Vertaa asuntoja

Barcelona julkisti jo tulevan joulun valojen designit

Barcelona julkisti jo tulevan joulun valojen designit

  • 07/05/2021

Mitä tulee kaupungin jouluvalojen suhteen, Barcelonaa ei ainakaan voi syyttää tulevaisuuden suunnittelun puutteesta. Tulevan joulun valojen designit ovat jo julkistettu, vain neljä kuukautta edellisten valojen alasoton jälkeen.

Useilla Espanjan vuosittaisilla juhlapyhillä on ‘puolivuotinen’ versio, joka on tavallisesti hillitympi tapahtuma juhlasta fiilisten säilyttämiseksi. Vaikka joulun ‘puolivuotiseen’ versioon on vielä melkein kaksi kuukautta, on Espanjan toiseksi suurin kaupunki jo asettanut joulun valaistusbudjettinsa ja julkistanut designit.

Espanjassa joulukoristeluita ei yleensä aloiteta heti syyskuussa, kuten monissa pohjoiseurooppalaisissa maissa, vaan koristeet ja tavarat tulevat yleensä kauppoihin myyntiin ja jouluvalot kaduilla valaistaan vasta joulukuun alussa tai marraskuun lopulla, mutta Barcelona on halunnut ottaa etumatkaa vuoden 2021 valmisteluissa.

Kuva 1. Plaça de Catalunyan tulevat valot.

Barcelonan innostus koskee menetetyn ajan korvaamista: vuoden 2020 Covid-joulu oli huomattavasti vähemmän juhlava koko maassa kuin tavallisesti, ja apulaiskaupunginjohtaja Jaume Collboni toivoo, että joulu 2021 tulisi elvyttämään talouden sekä auttamaan normalisoitumisessa.

“Haluamme tehdä Barcelonan juhlavalaistuksesta kaupunkia mukailevan kuvaelman, jotta se olisi todella upea ja että siinä olisi Barcelonan henkilökohtainen leima”, Collboni kertoo.

Tätä varten 24 prosenttia lisätään valaistusbudjettiin, joka on yhteensä noin 2,06 miljoonaa euroa. Helmikuussa kaupunki järjesti julkisen kilpailun, jossa etsittiin suunnittelijoita valoille, ja jonka voittajaksi nousi Estudi Antoni Arola. Vaikka jouluvaloihin panostamista ei välttämättä pidetä kaikista yhteensopivimpana ilmastonmuutoksen kanssa, suunnittelijoiden luomukset sisältävät vain LED-lamppuja, joten sähkönkulutuksen tulisi olla paljon minimalistisempaa kuin edellisinä vuosina.

Kuva 2. Gran Vían tulevat valot.

Valaistukset sijoitetaan kaupungin vilkkaimmille osille, muun muassa Plaça de Catalunyalle, Gran Víalle ja Carrer Aragólle, ja jokaiselle paikalle luodaan omia teemoja ja tunnelmia. Plaça de Catalunyan valot tulevat säteilemään ns. ulospäin aukiolla (kuva 1), kun taas Carrer Aragón alueella olevat järjestetään ns. parallaksiksi (artikkelikuva), jotka lähietäisyydeltä näyttävät vain erilaisilta viivoilta, mutta kauempaa katsottuna niistä muodostuu tähtiä ja lumihiutaleita. Gran Víalla ajatus on saada ihmiset tuntemaan olonsa kotoisiksi valaistuksilla, jotka muistuttavat kattovalaisimia (kuva 2).

Lisärahoitus jouluvalobudjettiin tarkoittaa muun muassa että keskustan valot leviävät ensimmäistä kertaa Sant Peren tielle asti, Balmesin valot tulevat ulottumaan Diagonalista yliopiston tielle asti, ja lisää valaistuksia nousee Vía Laietanaan, Paral·leliin, Plaça Urquinaonaan sekä markkinoille, ja koristeet ja elementit tulevat muuttumaan räikeämmiksi ja silmiinpistävämmiksi asuinalueilla.

Vaikka tulevan joulun valaistus on jo suunniteltu, niiden valmistuksen ja asennuksen suhteen tulee olemaan vielä tarjouskilpailu, joka voi viedä useita kuukausia ennen kuin työ edes aloitetaan, jonka vuoksi valojen suunnittelukilpailu järjestettiin niin aikaisin vuodesta. Todellisuudessa valot tulevat syttymään vasta marraskuun 2021 lopussa.

Lähde: ThinkSpain, kuvat: Ajuntament de Barcelona

Liity keskusteluun