Vertaa asuntoja

Itä-Espanja kohtasi Saharan hiekkasateen

Itä-Espanja kohtasi Saharan hiekkasateen

  • 09/02/2021

Viime lauantaina Espanjan itäisien maakuntien maisemat muuttuivat oranssiksi, kun Saharasta tuleva hiekkasade peitti maan savenväriseen pölyyn. Hiekkapöly voi olla riesaksi asukkaille sotkiessaan terassit ja autot, mutta siitä on myös ilmastolle hyötyä.

“Saharan sade” luo aina ylimääräistä työtä Välimeren alueen asukkaille, esimerkiksi terassien, autojen ja ikkunoiden siivouksen myötä, ja Alicanten yliopiston ilmastotieteellisen tiedekunnan johtaja Jorge Olcinan mukaan lauantaina varhain aamulla nähty hiekkamyrsky on voimakkain kolmeen vuoteen.

Efekti tapahtuu, kun ilmakehä ‘vetää’ pinnan yläpuolella leijuvan hiekan Saharan autiomaasta, johon etelä- tai lounaistuuli tarttuu, ja se lennättää hiekat ilman myötä myös Välimeren toiselle puolelle. Tohtori Olcinan mukaan oranssin vaikutuksen aikaansaamiseksi sateen ja suspensiossa olevan aavikon hiekan on oltava erittäin hienoa ja erittäin kevyttä. Tämä johtuu siitä, että veden täytyy haihtua nopeasti jättääkseen kiinteän olemuksen, tai tässä tapauksessa hiekan, jälkeensä, jos Luontoäiti pyrkii luomaan ns. “marsilaisen maiseman”.

Sitten hiekka laskeutuu maahan ja kaikille mahdollisille pinnoille, eli kannattaa tarkistaa tuulen suunta ennen kuin jätät pyykit ulos yön yli, varsinkin jos pyykit ovat valkoisia.

Mutta vaikka hiekkasade tuottaakin oranssin maisemakuvan lisäksi myös sotkua, se on itse asiassa hyvä asia ja hyödyllinen ilmapiirille, meteorologisen virasto AEMET:in mukaan.

Hiekkasade vähentää ilmakehän happamuutta, sekä parantaa ilmanlaatua. Tosin ei ehkä silloin jos satut olemaan ulkona kun se tapahtuu, mutta sen jälkeen kun pöly on laskeutunut, ilma on ilmeisesti puhtaampaa ja terveellisempää hengittää jonkin aikaa, ja myös saastumistasot laskevat.

Saharan sade on yleisintä Välimeren alueella ja erityisesti rannikoilla, mutta sitä voi myös nähdä muutamilla sisämaankin alueilla. Useimmiten sitä kuitenkin näkee Manner-Espanjan itäisellä kaistaleella sekä Baleaareilla.

Hiekkasateet ovat yleistyneet Espanjan näissä osissa noin vuodesta 1990 lähtien, mikä tohtori Olcinan mukaan on seurausta ilmastonmuutoksesta, sillä ilmakehän virtauksia esiintyy yhä enemmän Pohjois-Afrikasta kohti Etelä-Eurooppaa ja Välimeren aluetta.

Lähde: ThinkSpain, kuvat: AEMET (Benasquesta, Huescan maakunnasta)

Liity keskusteluun