Vertaa asuntoja

Koronavirus kannustaa käsienpesuun

Koronavirus kannustaa käsienpesuun

  • 27/02/2020

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta.  Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja muistaa, että valtaosa tartunnan saaneista parantuu.

Koko Espanjassa on löydetty 12 tartunnan saanutta, jotka ovat Teneriffalla ja La Gomeralla sekä manner-Espanjassa Madridissa, Barcelonssa, La Gomeralla, Valenciassa, Castellonissa ja Sevillassa.

Maalaisjärki käyttöön

Media pitää lukijoita hyvin ajan tasalla tilanteesta. Toisaalta tilanteesta jatkuva tiedottaminen lietsoo paniikkia ja epätietoisuutta, varsinkin kun lukijan on vaikea seuloa kaikesta uutisoinnista, että mikä pitää paikkansa ja mikä ei. Nyt kannattaa harjoittaa tietoista medianlukutaitoa ja seurata virallisia tiedotuksia.

Ylen haastattelussa tutkijatohtori Tuomas Aivelo, kertoo, että mediassa huomio on keskittynyt taudin alkuvaiheessa todettuihin ärhäköihin tapauksiin. Saattaa siis olla, että kuolleisuus on paljon pienempi kuin kaksi prosenttia.

Vertailunvuoksi on laskettu, että tavalliseen keuhkokuumeeseen kuolee Espanjassa vuosittain noin 10 000 henkeä ja Suomessa vuosittain siihen sairastuu 55 000 ihmistä.

Paras suojaus on käsipesu!

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen tällä tietoa lähinnä pisaratartuntana, eli ilmaan yskittyjen ja aivastettujen pisaroiden välityksellä. Koronavirukset eivät ilmeisesti säily pitkään pinnoilla.

Paras suojaus on siis hyvä käsihygienia, painottaa tutkijatohtori Aivelo. – Omia kasvojaan tulee opetella koskettelemaan mahdollisimman vähän. Ihmiset koskettelevat omia kasvojaan tiedostamattaan todella paljon. Taudit leviävät juuri niin, että ensin käsillä hiplataan jotain ja sitten kosketaan kasvoja.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Tärkeää on opettaa myös lapsille, etteivät koskettele silmiä, nenää tai suuta, elleivät ole juuri pesseet käsiään. Näin säästyt myös tavallisilta flunssilta. Kertaa vielä videolta miten pesu sujuu tehokkaasti.

Suusuojus vai ei?

Suusuojuksesta hyötyvät vain terveysalan henkilöt sekä tartunnan saaneiden kanssa kontaktissa olevat. Muut henkilöt, kuten matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät henkilöt, eivät todennäköisesti hyödy suu-nenä-suojuksen käytöstä.  Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä.

Vaikka suojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein. eli vaihtaa sen usein ja hävittää turvallisesti. Tämän vuoksi onkin kaikkein tärkeintä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Oireet, joita kannattaa seurata

Oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Jos sinulla nousee korkea kuume ja vakavia hengitystieinfektion oireita kuten yskää tai hengenahdistusta, ja olet ollut alueilla, joissa on tartuntoja tai olet ollut tekemisissä tartunnan saaneen henkilön kanssa, niin kannattaa mennä lääkäriin.

Monien sairastuneiden oireet ovat olleet verraten lieviä. Vakavia oireita saaneista monilla on ollut koronaviruksen lisäksi jokin perussairaus kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

Matkustusohjeita

Turkijatohtori Aivelo välttää hysterian lietsomista ja korostaa maalaisjärjen käyttöä. Itse hän olisi valmis lähtemään vaikkapa Kanariansaarille tai Italiaan.– Kyllä varmasti lähtisin. En miettisi sitä tartuntaa vaan enemmänkin sitä, mitkä kulkuvälineet toimivat.

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan. Myös Iraniin ja Italiaan matkustaessa suositellaan erityistä varovaisuutta. Tilannetta voi seurata Ulkoministeriön sivulta: um.fi. Espanjaa ei ole mainittu tiedotteissa.

Koronaviruksia on jo löydetty niin Suomesta, Virosta kuin Ruotsista. Suomen hallitus pitää tiedotustilaisuuden asiasta tänään klo 13.30 Suomen aikaa ja sen näkee suorana Yleltä.

Lähteet:

thl.fi
elpais.com
yle.fi

kuva: Pexels.com

 

Liity keskusteluun