Vertaa asuntoja

Kierrätä kotitalousnesteet oikein

Kierrätä kotitalousnesteet oikein

  • 04/12/2012

Analyysit vedenpuhdistuslaitoksilta kertovat, että likaveden mukana puhdistettavaksi kulkeutuu aineita, joita on hyvin vaikea poistaa vedestä nykyisillä menetelmillä. Puhdistettuun veteen jää esimerkiksi jäämiä lääkkeistä. Tämän estämiseksi jokaisen tulisi muistaa, mitkä jätteet eivät kuulu vedettäväksi vessan pytystä alas.

Vedenpuhdistuslaistosten työntekijät kokoontuivat Madridiin kansalliseen kongressiin Congreso Nacional de Medio Ambiente (Conama) ja tässä yhteydessä ammattilaiset  listasivat aineita, joita ei saa hävittää jäteveden mukana.

Vaikka listaus vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, ei se El Mundo -lehdessä ilmestyneen artikelin mukaan niin ole.

Ajatus siitä, että jäteveden puhdistuksen suurimmat ongelmat löytyvät teollisuudesta, ei sekään pidä paikkaansa, sillä kotitalouksien jätteet tuottavat eniten esineitä ja  myrkyllisiä jätteitä jätevedenpuhdistukseen.

1.- Kosteat puhdistuspyyhkeet

Jäteveden mukana puhdistamoihin kulkeutuu kosteita lasten peppupyyhkeitä, kasvojen puhdistuslappuja, vanupuikkoja, tekstiilejä.. Huolimatta siitä, että tuotteiden valmistajat kehuvat tuotteiden organista hajoavuutta eivät ne missään tapauksessa ole tarkoitettu jäteveden mukana poistettavaksi. Tuotteet saavat aikaan vakavia tukoksia jätevesiviemäristössä ja puhdistuslaitoksissa.

2.- Kloriitti ja ammoniakki

Kodin puhdistuksessa käytettävät aineet kuten kloriitti (lejia) kulkeutuvat puhdistuslaitoksille saakka ilman mitään kontrollia. Nämä tuotteet voivat tuhota happamuudellaan orgaanisia aineita, luontoa. Pelkästään 40 millilitran suuruinen määrä suolahappoa (ácido clorhídrico) litrassa vettä riittää tappamaan yhden henkilön. Tätä happoa löytyy esimerkiksi aguafuerte puhdistusaineesta jota käytetään putkistojen puhdistamiseen ja kalkkijäämien poistamiseen.

3.- Lääkkeet

Veteen joutuneet lääkeaineet voivat aiheuttaa suurta vahinkoa eläville veden organismeille. Ongelmat näkyvät kasvussa ja lisääntymisessä sekä geenimuutoksina. Euroopan Unioni onkin esittelemässä näiden aineiden rajoituksia, sillä pienetkin luontoon joutuneet lääkemäärät voivat aiheuttaa eläimistölle vahinkoa. Espanjassa on tutkittu puhdistuslaitoksista pois tulevaa eli jo puhdistettua vettä ja näytteistä on löytynyt edelleenkin mm kotilääkkeiden jäämiä.

4.- Maalit ja liuotteet

Näiden aineiden ainoa oikea paikka löytyy kierrätyspisteitä. Pysyviä ekopisteitä löytyy suuremmista kaupungeista, pienemmissä kaupungeissa ekokeräyksiä järjestetään usein kuukausittain. Ajankohtia kannattaa seurata kunnan tiedotteista.

5.- Saippuat ja pesuaineet

Näistä aineista  löytyy fosfaattia, joka puolestaan voi aiheuttaa leväkasvustoa vesistöön päästessään.

6.- Roskat

Keittiöjätteiden paikka on roskakori. Liian usein kuoret, ruoan jätteet pääsevät keittiön lavuaarista viemäristöön. Lavuaarissa tulee olla tulpan lisäksi reikäinen suodatin, joka kerää kiinteät roskat niin että ne eivät pääse tukkimaan putkistoa.

7.- Kasviöljyt

Paistoöljyjen paikka ei ole viemäri. Paisto ja friteerausöljyt tulee kerätä pulloihin ja toimittaa ekopisteisiin. Viemäriin joutuessaan öljyt muodostavat veteen rasvapalloja, jotka aiheuttavat tukoksia ja vaikeuttavat kaasujen poistumista. Tämän seurauksena pahanhajuiset kaasut kerääntyvät ja aiheuttavat kaupungeissa pahoja hajuja.

8.- Ruokarasvat ja autojen öljyt

Erona kasviöljyihin rasvat ja autojen öljyt keräävät viemäristössä tukoksia. Kiinteästi koossa pysyvät rasvat ja öljyt keräävät mukaansa muuta jätettä ja aiheuttavat puhdistuslaitoksille kaksikymmenkertaisen työn.

9.- Tuholaismyrkyt

Viemäristön desifiointi ja puhdistus tuholaisista tehdään voimakkailla myrkyillä. Nämä aineet kuormittavat puhdistuslaitoksia suuresti.

10.- Kalkinpuhdistus

Yhä useammat kotitaloudet käyttävät erilaisia puhdistusaineita kalkinpuhdistukseen. Pusukoneissa ja astianpesukoineissa käytettävissä pesuaineissa on mukana usein ns antical ainesosia. Näillä aineilla on negatiivinen vaikutus vedenpuhdistukseen, ne ovat erittäin vaikeita poistaa jätevedestä.

Tiedot: El Mundo