Vertaa asuntoja

Brazo de gitano – katso resepti

Brazo de gitano – katso resepti

  • 18/08/2019

Kääretorttu on espanjaksi ”brazo de gitano”, mikä on kirjaimellisesti suomennettuna ”mustalaisen käsivarsi”. Perinteisin espanjalainen resepti on kermalla täytetty, vaalea kääretorttu, mutta useat herkkusuiden versiot saavat lisäväriä ja -makua suklaasta tai kaakaojauheesta – kuten tässäkin versiossa.

Brazo de gitano -nimityksen alkuperästä on useita tarinoita. Yksinkertaisimman oletuksen mukaan leivonnainen sai moisen nimen siksi, että sen muoto muistuttaa käsivartta ja rullan sisältäessä kaakaota sen ruskea väri toi mieleen mustalaisten ihonvärin.

Historiaan sijoittuu versio, jonka mukaan mustalaiset kiersivät 1300- ja 1400-luvun Barcelonassa myymässä kupariastioita. Kauppaa tehtiin muun muassa paikallisten leipomoiden kanssa, jotka lahjoittivat myyjille leivonnaistensa ylijäämäpaloja. Ne käärittiin rullalle, joka kulki kätevästi kauppamiehen kainalossa – mustalaisen käden alla siis.

Makeasta leivonnaisesta on eri puolilla Espanjaa lukuisia versioita. Tässä resepti tummapohjaisesta kääretortusta mascarpone-täytteellä.

Brazo de gitano de cacao y mascarpone

Pohja:

4 kananmunaa (huevos)
100 g sokeria (azúcar)
50 g vehnäjauhoja (harina de trigo)
50 g kaakaojauhetta (cacao en polvo)
1 tl leivinjauhetta (levadura en polvo)
ripaus suolaa (sal)

Täyte:

250 g marscarponea (mascarpone)
2 kananmunaa (huevos)
1 rkl sokeria (azúcar)
ripaus suolaa (sal)

Valmistus:

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi kulhossa. Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe sekä suola. Siivilöi kuivat aineet taikinan sekaan ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina noin senttimetrin paksuiseksi kerrokseksi. Paista 180-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Tarkista kypsyys, ota pelti uunista ja peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan, käännä paistos nurinpäin ja kääri se rullalle pyyhkeen kera.

Pohjan annetaan jäähtyä täysin ja sillä aikaa valmistetaan täyte. Erota valkuaiset keltuaisista ja laita ne eri astioihin. Valkuaisten annetaan jäähtyä jääkaapissa sen aikaa, kun keltuaiset vatkataan yhdessä sokerin kanssa kunnolla sekaisin. Joukkoon lisätään mascarpone ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi.

Otetaan valkuaiset jääkaapista, lisätään joukkoon ripaus suolaa ja vatkataan kovaksi vaahdoksi. Seokset yhdistetään toisiinsa varovasti sekoittuen, jotta valkuaisvaahto ei menetä liikaa kuohkeuttaan.

Avaa kääretorttupohja rullalta ja levitä mascarpone-täyte sen päälle. Kääri varovasti uudelleen rullalle ja nosta brazo de gitano tarjoiluastiaan. Tortun voi koristella esimerkiksi samaisella täytteellä, kaakaojauheella, kirsikoilla, mansikoilla tai kermavaahdolla.

Lähde: Andalucia.org/es/recetas
Artikkelikuva: Maximswess

Liity keskusteluun