Vertaa asuntoja

Etikkaa, talkkia ja sitruunamehua – tahranpoistoa espanjalaisittain

Etikkaa, talkkia ja sitruunamehua – tahranpoistoa espanjalaisittain

  • 02/01/2020

Useilla on tahrojen poistoon omia niksejä, joihin ei kaupan puhdistusaineita tarvita. Kuinka saavat espanjalaisittain kyytiä vaikeat tahrat pöytäliinoissa ja kauluspaidoissa?

Tiedätkö, mitä espanjalaiskodissa löytyy siivouskaapin perältä vaikeiden tahrojen varalta? Talkkia, sitruunamehua, suolaa ja ruokasoodaa muun muassa, joista kukin on jonkun tahran vihollinen. Lue, millä mikäkin tahra pois taiotaan.

Eri kangastyyppien kanssa saa olla varuillaan näiden tuotteiden kanssa. Kannattaa varmistaa, ettei aine saa juhlasilkissä tuhoa aikaan ennen sen huljauttamista tahran päälle.

Asetoni

Asetoni on liuotin, jota käytetään maalin, lakan, rasvan ja vahan aiheuttamiin tarroihin. Kokeile ainetta ensin varovasti puhdistettavaan kohteeseen, sillä tämäkin voi jättää oman läiskänsä.

Vetyperoksidi

Vetyperoksidi on tehokas aine valkoiselle kankaalle tulleita veritahroja sekä useita kellansävyisiä tahroja vastaan. Varmista, että vetyperoksidi kuplii likaa koskettaessaan, sillä muuten aineella ei ole puhdistavaa vaikutusta.

Alkoholi

Alkoholia käytetään muun muassa huulipunan, tussin, hedelmien, kahvin ja yrttien aikaansaamiin tahroihin. Pía Nieto neuvoo kirjassaan Organizar tu casa toimimaan näin: ”Peitä tahra talkilla ja kastele läpikotaisin alkoholilla sekä oikealta että nurjalta puolelta. Sekoita alkoholi veteen 3/1 suhteella.” Aine ei sovi keinokuiduille.

Ammoniakkiliuos

Veteen sekoitettua ammoniakkiliuosta – joskus yhdessä neutraalin puhdistusaineen kanssa – käytetään rasvatahrojen poistoon. ”Saippuaan sekoitettuna se on hyvä vaihtoehto paitapuseroiden kaulusten ja hihansuiden puhdistamiseen. Minun menestyssekoitukseni vaatteille on: 1/2 litraa vettä, 1/3 litraa ammoniakkiliuosta ja korkillinen neutraalia puhdistusainetta”, edellä mainittu Nieto paljastaa.

Ruokasooda

Natriumvetykarbonaatti eli kansanomaisemmin ruokasoodana tunnettu aine on valkoisten liinojen tahroihin hyvin soveltuva tuote. Sekoita kolme ruokalusikallista ruokasoodaa kuumaan veteen, upota liina puoleksi tunniksi nesteeseen ja huuhtele puhtaaksi.

Sitruunamehu

Sitruuna on hyvä melkein kaikkeen. Se puhdistaa ruosteen tekstiileistä, lattiasta, keramiikasta, hanoista ja suihkuista. Sillä saa valkaistua kellertäviä tahroja sekä mustekynän jälkiä.

Glyseroli ja vaseliini

Glyserolin ja vaseliinin avulla saa pehmitettyä kuivuneita tahroja.

Palasaippua

Perinteistä palasaippuaa voi hieroa ruoka- ja rasvatahroihin. Tunnetuin Espanjassa käytetty merkki on Lagarto. Jos kaapin perältä ei löydy palasaippuaa, suunnilleen saman tuloksen antaa Fairy-tyyppinen tiskiaine.

Suola

Käytä suolaa viinitahroihin vaaleilla vaatteilla, kylmän veden kanssa. Suolalla voi puhdistaa myös verta vaaleista vaatteista tai räkätahroja kangasnenäliinoista.

Talkki

Talkki soveltuu erinomaisesti rasvatahroihin. Kaada talkkia rasvaläiskän päälle mahdollisimman nopeasti tahriintumisen jälkeen ja anna jauheen imeä rasva itseensä.

Etikka

Kuumalla etikalla voi puhdistaa kylpyhuoneen hanat ja suihkut, ja se kirkastaa myös tekstiilien värejä sekä estää vaatteiden haalistumista. Haalistuneet vaatekappaleet voi kokeilla uittaa kylmään veteen, jonka sekaan kipataan etikkaa ja jääpaloja. Huuhteluaineena käytettäessä etikka tekee vaatteista pehmeämpiä. Etikka on ratkaisu moneen ongelmaan; ruokasoodan kanssa sekoitettuna sitä voi kokeilla myös tukkeutuneiden viemäreiden avaamiseen. Kaada sekoitus esimerkiksi lavuaariin, laita tulppa kiinni ja anna vaikuttaa puolen tunnin ajan ennen huuhtelua kuumalla vedellä.

Lähde: Idealista.com, kuva: PublicDomainPictures.net

Liity keskusteluun