle ja aina 74 ikävuoteen asti. Toimitus on käyttänyt tätä useasti ja toimii hyvin.

Joissain yrityksissä kuten Liberty Seguros yhtiössä saa matkavakuutuksen otettua vaikka matka onkin jo alkanut.

Lue tästä myös vakuutuskulttuurista Espanjassa.

Lue tästä lisää eri vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksista
If
Lähitapiola
Fennia
Eurooppalainen
Alandia
Worldwideinsure

Tiedot: Rantapallo.fi, vakuutusyhtiöt (if, Lähitapiola, Alandia)