Vertaa asuntoja

Espanja tyytyväinen EU:n elvytyspakettiin

Espanja tyytyväinen EU:n elvytyspakettiin

  • 21/07/2020

Espanjan hallitus on ilmaissut tyytyväisyytensä EU-johtajien sopimaan 750 miljardin euron elvytyspakettiin, jolla pyritään saamaan maanosan talous nousuun koronapandemian aiheuttamasta syvästä taantumasta.

Espanjan osuus elvytyspaketista on huimat 140 miljardia euroa, mikä on yksitoista prosenttia maan vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Suoran avustuksen osuus koko summasta on reilut puolet eli 72,7 miljardia euroa. Loput on saatavissa matalakorkoisena lainana, joka on maksettava takaisin lähivuosikymmenien aikana.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez innostui kehumaan sopua ”uudeksi Marshall-suunnitelmaksi”. Hän jätti toistaiseksi sivuosaan tosiasian, ettei EU jaa rahaa ehdoitta, vaikka Espanja suhtautui neuvottelujen aikana niihin hyvinkin nihkeästi.

Espanja ei siksi voi käyttää elvytystukirahoja miten haluaa, vaan ne on kohdennettava työllisyyttä, digitalisaatiota ja kestävää kehitystä edistäviin investointeihin. Lisäksi Espanjan on esitettävä EU:lle uskottava suunnitelma maan julkisen talouden tasapainottamiseksi lähivuosina.

Espanjan lehdistössä ennustetaankin vasemmistopuolueiden (PSOE ja Podemos) yhteishallitukselle vaikeita aikoja, koska EU:n asettamat ehdot eivät salli esimerkiksi jo luvattua edellisen hallituksen toteuttaman työelämäuudistuksen purkamista, eikä löysää jakopolitiikkaa erinäisten sosiaaliuudistusten toteuttamiseksi.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Economista, LibreMercado, El País, ABC, El Mundo
Kuva: Euroopan parlamentti

Liity keskusteluun