Vertaa asuntoja

Kaupungit hellettä vastaan

Kaupungit hellettä vastaan

  • 09/08/2019

Elokuun helteet nostavat lämpötilat sisämaan kaupungeissa kuten Madridissa suorastaan tuskaisiksi. Lomalle suuntaavat pääsevät vilvoittelemaan rantakohteisiin ja meren äärelle, mutta kiehuviin kaupunkeihin jääville etsitään uusia ratkaisuja taistella kuumuutta vastaan.

Idealista.com sivustolla julkaistussa artikkelissa on koottu muutamia ideoita, miten helteistä elämää kaupungeissa on pyritty helpottamaan!

Viilentävä penkki Pariisissa

Miltä tuntuisi istahtaa viileälle penkille kesähelteessä? Pariisissa Lyonin aseman ulkopuolella on 10 paikkainen penkki, joka todella viilentää. Testi-idean on toteuttanut Climespace -yritys, joka on rakentanut viilentävän penkin helteen helpottamiseksi. Penkin sisällä kiertää Seine-joesta pumpattu viileä vesi ja se viilentää istujan sääriä ja selkää. Testipenkin lisäksi ollaan romanttiseen kaupunkiin asentamassa lisää viilentäviä penkkejä. Lisäksi kaupunkilaiset voivat seurata puhelimen applikaatiosta missä kaupungista löytyy ns. viileimmät paikat.

Suihkulähteet koko kaupungin käyttöön

Plaza Loreto suihkulähde otettiin Meksiko Cityssä koko kaupungin puistoksi, jossa niin lapset kuin aikuisetkin voivat nauttia viileistä suihkuista kuumina kesäpäivinä.

Myös Urueta de Chihuaha suihkulähde Meksikossa muutettiin kaupunkikylpyläksi ja keitaaksi kesäkeleille. Suihkulähteen ympärille rakennettiin varjoja ja puurakenteita. Suunnittelussa oli mukana madridilainen arkkitehtitoimisto Enorme (ent PKNM).

Myös Brysselissä kaupunkilaiset pääsevät kastautumaan keskellä kaupunkia, sillä eri puolille kaupunkia on tuotu pop up uima-altaita.

Vesipisteet hyötykäyttöön ja muita kaupunki-innovaatioita

Palokunnan vesipisteet ovat suurimmaksi osaksi ajasta täysin käyttämättä ja tämän huomasi teollisuussuunnittelija Dimitri Nassisi, joka lisäsi toimiviin vesipisteisiin juomapisteet niin ihmisille kuin lemmikeille. Monikäyttöiset palokunnan vesipisteet löytyvät Sveistsistä Renensin kaupungista.

Phoenixin kaupungissa Arizonassa (USA) puolestaan katettiin yli 10 kilometrin mittainen katuosuus, jotta ulkoilu helteellä olisi kuin kävely puiden varjostamalla kujalla.

Abu Dhabin (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat) ympäristöinnovaatioita kehittävässä laboratoriossa Masdarissa rakennettiin yli 45 metriä korkea torni joka kierrättää maan pinnan kuuman ilman tornin kautta ylös josta ilma laskeutuu kohti katua saaden aikaan viilentävän tuulen. Tekniikkaa on käytetty jo Egyptissä faaraoiden aikaan, ja kierrättämällä ilmaa pystytään viilentämään aluetta yllättävän tehokkaasti.

Kuumaa aurinkoa vastaan suojaudutaan myös aurinkovarjoin. Esimerkiksi Portugalissa Àguedan kaupungissa luotiin oman projektiUmbrella Sky vuonna 2011. Edelleenkin kesäkuukausina värikkäät sateenvarjot asetetaan suojaamaan kadulla kävelijöitä auringolta. Hienoa ideaa on toistettu myös muissa kaupungeissa.


Yksi keino viilentää kaupunkia on maalata mustat asfalttitiet valkoisiksi. Näin taistellaan kuumuutta vastaan esimerkiksi Los Angelesissa (USA).

Tiedot ja kuvat: idealista.com

Liity keskusteluun