Vertaa asuntoja

Asuntoilta: tietoa asunnon vuokraamisesta ja ostamisesta

Asuntoilta: tietoa asunnon vuokraamisesta ja ostamisesta

  • 04/04/2016

Ravintola Nuriasolissa Fuengirolassa järjestettiin Asuntoilta keskiviikkona 30. maaliskuuta, jossa kerrottiin käytännöntietoa asunnon vuokraamisesta ja ostamisesta Espanjassa. Tietoa jakoivat vuosien kokemuksella Marko Levander ja Ismo Ivakko.

Nuriasoliin oli kerääntynyt noin 80 innokasta Espanjan kävijää. Illan aikana käsiteltiin asunnon vuokraamista ja ostamista vaihe vaiheelta. Nuriasolin Marko Levander ja Espanja.Com´in Ismo Ivakko ovat molemmat veteraaneja Aurinkorannikolla ja he kertoivatkin selkein sanoin, mitä kannattaa ottaa huomioon ja missä yleensä voi tulla ongelmia.

Ismo Ivakko esitteli myös Espanja.Com sivustoa ja kertoi mm. Sensara -palvelutalon palveluista. Runsaslukuinen yleisö oli aktiivisesti mukana kysymyksillä ja kertomalla omia kokemuksiaan. Tässä tiivistelmä illan vinkeistä:

Vuokralla asuminen huoneistohotellissa

Sopii lyhyempään oleskeluun, on kodinomaisempi kuin hotelli ja siellä voi itse kokata ruokia. Etuna palvelut kuten esimerkiksi ruokailut ja hieronnat. Jos sattuu ikäviä naapureita tai huoneistossa jotain vikaa, niin voi valittaa vastaanottoon.

Varausajoissa on joustoa, eikä yleensä ole varausmaksuja.

Vuokralla asuminen yksityisellä

Sopii pidempiaikaiseen oleskeluun. Naapurit paikallisia, joko voi olla joko hienoa tai ikävää, riippuen naapureista. Vuokraisännällä iso merkitys asunnon mahdollisiin korjauksiin jne.

Hyvä vuokraisäntä on kullankallis, josta kannattaa pitää kiinni.

Välittäjällä vai ilman

Jos osaat kieltä ja maan tavat, et välttämättä tarvitse välittäjää. Välittäjä on nimenomaan tulkki ja sopimuksen tarkistaja. Siksi on tärkeää valita välittäjä, joka puhuu maan kieltä ja tuntee vuokrauskulttuurin.

Marko Levander peräänkuulutti välittäjien vastuuta ja asemaa neutraalina sovittelijana vuokraajan ja vuokraisännän välissä.

Takuuvuokra

Takuuvuokra on yleensä yhden kuukauden vuokraa vastaava summa. Sillä katetaan asuntoon aiheutetut vahingot, jotka eivät kuulu normaaliin kulumiseen. Lain mukaan sitä ei saa käyttää vuokranmaksamiseen. Saattaa kuitenkin käydä niin, että (espanjalainen) vuokraisäntä ei palauta takuuuvokraa vuokrasopimuksen päättyessä. Näin on espanjalaisille syntynyt käytäntö, että he eivät maksa viimeisen kuun vuokraa, vaan se hoituu takuuvuokralla.

Yleiset ongelmatilanteet

Silloin tällöin huomataan hometta seinissä. Marko antoi nyrkkisäännön, että jos home on lattianrajassa, niin melko varmasti se johtuu tuuletuksen puutteesta. Espanjalaisissa kiinteistöissä ei ole samanlaista ilmanvaihtoa kuin Suomessa. Tuuletus tapahtuu avaamalla ikkunat. Tälläinen home hoituu puhdistamalla seinät lejialla eli kloorilla ja tuulettamalla. Jos home on katonrajassa, niin silloin on syytä alkaa tutkimaan sen syntymissyytä.

Asunnon kodinkoneet kuuluvat vuokraisännän vastuulle, ellei siitä ole erikseen toisin mainittu vuokrasopimuksessa. Jos koneet rikkoutuvat normaalilla käytöllä, niin vuokraisännän kuuluu ne kunnostaa tai ostaa uudet. Yleisöstä annettiinkin espanjalainen käytännönvinkki, että vuokraa ei kannata maksaa, ennen kuin koneet on kunnostettu.

Omistusasunnon hankkiminen

Asuntokauppa on Espanjassa aina kiinteistökauppaa eli ostat aina samalla palan maata. Kiinteistön ostohinnan lisäksi kannattaa aina varata noin 13% lisäkuluja. Tästä 10% on uusissa asunnoissa ALV ia ja vanhoissa asunnoissa 8-10% varainsiirtoveroa. Tämän lisäksi tulee juristin palkkio (1%) sekä notaari- ja rekisteröintimaksut.

Asuntojen remontointi on tänä päivänä suosittua ja uudisrakentaminen on taas lähtenyt käyntiin, varsinkin turistien suosimilla alueilla.

Sijoitusasunto

Sijoitusasuntoa hankkiessa sijainti on tärkein asia. Huonolla alueella olevaa asuntoa on hankala vuokrata ja jälleenmyynti voi olla myös vaikeaa. Tällä hetkellä hankitaan asuntoja pääasiassa omaan käyttöön ajatuksella, että kun itse ei asuntoa tarvitse niin sitä voidaan vuokrata muille. Tällöin sijainnin ja asuntoja ympäröivien palvelujen lisäksi sisustamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Pohjoismainen selkeä ja vaalea sisustus viehättää vuokralaisia.

Jos sinua kiinnostaa rakenteilla olevan kohteen ostaminen, niin lue tästä artikkeli mitä kannattaa ottaa huomioon.