Eläminen ja lomailu

Elämää espanjalaisessa kylässä

Julkaistu: 18.08.2017

Pienessä espanjalaisessa kylässä on omat kirjoittamattomat sääntönsä. Kylän elämään tulee perehtyä, jotta tietää minne ei voi pysäköidä autoa tai että ymmärtää miksi poissaolo kylän juhlista on anteeksiantamatonta.

El Pais -lehden artikkelissa valotetaan kirjoittamattomia tapoja ja sosiaalisia normeja. Kyse on perinteiden kunnioittamisesta, sillä kyseessä ovat tavat joiden mukaan on aina eletty. Tapojen rikkojalle ei ole tiedossa sakkoa tai rangaistuksia, mutta jos haluaa tulla hyväksytyksi kyläläisenä, on toimittava tapojen mukaisesti.

Miten liikutaan?

Pysäköinti on kiellettyä alueilla, joilla ihmiset istuvat iltaisin. Kuvitteellinen keltainen viiva on piirretty talojen eteen, jonne iltaisin nostetaan tuolit ja nautitaan raikkaasta ilmasta.

Jalankulkijat tulevat aina autoja ennen. Tämä tulee muistaa ajettaessa kylän kaduilla. Kadut ovat usein lasten leikkipaikkoja ja jos ostoskärryjä työntävä kyläläinen katsoo parhaakseen kävellä keskellä katua, on asia näin ja auto odottaa.

Odota kärsivällisesti kun edellä ajavan auton kuski pysähtyy keskelle katua vaihtamaan pari sanaa ikkunasta naapurin kanssa. Sopiva aika keskustella on noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen takana oleva auto voi töötätä kiireen merkiksi.

Que tal?

Keskustelussa ei edetä suoraan asiaan vaan tarina esimerkiksi Juanista ”El Mochuelon” pojasta polveilee sukukatsauksen mukaan. Kertojan saa keskeyttää kommentoimalla esimerkiksi Juanin olevan naimisissa hedelmäkaupan Isabellan kanssa. Näin tarina etenee ja mukaan otetaan lähes koko kylä. Joskus tarina etenee myös loppuun saakka, mutta pääasia ei olekaan tokaista asiaa vaan viedä juttua eteenpäin yhdessä kuulijan kanssa.

Kysymykseen ”Que tal” (kuinka menee/ kuinka voit) ei riitä lyhyt kommentti vaan vastauksena odotetaan pidempää selvitystä niin omista kuin koko perheen asioista. Jos vastaus on ”regular” (normaalisti), niin tämä tarkoittaa, että menee huonosti ja jotain on sattunut. Tätä kuuluu tiedustella ja olla varautunut pitkään selitykseen ja sen asian pohtimiseen sekä myötätunnon esittämiseen.

Iällä on merkitystä, sillä kylän varttuneemmat ovat oikeutettuja kommentoimaan nuorempien ulkonäköä. Vastustaminen ei ole sallittua. Ajatuksena on, että onhan jonkun kerrottava jos pukee päällensä esimerkiksi liian lyhyet housut tai mauttoman paidan.

Kyläläiseksi synnytään

Kyläläiseksi päästää vain syntymällä eli kaikki muut ovat muualta tulleita. Kyläläisenä silti pysytään vaikka sieltä muutettaisiin pois. Muukalaisia kylässä kuitenkin kohdellaan kuin omia kyläläisiä muutamankin kuukauden asumisen jälkeen. Eripuratilanteessa kuitenkin oma kylä vetää yhtä narua.

Pienet ja syrjäiset kylät ovat usein hatarien nettiyhteyksien päässä. Tämä tarkoittaa että yhteydet voivat pätkiä ja kenttää löytyy vain tietyistä paikoista. Yhteyden saaminen naapuriin onnistuukin parhaiten suuntaamalla suoraan henkilön juttusille.

Katso kenen kanssa flirttaat! Kylässä kaikki tuntevat toisensa ja läheiset sukulaiset, ex-tyttö- ja poikaystävät sekä pariskunnat ovat pois suljettuja treffikumppaneita. Paikallisia sääntöjä kunnioittaen voi treffielämä rajoittua kovastikin. Tämän vuoksi onkin hyvä muistaa että naapurikylässäkin on juhlia ja tapahtumia joissa tavata muita ”sinkkuja”.

Ovet voi jättää auki, sillä kukapa ryöstäisi oman kylän asukkaita. Ostoksissa käydessä tulee muistaa diplomaattisuus. Jos tarjolla on kaksi kauppaa, tulee ostokset jakaa niihin molempiin ettei kukaan luule toista kauppaa syrjittävän.

Juhliin vaikka toisesta maasta

Jos kyläläinen muuttaa asumaan toiseen kaupunkiin tai vaikka toiseen maahan. palaa hän yleensä kotikylään tärkeitä juhlia viettämään. Vaikka aikaa kylässä asumisesta olisi 50 vuotta, niin tuntuma kylän elämään säilyy niin kauan kun osallistuu juhliin. Poissaoloille ei ole mahdollisuutta, yksikin poissaolo kyllä muistetaan!

Oman kylän juhlien lisäksi tulee vuoden aikana osallistua myös muutamiin naapurikylien juhliin. Vaikka juhlissa viihdytäänkin, on kuitenkin perusajatus, että oma kylä on paras ja naapurikylistä kerrotaan aina vitsejä ja juttuja. Toki omasta kylästäkin kerrotaan tarinoita, jotka ovat sitä suurempia ja uskomattomampia mitä pidempään tarinaa kerrotaan.

Lähde:  El Pais

Jaa:

Espanjan lentokentille lakkosyksy?

Koulu alkoi myös Espanjassa