Vertaa asuntoja

Erilainen kouluvuoden aloitus Aurinkorannikolla

Erilainen kouluvuoden aloitus Aurinkorannikolla

  • 07/09/2020

Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa aloitti elokuussa kolmisen sataa oppilasta – Espanjan viranomaisten poikkeustilaa varten säätämien rajoitusten ja määräysten puitteissa.

”Luottavainen mieli on ensimmäisiltä työviikoilta”, koulun rehtori Maarit Paaso kommentoi alkanutta lukuvuotta. ”Koko koulun väki lapsista aikuisiin on ymmärtänyt tämän korona-arjen ja sen mukanaan tuomat rajoitteet. Päivät ovat olleet työntäyteisiä, kun olemme järjestäneet koulutyön vastaamaan kaikkia määräyksiä tässä tilanteessa.”

Oppilaita ja opiskelijoita on useita kymmeniä vähemmän kuin viime vuonna, ja yksittäisille luokille onkin vielä vapaita paikkoja. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan koulun kansliaan tai täyttää ilmoittautumislomakkeen koulun kotisivulla osoitteessa www.suomalainenkoulu.net.

Tarkat suojaustoimenpiteet

Aurinkorannikon suomalaisen koulun tulee noudattaa tällä hetkellä Espanjan hygienia- ja suojaustoimenpiteitä, jotka ovat huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa. Järjestelyistä ei käsien desinfiointiaineella selvitä. ”Maskipakko, turvaetäisyydet, välituntien vietto, siirtymiset, ruokailun järjestäminen ja niin edelleen. Kaikessa on tarkka ohjeistuksensa”, Maarit Paaso listaa ja mainitsee vielä:

”Huoltajat eivät valitettavasti voi tulla koulun tiloihin muutoin kuin vain erikseen sovitusti eli olemme Wilman, sähköpostin ja puhelimen avulla pitäneet yhteyttä. Suurin osa huoltajista on ymmärtänyt tämän tilanteen haasteellisuuden ja sen, että joudumme noudattamaan Espanjan viranomaisten määräyksiä.”

Aurinkorannikon suomalainen koulu aloitti lukuvuotensa kolme viikkoa paikallisia kouluja aiemmin.

Junta de Andalucían vaateet koulutyön järjestämiselle ovat aiheuttaneet syksyyn muun muassa sellaisen muutoksen, että oppilas ja opiskelija opiskelee pääsääntöisesti kaikki oppiaineet samassa luokassa. Tämä asettaa haasteensa esimerkiksi musiikin, kuvataiteen, käsityön ja kotitalouden opiskelulle. Vallitsevissa olosuhteissa myöskään vuotuista kerhotoimintaa ei voida käynnistää, aamu- ja iltapäiväkerhoa lukuun ottamatta.

Lämminhenkistä etäisyyttä

Oppilaat ja opiskelijat tulevat joka aamu puhtaan maskin kanssa kouluun, ja kasvosuojuksen saa riisua vain juodessaan ja syödessään. Viranomaismääräysten takia toisia henkilöitä ei myöskään kosketella koulupäivän aikana entiseen malliin.

”Tämä tilanne ei ole kenellekään mukava ja koulun aikuiset pyrkivät tekemään tunnelmasta sellaisen, että arki olisi kuitenkin lämminhenkistä”, rehtori huokaa. ”Eniten poikkeusjärjestelyissä harmittaa se, että yhteisöllisyyden tunne kärsii, kun emme voi tavata toisiamme samalla tavalla kuin ennen.”

Toistaiseksi lähiopetusta

Mikäli koulun oppilas, opiskelija tai henkilökunnan edustaja saa infektio-oireita, hän pysyttelee kotona. Kouluun ei voi tulla esimerkiksi nuhaisena tai yskäisenä, eikä tietystikään silloin, jos perheessä on todettu koronavirustartunta tai oltu kontaktissa jonkun muun tartunnan saaneen kanssa. Karanteenin pituuden määrää lääkäri.

Mahdollisissa koronaepäilyissä noudatetaan myös viranomaismääräyksiä ja perheet hoitavat testit suoraan Espanjan terveysviranomaisten kautta. Keskiviikkona 2. syyskuuta alkoi kouluvuosi myös espanjalaisissa oppilaitoksissa lähiopetuksella. Mikäli tilanne muuttuu niin, että viranomaiset määräävät koulut etäopetukseen, siihen ollaan suomalaisella koulullakin varauduttu:

”Valmius on paljon viime kevättä parempi ja teemme koko ajan taustatyötä ja valmisteluja, jotta mahdollinen siirtyminen etäyhteyksiä hyödyntävän opetukseen sujuisi hyvin”, Maarit Paaso vakuuttaa.

Espanja.com toivottaa oikein mukavaa ja turvallista kouluvuotta niin Aurinkorannikon suomalaisen koulun lapsille kuin aikuisillekin!

Liity keskusteluun