Vertaa asuntoja

180 kilometrin patikkareitti Välimeren rannalla on melkein valmis

180 kilometrin patikkareitti Välimeren rannalla on melkein valmis

  • 20/12/2019

180 kilometrin mittainen Senda Litoral – GR92 E12 – tarjoaa valmistuessaan mahdollisuuden tutustua koko Costa del Solin rantaviivaan jalkaisin tai pyöräillen. Välimeren rantaa kulkevalla ”kävelykadulla” on vielä rakentamattomia osuuksia, mutta projekti saadaan toivottavasti päätökseen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Vuonna 2015 ideoitu, Málagan provinssin rantaa pitkin kulkeva Senda Litoral tulee ulottumaan Nerjan kuuluisalta Balcón de Europalta Manilvan Duquesan linnalle asti. Projektiin on sijoitettu tähän mennessä yhdeksän miljoonaa euroa. 70 prosenttia reitistä on täysin valmiina ja 85 prosenttia jo kulkukelpoista. Paikoin on nimittäin tehty pohjatyöt rakennelmille ja niitä pitkin pystyy jo liikkumaan. Kaiken kaikkiaan ulkoilureitistä on rakentamatta 60 kilometriä.

Rantaviivaa myötäilevä pyöräily- ja kävelytie on rakennettu pääosin puusta. Málagan provinssin aluehallinto odottaa viimeistenkin töiden valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä, kuten vuoden 2019 tammikuussa lupailtiin. Kuluvana vuotena on saatu rakennettua useita vaikeimpiin osuuksiin luettuja pätkiä.

Haastavimpiin osuuksiin lukeutuu Málagassa Guadalhorcen jokisuiston ylittävä puusilta, jolle tulee leveyttä kolme metriä ja pituutta 270 metriä. Pohjatyöt saatiin vihdoin alkuun ennen vuoden loppua. Rakennelman kerrotaan olevan ainoa laatuaan Euroopassa, ja siitä odotetaan kehkeytyvän yksi koko reitin vetonauloista.

Klikkaa karttaa ja zoomaa lähemmäksi, niin näet vihreällä jo valmistuneet ja punaisella vielä työn alla olevat osuudet.

14 paikkakunnan yhteistyö

180 kilometrin matkallaan rantatie kulkee yhteensä neljäntoista paikkakunnan läpi. Kaikki ovat lähteneet projektiin innolla mukaan, vaikka työt ovat joissain kaupungeissa edistyneet muita hitaammin. Tulevana vuotena rakennustöissä kunnostautuvat Rincón de la Victoria, Torrox sekä Marbella, joista jälkimmäisessä on hyväksytty jo viiden uuden osuuden rakentamissuunnitelmat. Ensimmäisenä näistä käynnistyvät työt Funny Beachin tienoilla ja viimeisenä toteutetaan Los Monterosin yhdistäminen kaupunkialueeseen.

Tositoimiin on käyty myös seuraavien odotettujen osuuksien kanssa: Málagan Arraijanalista Torremolinosiin Parador de Golfin halki kulkeva pätkä, Benalmádenan ja Fuengirolan rantareittejä yhdistävä osuus Carvajalissa sekä Fuengirolan ja Cala de Mijasin välinen, kallioinen matka. Casaresissa puolestaan yhdistetään Torre de la Salin ja Parrillan rantakadut toisiinsa.

Senda Litoral on saanut upean vastaanoton ja valmistuneita osuuksia täyttävät lenkkeilijät aamusta iltamyöhään. Monet matkan varrelle jäävistä kahviloista ja ravintoloista voivat nyt pitää ovensa avoinna ympäri vuoden. Projekti on herättänyt kiinnostusta myös Granadan provinssissa, jossa ehdotellaan matkan jatkamista Nerjasta eteenpäin.

Lähteet: Sevilla.abc.es, 20minutos.es, Sendalitoral.es, artikkelikuva: Marcio Piperno

Liity keskusteluun