Remontointi ja rakentaminenSisustus ja puutarha

Espanjalainen käsityöperinne kukoistaa

Julkaistu: 26.04.2020

Espanjalainen käsityöläisperinne on aina ollut kansainvälisesti arvostettua. Artikkelissa tutustutaan perinteisiin käsityöläisiin, joiden töitä näkyy niin suurten kaupunkien arkkitehtuurissa kuin monen kodin koristeena.

Uudenlainen teknologia ja tuotanto ovat saattaneet perinteisiä ammatteja ja ammattitaitoja sukupuuton partaalle. Siitä huolimatta Espanjasta löytyy vielä käsityöläisiä, jotka käyttävät isoisiltään säilyneitä tekniikoita ja tekevät töitä pienissä työpajoissa käyttäen perinteisiä työkaluja. Espanjalainen nettiportaali Idealista on tehnyt kunniaa vierailemalla viimeisissä käsityöpajoissa ja esittelemällä käsityöläisiä ja heidän metodejaan.

Pepe, seppä

Pepe on yksi tunnetuimmista Leonissa sijaitsevan Valdespono se Somozassan sepistä. Hän oppi sepän ammatin 18-vuotiaana sedältään, el Chispolta. Nyt Pepe on jo 94-vuotias ja hän on pisimpään toiminut seppä Espanjassa. Eniten hän valmistaa erikokoisia ja erimuotoisia kääntöveitsiä, mutta hänen tuotevalikoimastaan löytyy myös hevosenkenkiä, lukkoja, avaimia ja tarvikkeita, joita tarvitaan kirkon ovissa.

Carlos, laatoittaja

Tässä laattapajassa tiedetään paljon auringosta, sillä sen voimaa tarvitaan, kun valmistetaan kattotiiliä, tulitiiliä ja laattoja pitkinä kuumina kesinä. Tiilet valmistetaan käsin ja kuivataan auringon alla. Paja sijaitsee Horcajo Medianero Salamancassa, jossa Carlos José Martín ja hänen veljensä työskentelevät. Heidän isoisänsä perusti pajan melkein puoli vuosisataa sitten. On hyvin todennäköistä, että tämä on ainoa työpaja Espanjassa, jossa yhä valmistetaan tiiliä perinteisesti.

Modesto, espartoheinän kutoja

Modesto Pérez on käsityöläinen pienestä Jaénin kylästä. Hän on erikoistunut valmistamaan sälekaihtimia espartoheinästä. Nämä kaihtimet auttavat paitsi kamppailussa kuumuutta vastaan, mutta myös rakennuksien eristämisessä. Lisäksi hän tekee heinästä koriste-esineitä, esimerkiksi kaktuksia ja eläinten päitä. Sisustuslehdet ovat huomanneet Modeston, ja nyt hänen tuotteitaan myydään myös Espanjan ulkopuolella. Modesto jatkaa perinnettä, jonka hänen isoisoisänsä aloitti.

La Alpujarreña, viimeinen työpaja, missä valmistetaan käsin kudottuja mattoja

Zubian kunnassa, Granadassa, on viimeinen Espanjassa sijaitseva työpaja, jossa mattoja kudotaan yhä käsin. Aikaisemmin siellä työskenteli yli 200 ihmistä, mutta nykyään henkilökunta koostuu vain parista tusinasta työntekijästä. Paja myy suurimman osan tuotteistaan Venäjälle, Ranskaan, Saksaan ja Englantiin. Silti joitakin työpajan mattoja löytyy myös Espanjan suosituimmista hotelleista, kuten Ritz:istä ja Palace de Madrid:ista, ministeriöistä, suurlähetystöistä ja Espanjan kuninkaallisesta teatterista.

Miguel, viimeinen luutia valmistava käsityöläinen

Navarrassa, upean Bárdenas Reales -puiston läheisyydessä, sijaitsee eräs pieni kylä nimeltään Valtierra, missä Miguel Mendi valmistaa luutiaan. Tätä tekivät myös hänen isänsä, isoisänsä ja isoisoisänsä – joten ammatti kulkee tässä perheessä isältä pojalle. Miguel rupesi tekemään luutia 12-vuotiaana ja nykyään hän on Espanjan viimeinen käsityöläinen, joka valmistaa luutia heinästä. Miguel on kuitenkin päättänyt hyödyntää myös tietokoneen ja Internetin mahdollisuuksia myydäkseen uniikkeja luutiaan myös netin kautta.

Agustina, kivenhakkaaja

”Jaurrieta” on Navarrassa sijaitseva kivenhakkuupaja, jossa monimutkaisimmat työkalut ovat taltta ja vasara. Vuonna 2001 Valeriano Jaurrieta ja Augustina Rodríges päättivät perustaa kivenveisto- yrityksen. Yritys toimi pitkään yksityisasiakkaiden kotisustustilauksilla.  Nykyjään taas 90% tilauksista liittyvät historiallisten rakennusten kunnostamiseen ja entisöintiin.

Luciano, puuseppä

Kukaan ei pystyisi ulkoapäin sanomaan, että Atarfesta, Granadasta löytyy yritys, joka kätkee sisälleen ennätysmäärän historiallista tietoa puumateriaalien ominaisuuksista. ”Los Tres Juanes” -yrityksen perustivat kolme puuseppää, jotka ovat erikoistuneet nazarí- ja mudejar -taiteeseen. Näillä taiteenmuodoilla on pitkät juuret tässä andalusialaisessa kaupungissa. Fernando Alanis, Juan de Dios García ja Luciano Ramírez yhdistivät voimansa noin 20 vuotta sitten elvyttääkseen katoamassa olevan ammatin.Yritys valmistaa erikokoisia ja -muotoisia kattorakenteita ja koriste-elementtejä. Näiden kolmen käsityöläisen ansiosta tänän alan osaajien määrä on taas kasvanut.

Artikkeli ja kuvat julkaistu Idealistassa

Kuva: Flickr

 

Jaa:

Tavarankuljetukset toimivat Suomen ja Espanjan välillä

Ajo Euroopan halki viimeiselle lautalle Suomeen