Vertaa asuntoja

Vältä lentokenttien viruspesäke

Vältä lentokenttien viruspesäke

  • 12/09/2018

Flunssassa heti lennon jälkeen? Yleinen uskomus on, että lentokoneen ilmastointi altistaa tarttuville sairauksille, mutta kuljet varsinaisen flunssan tai influenssan aiheuttavan viruspesäkkeen läpi jo ennen lentoa. Niin Helsinki-Vantaalla, kuin muillakin kentillä.

Tuore THL:n tutkimus osoittaa, että lentokentillä on paljon pintoja, joissa esiintyy hengitystieviruksia. Viruksista yleisin on nuhakuumeen aiheuttava rinovirus, mutta pinnoilta löytyi myös influenssa A-virusta, adeno- ja koronavirusta.  Tartunnan oireet voivat vaihdella nuhasta ja kuumeesta kouristuksiin ja virtsatietulehduksiin.

Helsinki-Vantaan kentällä tehdyssä tutkimuksessa pahin viruspesäke oli yllättäen turvatarkastuksen muovikaukalo. Seuraavaksi eniten mikrobeja löytyi leikkipaikan muovisesta koirasta, rappujen kaiteista ja apteekin maksupäätteestä. WC:n pinnoilta ei näitä pöpöjä löytynyt, toisaalta tutkimuksessa mitattiin vain hengitystieviruksia.

Tutkimus tehtiin flunssakausien huippuajankohtina 2015 – 2016. Tulokset auttavat varautumaan jatkossa paremmin vakavien infektiotautien leviämiseen lentokentillä. Tutkimuksesta kertoi Talouselämä.

Helppo ja halpa suoja: pese kädet, yski oikein

Monet mikrobit säilyvät elävinä jopa vuorokausien ajan. Käsidesiäkin tehokkaampi keino infektioiden torjunnassa on käsien pesu runsaalla vedellä ja saippualla. Jatkossa siis turvatarkastuksesta suoraan pesulle!

Flunssaisena voit ehkäistä itse tartuntoja yskimällä ja niistämällä oikein. Pidä aina mukana riittävästi kertakäyttönenäliinoja, joilla peität suun ja sieraimet yskiessä tai aivastaessa. Ellei nenäliinaa satu olemaan mukana toimii myös hihan yläosa. Käytetty kertakäyttönenäliina heitetään roskiin. Muista etenkin flunssaisena käsien pesu.

Lääkkeet Espanjan apteekista

Apteekit (Farmacia) tunnistat (valo)tunnuksesta, jossa on vihreä risti. Espanjassa et välttämättä saa samaa tuttua ja turvallista “Buranaa” samalta valmistajalta ja tuotemerkkinä, mutta näytä apteekissa puhelimesta tai lapulta lääkkeen vaikuttavat ainesosat. Henkilökunta osaa antaa vastaavan lääkkeen.

Jos tiedät, että tarvitset suomalaisen lääkärin määräämiä lääkkeitä Espanjan matkalla pyydä lääkäriltäsi toisessa EU-maassa kelpaava eurooppalainen lääkemääräys.

Terveyttä ja hyvinvointia Fuengirolassa 20.10.2018

Jos olet Fuengirolassa 20. lokakuuta kannattaa poiketa kuulemaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä luentoja ja tutustumaan Aurinkorannikon yrittäjien tarjoamiin palveluihin Espanjan Terveys- ja hyvinvointimessuille.

Paikkana on hotelli Las Palmeras ja ovet ovat avoinna klo 10-17. Liput 5 €.

 

Liity keskusteluun