Vertaa asuntoja

Hotelli- ja ravintola-alan yritykset aikovat haastaa valtion oikeuteen

Hotelli- ja ravintola-alan yritykset aikovat haastaa valtion oikeuteen

  • 11/09/2020

Runsas joukko Espanjassa toimivia hotelli- ja ravintola-alan yrityksiä aikoo nostaa kanteen valtiota vastaan saadakseen korvauksia koronapandemian aiheuttamien taloudellisten seuraamusten vuoksi.

Hotelli- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan Hosteleria de España -etujärjestön puheenjohtaja José Luis Yzuelin mukaan korvausvaatimusten yhteissumma voi olla jopa yli 40 miljardia euroa.

Hänen mukaansa vähintään 85.000 alan yritystä on jo nyt ajautunut konkurssiin Espanjassa koronarajoitusten takia ja siten joutunut sulkemaan ovensa. Yzuel arvioi, että vähintään 40.000 yritystä tulee nostamaan korvaushakemuskanteen valtiota vastaan lähikuukausina.

Yritykset hakevat korvausta tulonmenetyksiin, jotka ovat aiheutuneet viranomaisten määräämistä koronapandemiaan perustuvista yritystoimintarajoituksista. Poikkeustilan aikana ja sen jälkeenkin julkinen valta on suitsinut eri tavoin hotelli- ja ravintola-alan yritysten toimintaa koronapandemiaan vedoten.

Koska yritystoiminnan menetykset johtuvat kyseisistä yrityksistä riippumattomista ja valtiovallan yksipuolisesti määräämistä rajoituksista, hotelli- ja ravintola-alan yritykset katsovat voivansa olla oikeutettuja täysimääräisiin korvauksiin rajoitustoimista johtuvista tulomenetyksistä.

Yzuelin mukaan joukkokanne ei ole mahdollinen, vaan jokaisen yrityksen on haettava erikseen korvauksia oikeusteitse. Etujärjestö kuitenkin auttaa ja tukee jäsenyrityksiä oikeustoimissa.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Hostelería de España, El Economista
Kuva: Pixabay

Liity keskusteluun