Vertaa asuntoja

Asunnon remontoinnin muistilista

Asunnon remontoinnin muistilista

  • 04/03/2016

Ostajat ovat kiinnostuneet nyt vanhoista asunnoista, sillä niiden hinnat ja saatavuus ovat hyviä. Espanjan kiinteistösektori horjui talouslaman myötä ja uudiskohteiden rakentaminen käytännössä pysähtyi ja ostovoimaa ei ollut epävarman talous- ja työtilanteen vuoksi.

Vanhojen kohteiden remontointi onkin nyt suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Vanhojen asuntojen etuna on myös niiden sijainti vakiintuneella alueella. Uusien rakennusten ympäristö saattaa olla keskeneräisen näköistä ja istutettu kasvillisuus vielä alkutekijöissään.

Asunnon pintaremonttiin käytetään keskimäärin 350 euroa/m² ja jos muutoksesta halutaan uuden veroinen ollaan valmiita satsaamaan uudistuksiin noin 850 euroa/m². Espanjan kehitysministeriö jakaa myös maakunnille avustuksia jaettaviksi asuntojen uudistustyöhön maksimissaan 4000 euroa asuntoa kohden.

Vuoden 2015 ensimmäisten 11 kuukauden aikana vanhojen asuntokohteiden myynti ja kunnostuslupien määrä on kasvanut 13,2,%. Remontti-intoa kasvattaa myös mahdollisuus korjausavustuksiin.
Espanjan tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 Espanjassa myytiin 354 132 asuntoa. Näistä asunnoista 78% oli vanhoja kohteita. Suurin osa kohteista remontoidaan. Remonttikohteeet oavat suosittuja ostokohteita, sillä niiden hinnat ovat muita kohteita edullisempia. Vuodesta 2006 lähtien hinnat ovat laskeneet jopa 55%. Lisäksi remonttien hinnat ovat myös kohdallaan ja tarjontaa remontin tekijöistä on hyvin.

Espanjan kansallinen kunnostus- ja remonttiyritysten yhdistys (Asociación Nacional Española de Empresas de Rehabilitación y Reforma (ANERR) on koonnut kuuden kohdan muistilistan vanhan asunnon remontoijalle. Ammattilaisen ohjenuoraa kannattaakin noudattaa, sillä se selkeyttää remonttia ja antaa hankkeelle rajat.

1- Määrittele projekti

Aluksi tulee määritellä mitä uudistuksia haluaa tehdä. Suositeltavaa on palkata suunnitelman tekoon teknikko, joka antaa ratkaisut ja hinta-arviot työlle. Lopullinen projekti sovitaan vasta arvioiden perusteella.

2- Valitse yritys

Kun hanke on kirjattu paperille tulee etsiä yritys joka toteuttaa työn. Suositeltavaa on palkata yritys jonka suuruus ja kapasiteetti sopii hankkeelle.

3- Valitse hinta-arvio

Yksi tarkeimmistä osista on mahdollisimman tarkan hinta-arvion teko. ANERR arvioi että pintaremontti (maalaus, lattiat) maksaa 90 neliömetrin suureuisessa kerrostaloasunnossa noin 350 euroa neliömetriltä. Jos hankkeeseen lisästään energiatehokkuuden lisääminen nousee hinta noin 400 euroon/neliömetri. Jos remontti yletetään pintaa syvemmälle on valmistauduttava maksamaan 550 -600 euroa /neliömetri ja luksuskorjauksessa jopa 800 euoa/neliömetri.

4- Lyö lukkoon aikarajat

Hankkeelle tulee asettaa aikaraja. Remontin ei tule kestää enempää kuin kaksi tai kolme kuukautta. Sopimuksessa tulee myös määritellä miten toimitaan jos aikarajasta ei pidetä kiinni. Toki työn toteutuksessa tulee huomioda paras mahdollinen remonttiaika omistajalle sekä esimerkiksi ilmaston tuomat rajoitukset.

5- Etsi rahoitus

Kun hanke on lyöty lukkoon tulee rahoituksen myös olla selvillä. Jollei rahoitus ole itsellä jo valmiina tulee se hankkia erimerkiksi remonttilainana. Maakunnat myöntävät Espanjan kehitysministeriön antamia tukia ennen vuotta 1981 rakennettuihin rakennuksiin. Tukia kunnostustöihin myönnetään korkeintaan 2000 euroa, energiatehokkuuden parantamiseen korkeintaan 1000 euroa ja liikuntaesteiden poistamiseen korkeintaan 1000 euroa. Enimmillään tukea voi saada 4000 euroa.

6- Hanki luvat

Viimeinen osa projektin käynnistämisessä on lupien hankkiminen. ANERR jakaa luvat kahteen osaan: ilmoitus pienistä muutostöistä (obra menor) ja ulkosivua, rakenteita ja suojelukohteiden muutostöitä varten hankittavat rakennusluvat (obra mayor)

Tiedot: El Mundo / Vivienda