Vertaa asuntoja

Remontti modernisoi villan nykyaikaan – OSA 1

Remontti modernisoi villan nykyaikaan – OSA 1

  • 17/05/2015

OSA 1 – LÄHTÖTILANNE

33 vuotta sitten rakennettu villa Costa del Solilla vaihtoi omistajaa reilu kuukausi sitten ja uudet omistajat haluavat heti päivittää kiinteistön tälle vuosituhannelle. Tulemme seuraamaan projektin etenemistä vaihe vaiheelta.

Alun perin laadukkaasti rakennetulla villalla on hyvin rakennettu ja toimiva runko, johon ei juurikaan kosketa. Talon alle 10 vuotta sitten uusittuun keittiöön ei myöskään puututa, mutta sähkö ja ilmastointi- ja ilmanvaihto modernisoidaan sekä kaikkiin kylpyhuoneisiin ja saunatiloihin tehdään remontti. Suurin työ tapahtuu tässä villassa kuitenkin ulko-tiloissa jossa monessa tasossa olleet piha-alueet halutaan tehdä uudelleen maan painumisten ja vesieristysten sekä myös piha-alueiden käyttömukavuuden parantamiseksi.

Kuntokartoitus

Ennen kiinteistönostamista suosittelimme että talolle tehdään kuntokartoitus, kertoo projektin valvoja Ismo Ivakko West Wind Rentals & Propertiesta. Vaikka hyvän käsityksen asioista saa jo käyttämällä silmiä, korvia ja nenäänsä, toteaa Ismo, niin kyllä ammattilaisten suorittama kuntokartoitus on varsinkin vanhempiin taloihin ja asuntoihin hyvä tehdä. Ammattilainen osaa myös päätellä mahdollisen ongelman laajuuden ja antaa suuntaa-antavan kustannusarvion. Arkkitehtitoimistoilla on tähän pätevää henkilökuntaa.

Remontti ja sähkökaappi
Ismo Ivakko päivittelee sekavia ja tänäpäivänä jo laittomia sähkövetoja.

Urakoitsijan valinta

Tässä projektissa omistajat asuvat vielä Suomessa, joten he eivät itse ole valvomassa töitä. Paikallis- ja asiantuntemuksen sekä kielitaidon vuoksi projektiin otettiin Ismo Ivakko omistajien edustajaksi ja valvojaksi jotta projekti etenee suunnitelmien mukaan.

Urakoitsijaksi kannattaa valita yritys jolla on hyvät suositukset ja pidempi historia Espanjassa rakentamisessa, suosittelee Ismo. He tuntevat ilmaston asettamat vaatimukset, paikalliset materiaalit ja niiden toimittajat sekä täkäläisen rakennustyylin erityisminaisuudet ja haasteet. Paikallisella yrityksellä on myös täällä vakuutukset ja takuu, muistuttaa Ismo. Vaikka suomalainen urakoitsija on ammattilainen, niin hän on sitä Suomessa, ei välttämättä Espanjassa.

Tähän projektiin valittiin Sähköurakoitsijaksi suomalaisomisteinen pitkään Aurinkorannikolla toiminut Hamaro Instalaciones ja rakennustöihin málagalainen Fluico, jolla on yli 25 vuoden kokemus rakentamisesta ja remonteista sekä hyvä maine.

Fluico

Projektin suunnittelu

Talon sisällä tullaan vaihtamaan sähkömittarit ja – vedot, tekemään täydet kylpyhuone- ja saunaremontit, päivittämään lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät sekä maalaamaan ja pinnoittamaan kaikki seinät.

Ulkona tasoitetaan etupiha-alue kahteen tasoon, nykyisten viiden sijasta. Uusitaan raput, koko sisääntulo, pihan laatoitus ja uima-altaan ympäristö.  Talon ulkoseinä saa uuden maalin ja samalla piilotetaan vanhat  pintavetoina vedetyt lämmitysputket. Myös julkisivu aita ja pääportti saavat uuden ilmeen. Projekti kestää arviolta nelisen kuukautta.

Villan remontti Espanjassa

Haasteet

Sisäremontti on helpompi ja selkeämpi ja siellä ei todennäköisesti tule yllätyksiä. Haasteet ovat täällä ulkopuolella, miettii Ismo. Suurin haaste täällä Espanjassa on vesi eikä aurinko niin kuin moni suomalainen miettii. Talvisaikaan voi sataa kerralla runsaastikin ja jos vesi jää seisomaan tai juoksee rakenteissa väärään suuntaan, se tekee paljon tuhoa.  Suunnittelu- ja pohjustustyöt ovat ne tärkeimmät, vaikka ne eivät näy päällepäin. On halpaa ja helppoa tehdä hienonnäköistä, kuitenkin viimeistään toisena talvena alkavat vahingot näkymään. Siksi on tärkeää valita ammattitaitoinen urakoitsija, joka tietää mitä tekee ja jolla on takuu työstään, korostaa Ismo.

Tässä on vielä muutama vaihe, jonka joudumme suunnittelemaan projektin edetessä, kunhan näemme mitä rakenteita purettaessa paljastuu, miettii Ismo.