Vertaa asuntoja

Hallitus sanoo lopettavansa poikkeustilan 21. kesäkuuta

Hallitus sanoo lopettavansa poikkeustilan 21. kesäkuuta

  • 01/06/2020

Espanjan hallituksen pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti sunnuntaina televisiossa, että hallitus hakee alkaneen viikon aikana parlamentilta lupaa jatkaa poikkeustilaa 21. kesäkuuta saakka. Hänen mukaansa järjestyksessään kuudes jatkoaika on samalla myös viimeinen, eli 22. kesäkuuta Espanjassa palataan normaaliin lainsäädäntöön, ellei jotain yllättävää tapahdu.

”Vielä on tarpeen yksi 15 vuorokauden poikkeustilan jatkoaika, mutta se on erilainen kuin aikaisemmat, paljon lievempi”, Sánchez lupasi. Hänen mukaansa Espanjassa pandemiaa on saatu viime aikoina nitistettyä nopeammassa aikataulussa kuin aikaisemmin oli arvioitu. Siksi aikataulua on voitu hieman aikaistaa. Entinen suunnitelma oli jatkaa poikkeustilaa ainakin kesäkuun loppuun saakka.

Pääministeri sanoi uskovansa, että espanjalaiset voivat jo liikkua vapaasti maan sisällä kesäkuun viimeisellä viikolla. Lisäksi hänen mukaansa 8. kesäkuuta lähtien autonomiset maakunnat voivat päättää itsenäisesti, missä tahdissa rajoituksia puretaan eri provinsseissa. Siten suurin osa Espanjasta olisi ensi viikon alusta lähtien jo rajoitusten purun kolmannessa vaiheessa.

Poikkeustilasäädösten osalta keskushallituksen kontolle kahden seuraavan viikon aikana jää hänen mukaansa ainoastaan liikkumisrajoitusten noudattamisen valvonta.

Eurooppalainen jälleenrakennusrahasto

Pedro Sánchez sanoi myös olevansa tyytyväinen Euroopan komission esitykseen eurooppalaisen jälleenrakennusrahaston perustamisesta. Hän jätti tosin mainitsematta televisionkatsojille, että se edellyttää vielä jäsenhallitusten hyväksyntää.

Jo tähän mennessä julkisuudessa esitettyjen varaumien perusteella komission esitykseen tehdään vielä runsaasti muutoksia, jos se aiotaan saada hyväksytyksi EU:ssa. Muutokset eivät välttämättä ole Espanjan hallituksen toiveiden mukaisia, sillä ne merkinnevät tiukkoja talouspoliittisia rajaehtoja, joita vasemmistohallituksen olisi vaikea sulattaa ja toteuttaa.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Kuva: Pääministeri Pedro Sánchez Espanjan televisiossa (RTVE).

Liity keskusteluun