ECDC:n Pasi Penttinen suosittelee influenssarokotteen ottamista

Julkaistu: 28.10.2021
AjankohtaistaTerveys- ja hyvinvointi
add one

”Influenssakausi saattaa olla normaalia vakavampi tulevan talvikauden aikana”, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen influenssaohjelman johtaja Pasi Penttinen varoittaa ECDC:n tiedotteessa. Siihen viittaa hänen mukaansa influenssaviruksen A-alatyypin (H3N2) varhainen esiintyminen, vaikka mitään varmaa ennustetta ei voi alkavasta influenssakaudesta vielä antaakaan.

”COVID-19-pandemiasta saamamme kokemuksemme perusteella meillä on lisätodisteita siitä, että muut kuin lääkinnälliset toimenpiteet, kuten fyysiset turvaetäisyydet ja käsihygienia, voivat tehokkaasti hillitä influenssan leviämistä”, Pasi Penttinen toteaa.

Espanjassa maskin käyttö on siten edelleenkin suositeltavaa myös ulkosalla ja pakollista ihmisten keskuudessa liikuttaessa, jos ei voida säilyttää 1,5 metrin turvavälejä. Maski on toistaiseksi pakollinen kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuvälineissä ravintola- ja kahvilatyyppisiä tiloja lukuunottamatta.

”Influenssatartuntojen jyrkkä lisääntyminen meneillään olevan COVID-19-pandemian aikana voi aiheuttaa vakavia seurauksia vanhuksille ja heille, joilla on heikko immuunijärjestelmä, ja se voi aiheuttaa lisätaakkaa terveydenhuoltojärjestelmille, joita COVID-19 on jo rasittanut. Siksi on tärkeää, että ryhdymme tarvittaviin varotoimiin ja suojelemme niitä, jotka ovat suurimmassa vaarassa”, Penttinen vetoaa.

Suojatoimien lisäksi hän suosittelee kaikille sekä korona- että flunssarokotteiden ottamista, sillä ne suojaavat hyvin vakavalta sairastumiselta, vaikka tartunta tapahtuisikin. Riskiryhmien sekä hoitohenkilökunnan rokottaminen on hänen mukaansa erityisen tärkeää.

Influenssatartunnan saa vuosittain keskimäärin joka viides eurooppalainen. Poikkeuksellisesti viime talvena flunssatartuntoja oli koronavirussuojatoimista johtuen normaalia selvästi vähemmän.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähde ja kuva: ECDC

Jaa:

Kaksi suomalaisnäyttelyä marraskuussa Málagassa

VR suunnittelee yhteisiä lento-juna-yhteisvuoroja

add one