Vertaa asuntoja

Espanjan viini- ja ruokafestivaalit 2019

Espanjan viini- ja ruokafestivaalit 2019

  • 21/02/2019

Foods and Wines from Spain -sivusto keräsi yhteen vuoden 2019 tärkeimmät ruoka- ja viinitapahtumat Espanjassa. Mukana on niin viininmaistajaisia, kansainvälisiä gastronomiatapahtumia kuin perinteisiä sadonkorjuujuhliakin.

Tammikuu

Vuosi alkaa Espanjassa perinteisillä sianteurastusjuhlilla, joissa maistellaan tuoreeltaan valmistettuja liharuokia sekä erilaisia sianlihamakkaroita ja ilmakuivattuja kinkkuja. Tammikuisin järjestetään Madridissa gastronomian konferenssi Madrid Fusión ja Baskimaassa vietetään siideritalojen avajaisia, joissa herkutellaan muun muassa turskamunakkaalla, possun kyljellä sekä Idiazábal-juustolla ja saksanpähkinöillä.

Helmikuu

Merenelävät ovat talvisin parhaimmillaan ja helmikuu on paras kuukausi muun muassa merisiileillä herkutteluun. Niitä kerätään erityisesti Biskaijanlahdelta sekä Galician rannikolta. Castilla ja Leónin alueella taistellaan kylmää vastaan tuhdeilla ruokalajeilla. Botillon ruokafestivaaleilla on pääosassa sian eri palasista kypsytetty ja hyvin maustettu liha. Helmikuu on myös esihistoriallisen, galicialaisen ankeriaslajin aikaa ja siitä valmistetaan paljon ainutlaatuisia ruokalajeja. Cádizissa meren makuja pääsee maistelemaan Ostionadan ja Erizadan festivaaleilla.

Maaliskuu

Espanjan puutarhat ja kasvimaat suorastaan räjäyttävät potin maaliskuussa. Navarrassa ja Riojassa nautitaan erityisesti keväisistä artisokasta ja parsasta. Maaliskuussa alkaa Baskimaassa myös lyhyt makeiden palkoherneiden kausi, jota monet Espanjan kokeista odottavat joka vuosi innolla.

Huhtikuu

Huhtikuu on vuoden paras kuukausi vierailla Valencian Albuferassa maistelemassa ankeriaasta valmistettuja perinneannoksia. Tunnetuin näistä on oliiviöljyllä, paprikajauheella ja valkosipulilla maustettu anguila all i pebre. Suolaisten hiukopalojen ystävien kannattaa suunnata Navarran Semana del Pintxolle. Kaupungin baarit ja ravintolat tarjoavat tuolloin keittiöidensä aarteita pieninä annoksina. Kuukauden toinen tärkeä tapahtuma on Madridissa järjestettävä Salón Internacional de Gourmets.

Toukokuu

Toukokuu on parhain aika tutustua Córdobassa juutalaisten, arabien ja kristittyjen jättämiin jälkiin niin kaupungin kaduilla kuin keittiöissäkin. Tarjolla on kukissa kylpeviä sisäpihoja ja mausteiden kyllästämiä ruoka-annoksia. Paikallisiin herkkuihin lukeutuu kylmä salmorejo-tomaattikeitto. Toisella puolella Espanjaa, Baskimaassa, juhlien sankari on alueen kuuluisa Idiazabal-juusto.

Kesäkuu

Kesä on virallisesti alkanut ja sen myötä tonnikalan kausi. Kala pyydystetään edelleen satoja vuosia Cádizin rannikolla käytetyllä almadraba-menetelmällä. Provinssin kokit ovat tonnikalaruokien parhaita ammattilaisia. Kesäkuussa vietetään niin Espanjassa kuin useassa maassa sen rajojen ulkopuolellakin maailmanlaajuista tapaspäivää: Día Mundial de las Tapas. Riojan viinien ystävien kannattaa suunnata tapahtumaan La Cata del Barrio de la Estación de Haro, jossa maistellaan alueen parhaita viinejä. Paahdettua maitoporsasta ja karitsaa on tarjolla Aranda de Dueron festivaaleilla Burgosissa.

Heinäkuu

Kesä on Pohjois-Espanjassa synonyymi erinomaiselle kalalle, kuten valkotonnikalalle, joka on herkullista grillissä paistettuna, sekä sen sukulaiselle sardalle (esp. bonito). Molempien parhaaksi palaksi kehutaan pään lähellä olevaa ventrescaa, joten sitä kannattaa maistaa tilaisuuden koittaessa.

Elokuu

Elokuu tuoksuu viikunapuille. Makeita viikunoita kasvaa Espanjan Välimeren puoleisella rannikolla sekä Extremadurassa, jossa niiden kehutaan olevan kaikkein makeimpia. Loppukesästä ovat parhaimmillaan myös koostaan ja maustaan tunnetun tomate rosa -lajikkeen edustajat. Erinomaisen valkoviinin ystävät eivät voi jättää väliin Galiciassa vietettävää Festival Albariñoa, joka on kunnianosoitus kuuluisalle rypälelajikkeelle.

Syyskuu

Syyskuu – paprikoiden kuukausi. Eri lajikkeita on tarjolla ympäri maata. Sadonkorjuun suosikkeihin lukeutuvat pimientos del piquillo, erityisen hauraat pimientos de cristal sekä pimientos de Padrón. Tässä kuussa alkaa myös viinin sadonkorjuu, joka tuo mukanaan juhlat monelle paikkakunnalle eri puolella maata. La Rioja Alavesa on esimerkki alueesta, jossa juhlissa kunnioitetaan niin luontoa, kulttuuria, ruokaa kuin viiniäkin.

Lokakuu

Syksy tuo tullessaan espanjalaiset mausteet, joista erityisen tunnettuja ovat jauhettava paprika sekä La Manchan sahrami. Molemmilla on tärkeä rooli lukuisissa espanjalaisresepteissä. Sahraminkukkien luottien keruuseen liittyen järjestetään juhlat muun muassa Consuegran kaupungissa Ciudad Realissa. Espanjan parhaat kokit kokoontuvat lokakuussa Baskimaahan kansainväliseen konferenssiin nimeltään San Sebastián Gastronomika. Mereneläviä rakastavat taas suuntaavat Galician Fiesta del Marisco de O Groveen ja kuohuviinin ystävät Katalonian Sant Sadurní d’Anoian Cavatastiin.

Marraskuu

Tämä on täydellinen kuukausi metsien ja markkinoiden kiertämiseen ensimmäisten sienten löytämiseksi: herkkutatit, keltavahverot, männynherkkutatit, lehtovahverot… Marraskuu on myös parasta aikaa espanjalaisen mustatryffelin aromeista nauttimiseen. Edellä mainittuja alkaa ilmestyä ruokalistoille niin pyyn, villisian, peuran kuin muidenkin ruokien kaverina. Marraskuussa alkaa lisäksi oliivisatojen korjuu Espanjassa, mikä tekee siitä mainion kuukauden oliiviöljyturismille.

Joulukuu

Joulu Espanjassa tuo mukanaan omat arominsa ja makunsa. Etenkin maa tunnetaan makeista jouluherkuistaan, kuten marsipaanista, turróneista, hillotuista hedelmistä ja lukuisista leivonnaisista. Jouluna ilmestyvät katujen varsille myös kastanjoita paahtavat kojut.

Lähde: www.foodswinesfromspain.com

Kuvat: Angel Abril Ruiz, Henna, Ana Rey, Txo, Valdavia, Espencat, MottaW, PxHere, Pixnio ja Flickr

Liity keskusteluun