Vertaa asuntoja

Espanjan paras lomakohde vuonna 2021

Espanjan paras lomakohde vuonna 2021

  • 24/03/2021

National Geographic on koonnut maailman parhaat kohteet ‘Best of the World 2021’ -listalleen. Listalta löytyy yksi kohde jokaisesta maasta, ja Espanjan vuoden 2021 paras lomakohde on Baskimaassa sijaitseva Vitoria.

Espanjan kauneimpia ja suosituimpia kohteita pohtiessa ensimmäisenä saattaa monella tulla mieleen Andalusia, Kanariansaaret, Baleaarisaaret jne., mutta National Geographicin mukaan Espanjan paras kaupunki, joka on vierailun arvoinen tänä vuonna, on Vitoria.

National Geographic kuvailee Baskimaassa sijaitsevaa Álavan maakunnan pääkaupunkia entisenä ‘kaupallisena ja kulttuurisena risteyksenä’ keskiajan aikakaudella, sen helpon saavutettavuuden vuoksi Kastilian kuningaskunnan ja Pohjois-Euroopan välillä. Lehti myös korostaa Vitorian vehreyttä ja vastuullisuutta, sen musiikki- ja taidekulttuuria, goottilaista arkkitehtuuria, historiaa, kulinarismia, käsityöperinteitä sekä sen vuosittaisia festivaaleja.

Baskimaan kielellä kaupunki tunnetaan myös nimellä Gasteiz, ja se yleensä kirjoitetaan molemmilla nimillä tavuviivalla varustettuna: Vitoria-Gasteiz. National Geographicin mukaan kaupunki on yksi maailman ‘ajattomista ihmeistä’, joka tulee määrittelemään tulevaisuuden matkailua.

La Florida puisto on suosittu viihdepaikka. (kuva: flickr / Mikel Aguirre)

Taide- ja viihdekulttuuri

Kaupungin suosituin festivaali on normaalisti heinäkuussa järjestettävä Vitoria-Gasteiz Jazz Festival, joka pidetään La Florida puistossa. La Florida on vain yksi kaupungin useiden puistojen ja viheralueiden joukossa, jotka National Geographicin mukaan tarjoavat asukkaille enemmän vihreää tilaa kuin mikään muu espanjalainen kaupunki. La Floridan tärkein nähtävyys festivaalien ohella on legendaarisen trumpetisti Wynton Marsaliksen pronssiveistos puiston keskellä.

Kaikilla espanjalaisilla juhlilla on omat ominaisuutensa ja perinteensä, jotka erottavat ne muista, joten myöskään Vitorian ainutlaatuiset juhlatavat eivät ole kaukana epätavallisimmista.

Kaupungin suojelupyhimys Virgen Blancan patsas on keskiössä samannimisellä aukiollaan. (kuva: flickr / Santiago Lopez-Pastor)

Kaupungin suojelupyhimyksen patsas Virgen Blanca on keskipisteenä kaupungin Plaza de Virgen Blanca aukiolla. Elokuun 5. päivä järjestettävät juhlat pyhimyksen kunniaksi alkavat, kun Celedón-hahmo avoimen sateenvarjonsa kanssa liitää zipline-vaijeriketjulla aukion yli. Kun hahmo saavuttaa parvekkeen vaijerin toisessa päässä, se on virallinen signaali aloittaa juhlat, jota seuraa välittömästi samppanjapullojen avaaminen. Celedón hahmo perustuu tosielämän henkilöön nimeltä Celedonio Alzola, joka ennen aikaan osallistui joka kesä Vitorian juhliin.

Catedral de Santa María on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. (kuva: flickr / Manel Zaera)

Historia ja arkkitehtuuri

Vitorian klassiset espanjalaiset aukiot maltalaisilla ‘sisätilaparvekkeillaan’ ja kivikaarillaan johtavat historialliseen kortteliin ja sen lukemattomiin mutkitteleviin katuihin, jotka on nimetty keskiajan käsityöläisten kiltojen mukaan.

Yksi upeimmista nähtävyyksistä on goottilainen Santa Marían katedraali. Ulkopuolelta katedraali näyttää yksinkertaiselta, mutta toisin kuin useimmat eurooppalaiset katedraalit, se on näyttävämpi sisäpuolelta. Kukkulan huipulla sijaitseva monumentti tarjoaa matkailijoille suurenmoiset näkymät kaupungin alkuperäiseen keskukseen, joka on satoja vuosia vanha mutta jolla on siisti ja hoidettu ilme.

Historiallisesta korttelista löytyy kauniin arkkitehtuurin lisäksi myös kymmeniä pikkukahviloita, jotka reunustavat aukioita ja katuja, ja jotka tarjoavat perinteistä baskilaista ruokaa ja pohjoisen alueen versiota tapaksista eli pintxoksia. Toisin kuin normaalit tapakset, joita tarjoillaan lautasilla pikkupurtavaksi juoman kanssa, baskiversiot tarjoillaan cocktailtikuilla. Ruokailun jälkeen baarin henkilökunta kerää tikut laskeakseen laskun summan.

Vitoriassa on hyvät kävelykadut ulkoiluun ja pyöräilyyn. (kuva: flickr / Nicolas Vigier)

Euroopan vihreä pääkaupunki

Viheralueiden ja puistojen lisäksi Vitoria on myös muutenkin vastuullinen ja vihreiden käytäntöjen kannattaja. Kaupungissa näkyy todella vähän autoja, mikä tarkoittaa että päästöt ovat vain murto-osa muiden maakuntien pääkaupunkien päästöistä.

Kaupunki on myös panostanut julkiseen liikenteeseen, kuten raitiovaunuihin, jotka ovat tehokkaita, halpoja ja kulkevat puhtaalla polttoaineella. Suurin osa kaupungin asukkaista myös valitsee kulkea paikasta toiseen kävellen tai pyöräillen kaupungin erinomaisilla jalankulku- ja pyöräteillä. Baskimaan ilmasto on myös tähän suotuisa.

Vitoria nimettiin vuonna 2012 Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi. (kuva: flickr / Maria Victoria Rodriguez)

Kaikki menetelmät sekä saavutukset liikkumisen helpottamiseksi ilman pakokaasuja ovat nostattaneet Vitorian mainetta yhtenä maan ympäristöystävällisimmistä kaupungeista, ja se myös nimettiin Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuonna 2012.

Joten kaupunkina, jossa hengität terveellistä ilmaa jopa työmatkan aikana, Vitoria on käytännössä vertaansa vailla, ja siten ollen yksi maailman parhaista kohteista vierailla vuonna 2021.

Lähteet: National Geographic, ThinkSpain, artikkelikuva: flickr / Fernando García Redondo

Liity keskusteluun