Vertaa asuntoja

Andalusia valmistautuu koulujen alkamiseen

Andalusia valmistautuu koulujen alkamiseen

  • 30/08/2020

Syksy ja sen myötä koulun alkaminen mietityttää kaikkialla Euroopassa, myös Andalusiassa. Vaikka virus ei näytä tällä hetkellä sairastuttavan yhtä voimakkaasti kuin keväällä, niin viranomaiset haluavat estää sen nopean leviämisen. Kouluille onkin annettu ohjeita päivittäisen toiminnan järjestämiseen.

”Koronan toinen aalto saapui Andalusiaan ennakoitua aikaisemmin”, totesi maakuntahallituksen terveydenhuoltosektorista vastaava jäsen Jesús Aguirre kuluneella viikolla Andalusian maakuntaparlamentissa. Hänen mukaansa pandemian toisen aallon piti tulla vasta lokakuussa, mutta elokuun loma-aika ja sen myötä ihmisten lisääntynyt liikkuvuus aikaistivat tartuntojen lisääntymistä.

Viime päivinä koronatapausten ja sairaaloiden koronapotilaiden määrä on noussut maakunnassa nopeasti, vaikkakin sairaalahoidon tarve ei ole toistaiseksi läheskään samalla tasolla kuin pandemian ensimmäisen aallon aikaan viime keväänä.

Eniten koronatapauksia Andalusiassa on todettu Málagan seudulla eli Aurinkorannikolla, jossa viime päivinä on tullut ilmi lähes kolmesataa uutta tartuntatapausta vuorokautta kohden.

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä suhteessa tartunnan saaneisiin on kuitenkin selvästi pienempi kuin keväällä. Tällä hetkellä uusia koronavuodepotilaita tulee kahdenkymmenen henkilön vuorokausivauhtia.

Ainakaan toistaiseksi terveydenhoitojärjestelmän toimivuus ei ole vaarassa, mutta tilanne voi muuttua ratkaisevasti, mikäli viruksen leviämistä ei pystytä pitämään aisoissa. Elokuun alussa koko Andalusiassa vuodepotilaita oli koronan takia 60, kun perjantaina 28. elokuuta luku oli 392.

Kouluille ohjeistuksia

Andalusiassa, kuten koko Espanjassa, lomakausi alkaa olla päättymässä ja koulujen syyslukukausi on alkamassa.

Andalusian maakuntahallitus on laatinut koronaviruspandemiaa koskevat määräykset ja ohjeistukset, jotka koskevat sekä julkisia että yksityisiä peruskouluja ja lukioita eli siten myös Fuengirolassa toimivaa Aurinkorannikon suomalaista koulua.

Pitkä ja yksityiskohtainen ohjeistus velvoittaa koulut muun muassa nimeämään Covid19-vastaavan, jonka tehtävänä on hoitaa yhteydenpitoa terveysviranomaisten kanssa ja valvoa koronatilannetta oppilaitoksessa. Koulujen on myös laadittava erillinen toimintasuunnitelma (Plan de Actuación Específico), jossa otetaan huomioon pandemian eri skenaariovaihtoehdot ja määritellään niiden edellyttämät toimenpiteet.

Junta de Andalucían julkaisemassa laajassa ohjeistuksessa muun muassa määrätään suu- ja nenäsuojainten käyttö pakolliseksi myös oppituntien aikana, kielletään yhteisten välituntien järjestäminen ja velvoitetaan koulut järjestämään koululaisten ja henkilökunnan päivittäinen liikkuminen mahdollisimman vähin kontaktein muun muassa ruokailujen aikana.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan sanomat
Lähteet: Dirección General de Salud Pública y Ordenación Farmacéutica, Junta de Andalucía, Diario Sur, ABC
Kuva: Pixabay

Liity keskusteluun