Vertaa asuntoja

Córdoban patiojuhla – vanhaa perinnettä ja kukkamerta 

Córdoban patiojuhla – vanhaa perinnettä ja kukkamerta 

  • 24/05/2019

Suositut Córdoban patiojuhlat päättyivät sunnuntaina 19.5. Espanja.Comin toimitus vieraili Córdobassa ja tässä on tämän vuoden raporttimme.

Kun kerrotaan Córdoban patiojuhlasta kannattaa mainita, että patio – eli sisäpiha – ei ole vain tyhjä tila, jota koristellaan kukilla turistien ihmeteltäväksi, vaan patio on alusta alkaen ollut rakennuksen keskiö ja sydän.  Ensin rakennettiin patio, ja vasta sen jälkeen ympärille pystytettiin muita eri käyttöön tarkoitettuja tiloja.

Tällä alueella patiorakentamisen perinne sai alkunsa 200 vuotta eKr. antiikin ajan Rooman valtakunnan laajentuessa Córdoban alueelle. Juuri Roomasta on lähtöisin perinne rakentaa talo pienehkön puutarhan ympärille. Puutarha tavallisesti koristeltiin patsailla, kasveilla ja mosaiikilla. Keskellä oli tavallisesti kaivo.

Tällaisia taloja puutarhoineen kutsuttiin nimeltä domus. Roomalaiset, jotka perustivat Córdoban 200 vuotta eKr., rakensivat kokonaisia kortteleita, jotka koostuivat domuksista ja kartanoista. On luonnollista, että myöhemminkin kaikki talot rakennettiin samaa periaatetta noudattaen:  keskellä on sisäpiha vesilähteineen ja sen ympärillä on erilaisia rakennuksia.

Muslimit, jotka tulivat alueelle roomalaisten jälkeen, kuten myöhemmin myös kristityt, hyödynsivät tätä rakennusmenetelmää ja käyttivät samaa periaatetta jatkossakin. Monista córdobalaistaloista löytyy vanha tuttu sisäpuutarha vesilähteineen, olipa kyseessä pieni, yhden perheen ja muutaman huoneen talo tai suuri palatsin kokoinen rakennus.

Patiojuhlan historiaIhmiset ovat aina koristelleet talojaan itseään varten. Samaa voidaan sanoa Córdoban patioista. Sisäpiha on asuintilan jatke kuten mikä tahansa talon huone. Yrittäen tuoda iloa elämäänsä, ihmiset koristelivat talojaan, pihojaan ja parvekkeitaan.

On vaikeaa sanoa, kuka sai ensimmäisenä ajatuksen pihojen koristelemisesta, mutta vuonna 1918 kaupungin hallinto perusti Córdoban patiofestivaalin. Ensimmäinen kilpailu pidettiin vuonna 1921. Vuonna 1927 kilpailuun osallistui jo 16 patiota. Vuodesta 1933 juhla on lisännyt suosiotaan, mutta sisällissodan aikana kilpailua ei ymmärrettävästä syystä pidetty. Patiojuhlaperinne elpyi vasta vuonna 1956, ja vuodesta 2012 Córdoban patiojuhlat ovat kuuluneet myös UNESCOn aineettomaan kulttuuriperintöön.

Juhlat pidetään joka vuosi toukokuussa, mutta alkamispäivä vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2018 ne pidettiin 1. – 13.5. ja tänä vuonna taas 6. – 19.5. Jos suunnittelet ensi vuodeksi matkaa Córdoban patiojuhlaan, juhlan aikatauluun kannattaa tutustua etukäteen. Patiojuhla ei ole pelkästään festivaali, vaan myös kilpailu. Kilpailu pidetään kahdessa ryhmässä – pihat ja ristikot sekä parvekkeet.

Tästä saat lisätietoa siitä, missä patiot sijaitsevat. Voit ladata kartan puhelimeesi tai tulostaa sen. Saman sivuston kautta voit myös äänestää patiota, joka on mielestäsi kaunein. Äänestyksen välilehti ilmestyy näkyviin vasta kun seuraava kilpailu alkaa

Patioihin pääsee ilmaiseksi, mutta jos pidät jostain pihasta erityisen paljon, voit antaa omistajalle pari kolikkoa. Lautaset kiitosmaksuja varten ovat esillä hyvin näkyvillä paikoilla. Jos et voi kiittää rahalla kaikkia talojen isäntiä, voit kiittää ainakin parilla sanalla.

 

Patioiden joukossa on myös sellaisia, jotka eivät osallistu kilpailuun, mutta ovat silti avoimia kävijöille, siksi nekin löytyvät kartasta. Kaikki patiot ovat avoinna klo 11 – 14 ja 18 – 22.

Rajattujen aukioloaikojen sekä patioiden valtavan määrän vuoksi kannattaa varata aikaa tutustumiseen ja yöpyä Córdobassa. Córdoba on vanha, kaunis kaupunki ja patioiden lisäksi siellä on paljon muutakin katsottavaa.

 

Siitä huolimatta, että patiojuhlien aikana Córdobassa on paljon turisteja, ja joitakin aktiviteetteja järjestetään juuri heitä varten, tapahtuma on kuitenkin ennen kaikkea paikallisten asukkaiden juhla. Se antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua ihmisiin, heidän koteihinsa, elämäntapaansa, historiaansa ja samalla saat hyvää mieltä pitkäksi aikaa. Lisäksi näiden päivien aikana voit tutustua paikalliseen kansanperinteeseen sekä uuden sukupolven taiteilijoihin.

Juhla alkaa taloissa, mutta se tulvii myös kaduille. Monesta ikkunasta kuului kuorolaulua tai yksittäisiä laulajia, mutta esiintyjiä löytyi myös kaduilta.

Käymällä Córdoban patioissa et vain käy katsomassa kukkia pihoissa, vaan pystyt kurkistamaan perheiden historiaan; perheiden, jotka ovat asuneet samoissa taloissa jo monien sukupolvien ajan. Samalla sinulla on mahdollisuus kurkistaa suoraan Córdoban kansan sydämiin ja sekin itsessään on matkustamisen arvoinen kokemus!

Liity keskusteluun