Vertaa asuntoja

Espanjan paras juustokakku – katso resepti

Espanjan paras juustokakku – katso resepti

  • 19/04/2019

Marbellan ravintola Kavan omistava nuori kokki, Fernando Alcalá, nappasi ensimmäisen sijan ensimmäistä kertaa Espanjassa järjestetyssä juustokakkukilpailussa. Kokeile valmistaa mestarikakkua suomeksi käännetyllä reseptillä!

Fernando Alcalá voitti parhaan palkinnon ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa ”I Campeonato de España de Tartas de Queso”. Juustokakkujen mestaruuskisat käytiin huhtikuussa 2019 Kanariansaarten Las Palmasissa.

Voittajanuorukainen valmisti tarta de queson kotiseutunsa juustosta ja oman sukunsa reseptillä. Tuomarit kehuivat kakun olevan sisältä kermaisen pehmeä ja päältä rapea ja kevyesti paahtunut. Tuomaristoa johti espanjalainen kondiittori Paco Torreblanca ja pisteensä antoi yhteensä viisi arvostettua alan ammattilaista ja kriitikkoa.

Maankuulut juustokakut

Kilpailun kolme muuta finalistia olivat kovaa sakkia. Nicolás Reyes edusti madridilaisravintolaa nimeltään Cañadío. Paikan juustokakun kehutaan olevan niin suosittu, että se pyydetään heti ruokatilauksen alussa, jottei vain jäätäisi ilman.

Jesús Fraguas ja Ovidio Fernández edustivat toista pääkaupungin ravintolaa, Carbón Negroa, jonka tarta de quesosta on tullut varsinainen Instagram-tähti. Cristina Codina Ascandio tuli Cheese Las Palmas -ravintolasta, ja hänen juustokakussaan maistui hunaja.

”Cañadíon ja Carbón Negron juustokakkujen kanssa kilpaillessani en hetkeäkään kuvitellut voittavani”, Fernando Alcalá kommentoi Fuera de Serie -julkaisulle. ”Niinpä otin kisan erittäin rauhallisesti.”

Alcalá on voittanut tänä vuonna myös gastronomiatapahtuma Madrid Fusiónin vuoden tulokkaan palkinnon. (kuva: CadenaSer)

Lakitoimistosta hellan ääreen

Fernando Alcalá on 28-vuotias lakimies, joka jätti työnsä sveitsiläisessä alan yrityksessä vuonna 2013 tehdäkseen unelmastaan totta. Nuorukainen kävi muun muassa tunnetun Juan Mari Arzakin opissa ja perusti ravintolan kotikaupunkiinsa Marbellaan, isoäitinsä tyhjäksi jääneeseen liiketilaan.

Espanjalaiskokki kertoi Fuera de Serielle jakavansa mielellään reseptiä eteenpäin. ”Sanon aina, että juustokakku on jälkiruokien tortilla; jokainen antaa sille oman säväyksensä, vaikka raaka-aineet ovatkin samat.”

Juustokakussaan voittaja käytti pehmeää Flor de Guía -juustoa, jota valmistetaan vain Santa María de Guían, Gáldarin ja Moyan paikkakunnilla sekä Kanariansaarilla. Suojatun alkuperänimityksen saanut juusto valmistetaan vuohen-, lampaan- ja lehmänmaidosta. Se juoksetetaan ohdakkeen kukilla, joita poimitaan talteen huhti- ja toukokuussa. Juustoastiat ovat usein pähkinäpuuta.

Queso de Guía, Queso de Flor de Guía ja Queso de Media Flor de Guía ovat suojatun alkuperäisnimikkeen saaneita juustolajeja. (kuva: Espanjan maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriön sivusto Alimentacion.es)

Espanjan paras juustokakku

Pohja:
200 g Marie-keksejä tai vastaavia (galleta tipo María)
125 g suolattua voita (mantequilla salada)

Täyte:
600 g tuorejuustoa (queso crema)
400 g kuohukermaa (nata de montar)
6 maalaismunaa (huevos camperos)
200 g ruokosokeria (azúcar de caña)
4 g suolaa (sal)
50-60 g Flor de guía -juustoa (queso Flor de guía)

Valmistus:
Sulatetaan voi, jauhetaan keksit hienoksi ja sekoitetaan ainekset keskenään. Massa painellaan halkaisijaltaan 26-senttisen vuoan pohjalle ja astia laitetaan pakastimeen.
Täytteen aineksia vatkataan voimakkaasti minuutin ajan. Täyte kaadetaan vuokaan ja kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa 28 minuutin ajan (kotiuunissa kypsymiseen saattaa mennä 40 minuuttiakin). Kakun annetaan vetäytyä vähintään neljä tuntia paistamisen jälkeen. Tarjoillaan huoneenlämpöisenä.

(toim. huom. Toimittajan kotiuunissa kakku hyllyi niin paljon vielä 40 minuutin jälkeenkin, että sitä paistettiin vielä puoli tuntia kauemmin)

Lähteet: Expansion.com/fueradeserie ja Alimentacion.es

Liity keskusteluun