Asuntoa vuokratessa niin vuokranantaja kuin vuokralainenkin haluavat sopimuksen, joka antaa turvaa ja kirjaa ylös molempien osapuolten vaatimukset. Sopimuksiin kirjataan usein ehtoja jotka rajaavat vuokralaisen oikeuksia. Tulee kuitenkin muistaa, että vuokralaisen oikeudet määrittää loppukädessä aina Vuokralaki Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU).
1.- Väärät määräaikaissopimukset: yksi tyypillisistä lisäpykälistä vuokrasopimuksessa on allekirjoittaa vuokrasopimus 11 kuukaudeksi. Tämän pykälän tarkoitus on tehdä sopimuksesta määräaikainen vuokrasopimus,
mutta jollei määräaikaisuudesta ole tarkennusta, joka vahvistaa asumisen määräaikaisuuden kuten opiskelu, väliaikainen työ jne eikä asukkaalla ole toista vakituista asuntoa, tulkitaan vuokra-asuminen jatkuvaksi ja tämä takaa asukkaalle lain mukaan oikeuden asua asunnossa jopa kolme vuotta.
2.- Väärä sopimuksen jatkuminen: toinen tyypillinen pykälä joka kirjataan sopimukseen on, että vuokra-aika sovitaan vuodeksi ja että sitä voidaan jatkaa vuosi kerrallaan yhteisellä sopimuksella. Lain mukaan vuokraoikeus jatkuu automaattisesti kolme vuotta. (9.1 LAU)
3.- Väärä vuoden määräaika: usein vuokrasopimuksessa määritellään myös sanktio jos vuokralainen irtisanoo sopimuksen ennen vuoden määräajan loppumista. Vuonna 2013 voimaan astuneen lakimuutoksen myötä vuokralainen voi irtisanoa sopimuksen milloin vain ensimmäisen kuuden kuukauden vuokra-ajan jälkeen. Sopimuksessa määritetyt sanktiot ovat turhia, sillä ne määräytyvät lain mukaan. (LAU 2013, articulo 11 LAU)
4.- Väärä ennakkovuokramäärä, yli kuukauden vuokra: vuokranantaja ei voi vaatia ennakkovuokrana enempää kuin yhden kuukauden vuokran. Jos vuokranantaja vaatii 2-3 kuukauden ennakkovuokraa ja sitä ei maksa, ei tämä ole peruste häädölle (17.2 LAU).
Laki määrittää vain ennakkovuokran suuruuden. Toinen asia ovat takuumaksut (fianza) tai vakuudet tai ostooikeuteen (opcion de compra) liittyvät maksut.
5.- Asunnon ylläpitoon liittyvät velvoitteet: vuokranantajalla on velvoite tehdä asunnossa sen ylläpitoon liittyvät korjaustyöt. Tämän vastuun siirtäminen vuokralaiselle vuokrasopimuksen pykälänä ei ole lainvoimainen vaan ne määritellään lakipykälässä (artículo 21.1 LAU). Lakiasiaintoimisto kuitenkin korostaa, että tämän pykälän tulkinta on hyvin hienovaraista ja vaatii asiantuntemusta.
6.- Vuokranantajan pääsy asuntoon: vuokrasopimukseen kirjattu kohta, jossa annetaan vuokranantajalle oikeus käydä asunnossa tarkistamassa asunnon kunto, rikkoo Espanjan perustuslaissa määritettyä kotirauhaa (artículo 18.2 Constitución Española).
Asiantuntijat muistuttavat, että vaikka vuokrasopimuksessa olisi tulkinnanvaraisia kohtia, ei se tee vuokrasopimuksesta mitätöntä.
Käytännössä vuokrasopimuksia tehdään mitä moninaisessa muodossa ja ne ovat ikäänkuin keskenään sovitut säännöt kirjattuna. Tarkista erityisesti ne kohdat, joissa määritellään miten toimitaan, jos jotain sattuu. Yleensähän ongelmia ei ilmene kun kaikki sujuu hyvin.
Sopimus pitää aina lukea ennen allekirjoitusta. Jos toimit välittäjän kautta, niin pyydä se käännettynä kielelle, jota ymmärrät. Kiinteistövälittäjänä voi Espanjassa toimia kuka tahansa, joten ammattitaidon tarkistus on asiakkaan vastuulla. Yllämainittu Vuokralaki ei ole välttämättä kaikkien välittäjien tiedossa. Yritys jolla on useita toimintavuosia takana ja oikea fyysinen toimisto on aina luotettavampi.
Muista vanha sanonta: Ei se hullu ole joka pyytää, vaan se joka suostuu. Vaikka olemmekin Euroopan toisella laidalla, niin sama maalaisjärki toimii täälläkin.
Pykälät: idealista.com