Vertaa asuntoja

Espanjassa korona ajoissa ilmi massatestauksilla

Espanjassa korona ajoissa ilmi massatestauksilla

  • 10/08/2020

Espanjassa ovat todetut koronatartunnat kääntyneet nousuun. Tämä johtuu osittain lisääntyneestä massatestauksesta. Tartunnat saaneet ovat pääosin alle 45 -vuotiaita ja tauti on heillä oireeton tai lievä. Sairaalaan heistä on joutunut vain pieni  osa.

Espanjan koronatapausten määrä kääntyi uudelleen nousuun elokuun alussa, mutta tartuntojen lisääntyminen ei näy ainakaan toistaiseksi hälyttävästi maan sairaalatilastoissa, koska vakavia sairastapauksia on tällä hetkellä verrattuna havaittujen tartuntojen kokonaismäärään selvästi vähemmän kuin keväällä pandemian alkaessa.

Tärkeimpiä syitä uuteen tilanteeseen on espanjalaisten terveysasiantuntijoiden mukaan kaksi: lisääntynyt testaaminen ja todettujen tartuntojen aiempaa suhteellisesti suurempi määrä nuoremman väestön keskuudessa.

Keväällä testejä tehtiin käytännössä pääosin vain sairaalahoitoon hakeutuville ja joutuneille, jolloin vakavasti sairastuneiden osuus kaikista todetuista tartunnoista oli selvästi korkeampi kuin nyt, jolloin tehdään paljon massatestejä myös oireettomille. Siitä syystä nyt tilastoihin tulee kevättä suhteellisesti enemmän oireettomia tai lieviä tartuntatapauksia, jotka eivät edellytä sairaalahoitoa.

Valtaosa rekisteröidyistä tartunnan saaneista on nyt alle 45-vuotiaita, joiden keskuudessa vakavammat sairastumiset ja kuolintapaukset ovat harvinaisia poikkeustapauksia toisin kuin yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Keväällä kaikista Espanjassa koronaan kuolleista heidän osuutensa oli peräti 86 prosenttia.

Málagan provinssissa, johon Aurinkorannikko kuuluu, julkaistiin 7. elokuuta terveysviranomaisten koronatestiraportti. Sen mukaan kahden viimeisen kuluneen viikon aikana Málagan seudulla PCR-testeissä todettiin 539 Covid19-tartuntaa. Heistä lähes 80 prosenttia oli alle 45-vuotiaita. Yli 65-vuotiaiden osuus oli nyt vain 4,8 prosenttia, kun keväällä vastaava lukema oli yli 25 prosenttia.

Viikonlopun tietojen mukaan kaikissa Málagan seudun sairaaloissa on nyt yhteensä viisitoista koronapotilasta, joista kaksi on tehohoitopotilaita.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Consejería de Salud y Familias de la Junta de Andalucía, El País, El Sur

Liity keskusteluun