Vertaa asuntoja

Espanjaa ei huolestuta USA:n lääkerohmuaminen

Espanjaa ei huolestuta USA:n lääkerohmuaminen

  • 02/07/2020

Yhdysvallat ilmoitti äskettäin ostaneensa Remdesivir-lääkkeen seuraavan kolmen kuukauden tuotannon lähes kokonaan. Espanjan viranomaiset eivät ole asiasta huolissaan.

Guardian-lehden mukaan Yhdysvallat on nyt ostanut Gilead Sciences -lääkeyhtiön valmistaman Remdesivir-varastot lähes tyhjiksi, eikä lääkettä näin ollen jää käytettäväksi muulle maailmalle juuri lainkaan. Maan hallinto on hankkinut lääkettä yli 500.000 annosta; koko heinäkuun tuotannon sekä 90 prosenttia elo- ja syyskuun tuotantokapasiteetista.

”Remdesivir-lääkettä on riittävästi varastoissamme sekä nykytilanteen hoitamiseen että mahdollisten tulevien tautipesäkkeiden varalta”, sanoo Espanjan lääkelaitoksen johtaja María Jesús Lamas El País -lehden uutisessa 2. heinäkuuta. Hän ei kuitenkaan täsmennä, millainen määrä kyseisiä virustautilääkkeitä varastoissa on.

Remdesivir on osoittautunut tähän mennessä ainoaksi varmuudella toimivaksi lääkkeeksi koronaviruksen aiheuttamien oireiden hoidossa. Se on ollut muun muassa maailman terveysjärjestö WHO:n koekäytössä, ja lääkkeen on havaittu lyhentävän vakavasti sairaiden koronaviruspotilaiden hoitojaksoja. Lääkehoito ei tepsi kuitenkaan läheskään aina, eli kyseessä ei ole lääke, joka varmasti tehoaa koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El País, Guardian
Kuva: Flickr / Jernej Furman

Liity keskusteluun