Paljonko maksaa vuokrasopimuksen purkaminen Espanjassa?

Julkaistu: 07.03.2020
Ostaminen ja vuokraaminenUusimmat
add one

Jos asut vuokralla ja haluat lähteä asunnosta ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymistä, voit tehdä sen. ”Irtisanomissanktioon” vaikuttaa jäljellä olevan vuokrasopimuksen määrä, joten monivuotiset vuokrasopimukset voivat tulla kalliiksi.

Espanjassa pitkäaikaiseksi vuokrasopimukseksi lasketaan kaikki yli kuuden kuukauden sopimukset. Vuokralain artiklan 11 mukaan vuokralainen voi lopettaa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen ennen sen päättymistä. Irtisanomisen edellytyksenä on:

  1. Sopimuksen solmimisesta on kulunut vähintään 6 kk.
  2. Vuokralaiset ovat ilmoittaneet asunnon omistajalle vuokrasopimuksen irtisanomisesta vähintään 30 vuorokautta ennen.

Sanktiomaksut käyttämättä jääneeltä ajalta

Sopimuksen päättäminen kesken sopimuskauden aiheuttaa kustannuksia, jotka vuokraaja joutuu maksamaan vuokranantajalle. Tosin, jos vuokrasopimuksessa ei ole mainintaa kyseisistä korvauksista ja vuokranantaja on yksityinen henkilö, voit lähteä maksamatta mitään.

Jos puolestaan asia on otettu sopimuksessa huomioon, maksaa vuokralainen vuokranantajalle kompensaatiomaksun, joka on yhden kuukauden vuokraa vastaava määrä per käyttämättä jäänyt vuosi.

Esimerkiksi, jos sinulla on viiden vuoden vuokrasopimus ja sanot sen irti ensimmäisen vuoden lopulla, niin  joudut maksamaan vuokranantajalle neljän kuukauden vuokran suuruisen sanktiomaksun, koska käyttämättä jäi neljä vuotta sopimuksesta.

Jos aikaa on jäljellä vähemmän kuin vuosi, niin summa suhteutetaan. Esimerkiksi jos sopimus on vuodeksi ja vuokralainen lähtee kahdeksan kuukauden jälkeen eli käyttämättä jää neljä kuukautta (kolmas osa vuotta) niin silloin hän maksaa sanktiomaksua kolmasosan kuukausivuokrasta.

Tee lyhyitä sopimuksia

Hyvä neuvo vuokralaiselle onkin – jos et ole varma, kuinka kauan asut asunnossa, solmi sopimus vain vuodeksi. Tarvittaessa voit jatkaa sitä vuosittain, sillä laki oikeuttaa sinut jatkamaan vuokrasopimusta sinun niin halutessa aina viiteen vuoteen asti. Tämä on parempi vaihtoehto, kuin pitkä, esimerkiksi viiden vuoden sopimus, mikä velvoittaa maksamaan huomattavasti enemmän, mikäli vuokrasopimus katkaistaan jo ensimmäisinä vuosina.

Lue lisää asunnon vuokrauksesta Espanjassa:

Espanjan asunnon vuokraajan ja ostajan vinkit

Asunnon vuokraus osa 2 pitkäaikainen vuokraus

Lähde: Idealista

Kuva: pxfuel.com

Jaa:

Espanjalainen olutkulttuuri – ¡Salud!

Torremolinoksen viihtyisät ja kuvaukselliset viherkeitaat

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.