Vertaa asuntoja

Kolme neljäsosaa Espanjasta kakkosvaiheessa 1.6. alkaen

Kolme neljäsosaa Espanjasta kakkosvaiheessa 1.6. alkaen

  • 29/05/2020

Suurin osa Espanjasta kuuluu kesäkuun alusta lähtien koronarajoitusten kakkosvaiheeseen (fase 2). Kakkosvaihe tuo tullessaan muun muassa monien rajoitusten vapautumista.

Ensi maanantaina esimerkiksi nyt vielä Andalusiassa ykkösvaiheessa olevat Málagan ja Granadan provinssit sekä myös loputkin 1-vaiheen Valencian seudun alueet nousevat pykälän ylemmäksi nykyisestä tasoluokituksesta. Siten noin 70 prosenttia espanjalaisista on ainakin alkavan viikon koronarajoituisten kakkosvaiheessa.

Ykkösvaiheeseen jäävät edelleen koko Castilla y Leónin maakunta El Bierzon seutua lukuun ottamatta, pääkaupunkiseutu eli Comunidad de Madrid sekä Kataloniassa Barcelona ja Lleida.

Osa Kanarian saarista (La Gomera, El Hierro ja La Graciosa) sekä Baleaareihin kuuluva Formentera pääsevät jo kolmosvaiheeseen, jossa liikkumisrajoitukset purkautuvat lähes kokonaan lukuunottamatta joukkokokoontumisten, uimarantojen ja sisätilojen ihmismäärärajoituksia sekä yleisiä turvaetäisyys- ja suojamääräyksiä.

Julkiset tilat

Kakkosvaiheessa, johon esimerkiksi Aurinkorannikko kuuluu maanantaista alkaen, kauppakeskukset, ravintolat ja baarit voivat jälleen ottaa asiakkaita sisätiloihin 40 prosentin rajoituksella asiakaspaikoista. Kuntosalit on mahdollista avata 30 prosentilla maksimikapasiteetista. Yhden kolmasosan kapasiteettirajoitus on muun muassa elokuvateattereilla, teattereilla, näyttelyillä sekä hotelliasiakkaiden yleistiloilla.

Hengityssuojaimen käyttö yleisillä paikoilla ja muiden seurassa on edelleen pakollista koko Espanjassa aina silloin, kun lähimmäinen ei ole samassa kotitaloudessa asuva ja kahden metrin etäisyyttä muihin ei voida täysin varmistaa.

Työelämä normalisoituu pikku hiljaa, mutta etätyötä suositellaan edelleen, jos suinkin mahdollista, sillä suurin osa tartunnoista tapahtuu tutkimusten mukaan nimenomaan sisätiloissa keskustelukontaktissa muiden kanssa.

Ulkoilu

Kuluneella viikolla terveysministeriö päätti, että kakkosvaiheessa voi ulkoilla vapaasti paitsi, että päivittäin ajat 10–12 ja 19–20 on varattu yli 70-vuotiaille. Muuten ulkoiluajat ovat vapaita sekä lapsille että aikuisille.

Alle 10.000 asukkaan paikkakunnilla liikkumisrajoituksia ei ole ollenkaan. Ryhmäkokoontumiset ja -liikkumiset on sallittu kakkosvaiheessa 15 henkilöön saakka, kun ykkösvaiheessa raja on kymmenen.

Uimarannat ja uima-altaat

Oman asuinprovinssin uimarannoilla voidaan ottaa aurinkoa ja uida, kunhan määrä- ja turvarajoituksia noudatetaan. Läheisyysrajoitukset eivät koske samassa kotitaloudessa asuvia. Asuinpaikka on voitava aina todistaa virallisilla henkilöllisyyspapereilla. Auringonottoon hiekkarannalla on oltava varattuna vähintään neljän neliömetrin suuruinen ala. Suihkut ja pukukopit eivät ole käytössä. Rajoitustoimien noudattamisen valvominen on jatkossa kunkin kaupungin vastuulla normaaliaikojen tapaan.

Yleiskäytössä olevat uima-altaat voidaan ottaa käyttöön, kunhan turvamääräyksien noudattaminen ja valvominen on asianmukaisesti järjestetty. Käytännössä esimerkiksi taloyhteisöiden täytyy silloin palkata erikseen uima-allasvalvoja ja järjestää tarvittaessa vuorojärjestelmä taloyhteisön asukkaille.

Ruskeat alueet 1-vaihe, keltaiset alueet 2-vaihe ja vihreät alueet eli ympyröidyt saaret 3-vaihe. (Espanjan terveysministeriö)

Lähteet: BOE-virallinen lehti, Espanjan terveysministeriö

Liity keskusteluun