Vertaa asuntoja

Kahden rahalaitoksen fuusiosta syntymässä suurpankki Espanjaan

Kahden rahalaitoksen fuusiosta syntymässä suurpankki Espanjaan

  • 08/09/2020

Viikon talousuutinen Espanjassa on merkittävä pankkifuusiohanke, kun CaixaBank ja Bankia ilmoittivat neuvottelevansa yhdistymisestä. Espanjan mediassa arvioidaan, että fuusiosta tehdään piakkoin myönteinen päätös.

Yritysfuusion toteutuminen on hyvin todennäköinen, sillä hankkeella on Espanjan hallituksen tuki takanaan. Espanjan valtio on Bankian merkittävin osakkeenomistaja finanssikriisin jäljiltä 61 prosentin omistusosuudella. Useiden säästöpankkien fuusiosta syntynyt Bankia oli eniten pankkitukea saanut rahalaitos Espanjassa finanssikriisin aikana.

CaixaBankin ja Bankian yhdistymisen myötä syntyisi Espanjan suurin pankki, jolla on 650 miljardin tase ja 6.600 toimipistettä ainakin siihen saakka, kunnes toimintoja ryhdytään yhdistelemään ja päällekkäisyyksiä karsimaan.

Espanjan valtio joutui ottamaan Bankian haltuunsa finanssikriisin aikana ja sijoittamaan siihen pankkitukea yli 22 miljardia euroa, joista on toistaiseksi saatu takaisin vasta 3,3 miljardia kiinteistö-, osinko- ja osakemyyntituottoina.

Fuusion myötä valtion omistusosuus uudesta suurpankista olisi neljätoista prosenttia. Mikäli uuden pankin vakavaraisuus ja osakkeiden arvo kehittyisi suotuisasti, merkittävä osa pankkituesta voisi palautua aikanaan valtion kassaan.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Economista, El País, ABC, El Mundo
Kuva: Pixabay

Liity keskusteluun