Vertaa asuntoja

Kataloniassa verotetaan tyhjistä asunnoista

Kataloniassa verotetaan tyhjistä asunnoista

  • 19/02/2016

Maaliskuun alusta lähtien Kataloniassa astuu voimaan laki, joka mahdollistaa verotuksen asuntojen tyhjillään pitämisestä.

Laki on yhtäläinen niin yksityisille kiinteistönomistajille, yrityksille kuin pankeille ja kiinteistönvälityksille, joilla on omistuksessaan asuinhuoneistoja. Jos asunto on ollut tyhjillään yli kaksi vuotta ilman tähän oikeuttavaa syytä, joutuu maksamaan asunnon käyttöneliömäärään suhteutetun veron.

Alimmillaan summa on 10 euroa neliömetriltä ja suurimmillaan 30 euroa neliömetriltä. Neliöhinta on kymmenen euroa aina 5 000 neliön saakka. Tämän jälkeen summa nousee asteittain, ja yli 40 000 neliön suuruisesta tilasta maksetaan jo 30euroa /neliöä. Keskimäärin asuinhuoneistosta joutuu maksamaan 800-2600 euron suuruisen veron asunnon tyhjillään pitämisestä. Kataloniassa arvioidaan lain koskevan 8300 asuntoa.

Veroa on mahdollista pienentää. Esimerkiksi tapauksissa, joissa omistaja antaa asunnon vuokralle julkiseen asuntopankkiin saa verosta 10-100% alennuksen.
Katalonian maakuntahallituksessa arvioidaan, että verottamalla saadaan kerättyä noin 8 miljoonaa euroa, jotka suunnataan sosiaalisten perustein myönnettävien vuokra-asuntojen hankintaan. Lisäksi  saadaan lisää asuntoja vuokrakäyttöön, sillä  suuret omistajat kuten rahoituslaitokset ja kiinteistönvälitykset antavat asunnot näin mieluummin vuokrattaviksi kuin pitävät ne tyhjillään. Samalla luodaan myös rekisteriä tyhjistä asunnoista.

Tiedot: idealista.com